Bestuurlijk goud voor PvdA/GL

Historie

Het helpt echt je te verdiepen in de historie alvorens er uitspraken over te doen. In 2014 waren er al fusiegedachtes en stevige bedenkingen rondom de levensvatbaarheid van Wijdemeren. Zo gaf ik in 2015 een presentatie in de Raad (of was het de commissie?) over mogelijke toekomstscenario’s voor Wijdemeren, genaamd “De stip op de horizon”. Ik kan iedereen, zeker onze nieuwe lichting politici, aanraden om de uitstekende zoekfunctie van de Wijdemeerse Webkrant te gebruiken om meer te weten te komen over de recente geschiedenis van Wijdemeren.

Desinformatie

Die geschiedenis is in detail opgetekend en dus bekend; de 2 lokale partijen DB en DLP speelden veelal in op de emotie bij de kiezer; “U wilt toch ook niet dat alles hier door Hilversum wordt volgebouwd?” … ik moet nog lachen om die klinkklare nonsens die door Wijdemeren2020 -ooit een actiegroep sterk gelieerd aan de 2 lokale partijen- aan menig voordeur werd uitgebraakt. DLP en DB hielden de harde feiten liever ver uit de buurt van de kiezer, in ruil voor hun stem. Bangmakerij, je ogen sluiten voor de realiteit, de kiezer paaien met onmogelijke beloftes… het scheen toen allemaal te mogen. Het CDA, D66 en ook de VVD weifelden over hun in te nemen standpunt omtrent de bleke toekomst van deze gemeente, alleen PvdA/GL had toen al en heeft nog steeds  een helder en rationeel standpunt.

Investeren

Nu ook de grootste opportunisten in de Raad moeten stoppen met het vals voorlichten van de kiezer (de wal keert het schip) en er nu serieus gekeken wordt naar een bestuurlijke fusie, komt Zagt met voorstellen om nog even flink te investeren in de ambtelijke organisatie. Om dit te bekostigen kunnen de inwoners uitzien naar wederom een flinke lastenverzwaring. Zucht.

In het bedrijfsleven is het zeker gebruikelijk om vóór een op handen zijnde overname alles nog even flink op te poetsen. Dat mag dan ook wat kosten. Het gaat tenslotte om grote economische belangen. In gemeenteland, en zeker bij Wijdemeren speelt dat echt niet, we zijn technisch failliet en de hele regio weet ervan. Het zal een “act of kindness” worden van omliggende gemeentes om überhaupt na te willen denken over een fusie met dat armlastige Wijdemeren. Er zal waarschijnlijk door Rijk/Provincie een flinke bonus worden beloofd aan die Gooise gemeente die zich over ons ontfermt. Er valt niets meer op te poetsen, ze weten echt allemaal wat een puinhoop het hier is.

Raar

We weten nu nog niet met wie we gaan fuseren, of we met 1 gemeente fuseren of dat Wijdemeren verdeeld gaat worden. Wel weten we dat direct na zo’n fusie echt alles overhoop gaat, de ambtelijke organisatie voorop. Het heeft totaal geen zin om daar nog fors in te investeren. De fusiegemeente trekt toch alle behang van de muur, sloopt de keuken en de badkamer en richt het dan naar nieuwe inzichten in, en terecht. Ook hier heeft de PvdA/GL wederom een doordacht standpunt; vul écht ambtelijk gemis nu nog aan en stop dan met investeren. Na hopelijk geslaagde fusiegesprekken kan er in overleg met de fusiegemeente(s) pas gericht gebouwd worden. Deze logica zal de coalitie wel raar vinden. Nou vooruit, misschien niet raar maar wel héél bijzonder, zeker zo bijzonder als dat ik de huidige coalitie vind. Als VVD zou ik nu (ook) uit deze coalitie stappen, daarmee de weg vrijmakend voor een fusietraject waar alle partijen volop bij betrokken kunnen worden. Raar? Nee hoor, denk er maar even over na.

