Toch hoop voor Prinsessenbuurt

Er is toch hoop dat het grote onderhoudswerk in de Prinsessenbuurt in Nieuw-Loosdrecht kan worden opgepakt. Met die mededeling verraste wethouder Gert Zagt deze week een commissie van de gemeenteraad.

Het projectgebied Prinsessenbuurt. (Illustratie gemeente Wijdemeren)

Op 30 mei schreven burgemeester en wethouders een sombere brief aan de raad: als financieel toezichthouder had de provincie Noord-Holland een streep gehaald door allerlei werkzaamheden in Wijdemeren die het college als zeer dringend beschouwt. DorpsBelangen vond die houding van de provincie maar niks, wilde daarover wel eens praten en dat gebeurde deze week in de raadscommissie Ruimte en Economie.

Beleefd

Voor een deel was het een nogal verwarrend gesprek. Een aantal dingen dat het college hoogst noodzakelijk vindt (in financiële toezichthouderstermen: onontkoombaar en onuitstelbaar – O en O) vonden sommige commissieleden helemaal niet zo dringend.

Het debat daarover golfde wat vruchteloos heen en weer, waarbij opviel dat Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) wenst te kiezen voor een realistische benadering: ,,Wij hebben de neiging redelijk beleefd naar de provincie te luisteren. We moeten vooral naar onszelf kijken’’. En zo is het natuurlijk ook: de droeve toestand waarin Wijdemeren verkeert, heeft niet de provincie veroorzaakt, maar het gemeentebestuur van Wijdemeren zelf (college én raad).

Onverwacht

Aller aandacht trok Zagt met een volkomen onverwachte mededeling. In bovengenoemde brief van 30 mei had het college gemeld dat de provincie ook tegen uitgaven voor de Prinsessenbuurt ‘nee’ had gezegd. Maar vorige week donderdag had de wethouder zich nog eens met ‘Haarlem’ verstaan en daar vernomen dat de provincie het project Prinsessenbuurt (aanpak riool, wegdek en groen, samen begroot op zo’n 2,6 miljoen euro) ‘nog eens goed gaat bekijken’.

Ter toelichting meldde Zagt in Haarlem begrip te hebben aangetroffen voor ‘de negatieve gevolgen’ als het project Prinsessenbuurt, dat al jaren in de pen zit, niet op vrij korte termijn ter hand wordt genomen. Denk daarbij aan toenemende schade aan straten en riool, waardoor het vernieuwen uiteindelijk extra duur zal uitpakken. Al met al, zei de wethouder: ,,Ik ben er optimistisch over gestemd’’.

Sterker nog, ook over ‘een paar andere projecten’ mag Wijdemeren wat de provincie betreft ‘nog wat argumenteren’. Om welke projecten het gaat, vertelde Zagt er niet bij.

In de gemeenteraad valt hierover komende donderdag nog wel enig debat te verwachten. Dat zal dan draaien om de vraag welke projecten als hoogst urgent aan de provincie moeten worden gepresenteerd en welke de gemeente voor nu maar beter even kan inslikken.

Eén gedachte op “Toch hoop voor Prinsessenbuurt”

  1. Kennelijk voelen ze in Haarlem ook wel aan dat wat zij veroorzaakt hebben met hun “bombrief” (strafkorting van -/- 17mio vwb. De begroting) echt schadelijke gevolgen gaat hebben voor dringend noodzakelijke projecten. Schadelijk in de zin van verhoogde kosten vanuit leverancier en verhoogde kosten vanuit nog meer schade in de tijd dat er niets gedaan gaat worden. En misschien ook wel de (directe/indirecte) aansprakelijkheid van de provincie die ze kunnen krijgen omdat ze de strafkorting hebben ingesteld .

    En ach, misschien is het wel een geste naar t “slechtst presterende jongetje van de hele NH klas) ” dat een dergelijke straf totaal buiten proporties is geweest.

    Benieuwd of Gert Zagt iets beloofd heeft , waardoor NH overstag is gegaan. #gratisbestaatniet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.