Blije wethouder zaait angst en beven

Wat wethouder Ron de Haan afgelopen woensdag aankondigde als ‘een leuke mededeling’ trof in elk geval een deel van de raadscommissie Ruimte en Economie onaangenaam. Voor dat ideetje van De Haan heeft het getroebleerde Wijdemeren toch helemaal geen geld?

Ron de Haan: ‘Leuke mededeling’. (Foto Douwe van Essen)

In opperbeste stemming was De Haan woensdagavond net teruggekeerd van het jaarcongres van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Groningen. Naar aanleiding daarvan had hij ‘een leuke mededeling’. ,,Wijdemeren staat volgend jaar op de agenda van het VNG-congres’’, meldde hij, om er meteen aan toe te voegen: ,,We moeten wel oppassen, want zoiets kan nogal begrotelijk zijn, maar het hoeft niet veel te kosten.’’

Olympische Spelen

Wat is er aan de hand? De VNG congresseert volgend jaar op 25 en 26 juni in Alphen aan den Rijn, Gouda en Woerden. Volgens De Haan zijn er dik drieduizend deelnemers te verwachten. Naast het hoofdcongres en de algemene ledenvergadering van de VNG zijn er ook enkele tientallen nevenprogramma’s en die vinden plaats in het Groene Hart, waartoe ook Wijdemeren behoort. De Haan: ,,Het gaat net als bij de organisatie van de Olympische Spelen: wie het beste aanbod doet, wint.’’

Wijdemeren, zo kreeg de commissie te horen, heeft zichzelf voor zo’n nevenprogramma in de aanbieding gedaan. Natuurlijk komen niet alle congresdeelnemers, de commissie moest eerder denken aan ‘een bus met veertig of vijftig mensen’, verklaarde De Haan. Leuk om hen de toeristische kant van Wijdemeren te laten zien, de Loosdrechtse Plassen bijvoorbeeld, vond hij.

‘Voor niets gaat de zon op’

Indachtig de financiële toestand van de gemeente vroeg Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) onmiddellijk ‘de garantie dat het de gemeente niets kost’. Waarop De Haan, nog steeds in een opgetogen VNG-bui, repliceerde: ,,Voor niets gaat de zon op’’. Goede ideeën zijn welkom, ging hij voort, ‘maar als u zegt laat het busje maar voorbij rijden, dan treurt niemand daar om’.

Voor niets gaat de zon op? Wilna Wind: ,,Mij slaat de schrik om het hart. We staan onder financieel toezicht, er is geen geld”. Ook Bo de Kruijff (VVD) trok aan de bel. Hij wilde ‘graag antwoord op de vraag over de kosten’. De Haan: ,,Het kost werk, liefde en aandacht, niet zozeer geld”. Volgens hem ‘zouden veel ondernemers het heel leuk vinden Wijdemeren onder de aandacht te brengen’.

Geen enthousiasme

Wat ervan komt, zal moeten blijken. ,,Ik verwacht van uw raad al dan niet een bestuursopdracht (voor de organisatie van een stukje bijprogramma voor het VNG-congres, red.)’’, aldus De Haan. In elk geval coalitiefracties PvdA/GroenLinks en VVD zullen in dit verband ongetwijfeld scherp letten op de centen. Hoe andere fracties De Haans ‘leuke mededeling’ beoordelen, valt niet te zeggen, want die hulden zich in stilzwijgen. Ze gaven geen tegengas, maar evenmin blijk van enthousiasme. Mogelijk is de wethouder inmiddels enigszins afgekoeld en horen we er nooit meer iets over. Anderzijds: in Wijdemeren weet je maar nooit . . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.