 

4 gedachten op “Bestuurlijk goud voor PvdA/GL”

 1. Kan iemand de voor- en de nadelen op een rijtje zetten van de samenvoeging die leiden tot Wijdemeren? Ik denk aan het prachtige sportcomplex in Nederhorst, de gele brug in Ankeveen en het christelijk basisonderwijs in Loosdrecht. Wat viel er nog meer te bejuichen of te betreuren? Werd dat alles behaald en betaald uit Loosdrechtse saldi?
  Ik vind het een complete afgang dat we alleen maar mogen opdraven in te vertellen wat we (defensief) willen behouden, niet hoe we de toekomst van onze (klein)kinderen leuker willen maken. Wat een conservatief idee! Ik kom dus niet , zoek het zelf maar uit, beste gemeente, die alles verprutste….

 2. Ja, wat misschien al jaren er aan zat te komen (bestuurlijke fusie BS ), gaat dan nu eindelijk gebeuren. Dat het eerder afgeketst is : ligt niet alleen aan 2020 of de lokale partijen. Zegt ook wat over het bestuur / de wijze van besturen destijds van Wijdemeren (W) en Hilversum (H) en ook … de provincieNH (NH)

  Zo van, we zien dat de bestuurskracht niet goed is, #tGooi zou veel beter gebaat zijn bij een #grootgooistad.

  Echter de wijze waarop voor bij gegaan is aan : wat willen de inwoners / ondernemers nou ? Om hun in het hele proces er bij te betrekken, dat is niet echt gebeurd (tenminste- zo komt het op mij over). Wat je wel zag dat degene die zich zorgen maakten , de overhand kregen die argumenten gingen nooit echt van tafel. En dat denk is de reden dat de fusie geen doorgang kreeg. En dan kun je wel met terugwerkende kracht, kijkend naar het verleden . Ja dat is jammer, had wel gemoeten , enz. Feitelijk dan 1e/2e kamer die dat ook zagen: sorry, no-go – we zien geen (voldoende) draagvlak. Is het daarna beter geworden? Nee natuurlijk niet . De BK is alleen maar slechter geworden. En natuurlijk geeft een fusie voordelen. Zowel icm H en GM.

  En wat nu?

  We krijgen – als inwoners vd kernen – inspraak (is dat wel zo?)

  We mogen zeggen in september wat we belangrijk vinden, wat we graag willen behouden. En we hebben de mooie toezegging vanuit de gemeenteraad: wat wij zeggen “wordt meegenomen in het proces”

  En houdt het daar dan op: we geven aan wat er gevraagd wordt , en daarna ….. hebben we daarna nog enige zeggenschap? Of worden we betrokken in het proces? Hoe gaat dat er dan uit zien?

  Als dat draagvlak moet voorstellen. Misschien ben ik te kritisch. Moet ik geduld hebben…. zeg het maar

  1. In december 2014 waren er dorpsavonden met het college van B&W in alle kernen over al dan niet een herindeling. Zo ook in Ankeveen. (Tiny Beemsterboer hield een pleidooi vóór herindeling om de voorzieningen op peil te houden. Wijdemeren 2020 voerde actie tégen.)

   http://wijdemeersewebkrant.nl/2014/dec14/141210-01.php

   Veranderden die drie dorpsavonden met alle inspraak iets aan de bestuurlijke gang van zaken? Nee.
   GS NH waren al bijna klaar om een klap op de fusie met Hilversum te geven, toen de onervaren minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66) in haar toenmalige wijsheid besloot om alle herindelingen te stoppen.
   Daarbij speelden inspraak, Wijdemeren2020-acties, dorpsavonden etc. in Wijdemeren geen enkele rol.

   Verwacht er dus niet te veel van.

 3. Heb nog even de standpunten van alle politieke partijen nagelezen over een evt fusie van Wijdemeren. Naar 2014 en wat mij opvalt is idd PvdA/GL de enige die naar Hilversum wil, maar wat ook opvalt is dat D66 de enige partij is die heeft gezegd niet alleen met Hilversum en dat kan ik heel goed begrijpen.
  Heb altijd CDA gestemd naar zal dit zeker niet meer doen en mijn stem gaat zeker naar D66 deze partij denk net iets verder en is niet zo radicaal als PvdA/GL
  Desalniettemin wens ik onze inwoners van Wijdemeren veel wijsheid toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.