Steun Parlement.com!

Het is betrekkelijk stil in Wijdemeren. Althans politiek stil. Er wordt wel heel veel afgesloten. Echt pardoes fysiek afgesloten. Ik noem de cruciale verkeersaders Smidsbrug en Eerste Kanaalbrug in ‘s-Graveland en de Middenweg in de Horstermeerpolder.

Homepage van de website parlement.com.

Maar verder, rust wat de klok slaat.

Dus vraag ik maar eens uw aandacht voor archieven en archivering. Ons gemeenschappelijke geheugen. In Wijdemeren hebben we in iedere kern een Historische Kring die zich vlijtig met onze historie bezig houdt. Op lokaal mediagebied hebben we een digitaal archief van een jaar van het Weekblad Wijdemeren.

Een veel ouder digitaal archief is te vinden bij het Streekarchief Gooi en Vechtstreek waaraan ik de Wijdemeerse Webkrant overdroeg. Dat archief loopt van 1996 tot april 2018. Daar is alle politiek uit al die jaren terug te vinden. De uitslagen van verkiezingen, de samenstelling van de colleges van B&W, de burgemeesters en de waarnemers, maar ook de vele politieke hete hangijzers in de loop van 22 jaar, die als dossier zijn te lezen. En nieuwtjes over evenementen op allerlei gebied. En intussen mag Rading-0.nl zich ook in dit archievenrijtje scharen met 853 berichten die door 88.600 bezoekers de afgelopen ruim vijf jaar 382.800 keer gelezen zijn.

Digitale Archieven

Ik ben een groot voorstander van mooie digitale archieven, waar je nog eens kan opzoeken hoe het ook weer was, wie wat ook weer deed en vond. Zo ben ik een regelmatige bezoeker van Wikipedia dat wereldwijd door vrijwilligers voor een kleine bijdrage wordt bijgehouden. Door te Googelen kom je ook soms op archieven terecht waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Parlement.com bedreigd!

Zo is daar ook het onvolprezen parlement.com. In dit digitale archief zijn alle personen (meer dan 4.000) die sinds 1796 een rol hebben gespeeld in het landelijk bestuur opgenomen met een biografie. Deze biografieën worden dagelijks bijgewerkt door de redactie van de Stichting PDC (Parlementair Documentatie Centrum). Dit geldt ook voor biografieën van personen die in het (verre) verleden politiek of bestuurlijk actief zijn geweest. Ook daar welke kamerleden, ministers, staatssecretarissen, kabinetten, premiers, éénpitters, afsplitsingen, burgemeesters, wethouders, etc., etc.

Kaasstolp in Action

Parlement.com dreigt te verdwijnen omdat de kosten te veel stijgen. De initiatiefnemers vroegen, omdat het niet vol te houden is zonder hulp, een relatief bescheiden bijdrage aan meerdere ministeries, met als gevolg dat die allemaal riepen dat het/de /andere ministerie(s)  het maar moet oplossen. Allemaal samen riepen ze dat de Tweede Kamer maar over de brug moet komen. Om kort te gaan de gang van zaken die symptomatisch is voor de Haagse Kaasstolp. En zo dreigt dat uitstekende archief, enig in zijn soort, langzaam teloor te gaan, omdat ‘DenHaag’ niet in de eigen geschiedenis geïnteresseerd lijkt te zijn.

En dat op een moment dat er een massale uittocht van politici uit het landsbestuur gaande is. En op het moment dat Pieter Omtzigt geschiedenis schrijft met zijn Nieuw Sociaal Contract en een paar hoognodige herstelwerkzaamheden aan de democratie die de afgelopen 20 jaar in het slop raakte.
NSC, onthoudt die letters. Reden genoeg om dat feit bij te zetten in de galerij van Parlement.com.

Kom op Den Haag, voor een bescheiden bedrag kan dit archief behouden blijven!

4 gedachten op “Steun Parlement.com!”

  1. De noodzaak van goed en toegankelijk archief bewijst zich telkens weer. Daarom begrijp ik niet waarom de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed als je Trompenburgh zoekt , In het Rijksmonumentenregister.nl een een kerk in Bennekom te zien krijgt waar een orgel uit de collectie van Trompenburgh te zien is het orgel werd in 2004 verkregen uit de inventaris van buitenplaats de Trompenburgh.

  2. Beste Rik.
    Even een kleine maar belangrijke correctie op jouw bericht.
    De 1e kanaalbrug is gemeente Hilversum en in jouw aanhef lijkt het dat deze onderdeel is van Wijdemeren.
    Dat het afsluiten van de brug wel alle gevolgen heeft voor de inwoners van S’Gravenland en geen Hilversummer hier last van ondervind is typerend. Waarom niet de bewoners van het Zuidereind wel doorgang verlenen. Geen best visite kaartje van Hilversum.

    1. Dag Rob,

      Je hebt gelijk. Die bruggen, ook die bij Kortenhoef, en de sluis ‘t Hemeltje met de bruggen daar zijn eigendom van Hilversum. Voor wat betreft de ‘s-Gravelandse (eerste) en Kortenhoefse (tweede) brug is het al volstrekt belachelijk dat het onderhoud zo slecht is dat op beide bruggen de zaak versmald werd met pylons en voor en na de eerste brug een jaar (of langer?) geleden, drempels werden gelegd met de oproep om niet harder dan 15 km/u over die brug te rijden.

      (Ik zou zeggen, als die brug op instorten staat, dan moet je er, net als ijsschotsen springen, zo snel mogelijk overheen rijden. 😳)

    2. Nou Rob, ga jij er dan bij staan om te controleren wie wel en wie niet een bewoner van het Zuidereinde is.
      En er is maar 1 rijstrook beschikbaar dus er moet ook nog een mobiele verkeerslichtinstallatie bij voor de dosering van beide richtingen dan.
      Nee, er is gekozen voor de meest veilige en praktische oplossing. Verstandig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.