Nóg meer hoofdpijn door begroting

Is het de Wet van Murphy (Als er iets mis kan gaan, dan gaat het ook mis) of het deerniswekkende onvermogen van de gemeente Wijdemeren? Feit is dat de begroting voor 2023 en de volgende paar jaren nóg meer hoofdpijn oplevert dan wethouder Gert Zagt (financiën) al aangaf in zijn brandbrief van vorige week.

Deze donderdag kwam hij met een vervolgbrief aan de gemeenteraad. Dacht het college een week geleden genoeg ruimte te scheppen door de provincie twee weken uitstel te vragen voor het inleveren van een (door de raad) vastgestelde begroting, inmiddels blijkt ook dat niet genoeg. Zagt schrijft nu dat hij mikt op behandeling van de begroting 2023 door de gemeenteraad op 14 december. Dat is een volle maand (en drie dagen) later dan vorig jaar. Toen viel de zogenoemde ‘begrotingsraad’ op 11 november. Zo’n datum ergens in de eerste helft van november is in gemeenteland ook normaal.

In z’n hemd

Met de verdubbeling van de vertraging staat Wijdemeren tegenover de provincie (die financieel toezicht houdt) opnieuw en nu nog erger in zijn hemd. Nu zou je kunnen zeggen: ach, een maandje uitstel is iets waarover hooguit bureaucratische muggenzifters zich druk maken. Was het maar zo simpel.

De werkelijkheid is dat Wijdemeren zich om te beginnen niet aan de regels houdt. Voor een overheid is dat bedenkelijk. Verder meldt Zagt in zijn jongste brief dat die vertraging onder meer wordt veroorzaakt door onderbezetting bij het ambtelijke team financiën. Een nieuw geluid is dat helaas niet en Wijdemeren is bovendien niet de enige gemeente die moeite heeft capabele ‘financials’ aan te trekken en vast te houden. Maar dat Wijdemeren zo vervaarlijk wankelt, maakt het natuurlijk niet direct een aantrekkelijke werkgever, dus is de vraag hoe lang dat probleem bij het team financiën nog gaat aanhouden.

Erger

Maar het is erger. Niet alleen bij het team financiën kampen ze met gaten in de bezetting. Dat is volgens Zagts brief ook het geval ‘bij de diverse beleidsafdelingen die de informatie moeten aanleveren’. Niet bij één aanleverende afdeling dus, maar bij ‘de diverse afdelingen’. Het doet de vraag rijzen wat de tijdelijke verandermanager eigenlijk tot stand heeft kunnen brengen. Misschien best het een en ander, maar kennelijk niet voldoende.

Hoe dan ook maakt Zagts nieuwste brief extra nieuwsgierig naar de extra raadsvergadering van komende maandagavond, waar de financiële noodsituatie van Wijdemeren aan de orde komt. Zagt schrijft  dan ‘graag’ de vragen van de raad te beantwoorden. Da’s in elk geval een mooi voornemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.