Stan Poels neemt ontslag als Wethouder

Vandaag had een verrassing voor Wijdemeren in petto. Volstrekt onverwacht bood Stan Poels (GL), wethouder namens de gezamenlijke fractie PvdA-GroenLinks, al na drie maanden wethouderschap  zijn ontslag aan bij burgemeester Larson.

Stan Poels. (Foto gemeente Wijdemeren)

Hij deed dat met deze ontslagbrief:

Ontslagbrief wethouder Stan Poels. Bron: website PvdA/GL Wijdemeren.
V.l.n.r. wethouder Els Kruit (VVD), wethouder Gert Zagt (DLP), ex-wethouder Stan Poels (PvdA/GL) en wethouder Alette Zandbergen (DLP). Foto: Douwe van Essen.
Vragen
Kop uit de Gooi en Eemlander.

De ontslagbrief van wethouder Stan Poels doet sterk denken aan het recente ontslag van minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer, die concludeerde dat hij niet de geschikte persoon was voor die functie. In zijn brief wijst Stan Poels ook op de problemen in de organisatie én met de financiën van de gemeente Wijdemeren, die nog erger blijken te zijn dan hij hoorde tijdens de vorming van de coalitie van De Lokale Partij, de VVD en de PvdA/GL. In de G&E van vandaag was te lezen dat de fractie van de PvdA/GL wel deel uit wil blijven maken van dit college, maar dat fractievoorzitter Wilna Wind Stan Poels niet op zal volgen. Er zal derhalve een andere wethouderskandidaat uit de lokale afdeling gevonden moeten worden, of er wordt een wethouder van buiten aangetrokken. Dat laatste zal niet meevallen, want ook de nieuwe wethouder wordt geconfronteerd met dezelfde organisatorische en financiële problemen op Rading 1.

 

2 gedachten op “Stan Poels neemt ontslag als Wethouder”

 1. Beste heren van Rading 0,

  Dank voor jullie artikelen.

  Vanochtend las ik het artikel over het opstappen van Stan Poels.

  En een aantal zaken vielen me op, misschien hebben jullie meer informatie.

  In z’n brief heeft de oud wethouder het niet over z’n wachtgeld terwijl juist de aanleiding van opstappen de financiële situatie is. Weten jullie of hij wachtgeld krijgt?

  Daarnaast het feit dat iedereen er vanuit gaat dat huidige coalitie met waarschijnlijk hetzelfde coalitieprogramma doorgaat terwijl als reden van opstappen is aangegeven dat financiële situatie ernstig verslechterd is.

  Weten jullie of andere coalitiepartijen het ook logisch vinden dat er alleen van poppetje gewisseld wordt en niet gesproken wordt over samenstelling coalitie en/of akkoord?

  Met vriendelijke groet,

  Maarten Haverkamp

  1. Beste Maarten,
   Alles wat wij weten haalden we uit de brief van Stan Poels en lazen we in de krant. Omdat hij net iets langer dan 3 maanden wethouder was heeft hij recht op twee jaar wachtgeld. Onder drie maanden wethouder geeft recht op zes maanden wachtgeld. Wij weten niet of hij daarvan gebruik maakt.

   Zie: https://vng.nl/artikelen/einde-wethouderschap

   Het staat een wethouder trouwens, als dat mogelijk is, altijd vrij om af te zien van wachtgeld, zoals Jaap Beemsterboer in 1997 deed in ‘s-Graveland. Een actie waarmee hij een column van Youp van ‘t Hek in de NRC haalde.

   Groeten, Rik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.