Op de Kerklaan in Kortenhoef worden vijftien opvangplekken voor gevluchte Oekraïners ingericht. De opvang wordt gerealiseerd in het pand op nummer 8A, op welke plek heel lang geleden de ‘s-Gravelandse woningbouwvereniging haar kantoor had en waar, in een nieuwer gebouw, later de kinderopvang gehuisvest was.

Het gebouw wordt eind maart ingericht voor het verblijf van de Oekraïners, die daarna medio mei hun intrek in het pand zullen nemen. De inrichting wordt bekostigd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Omwonenden worden op 7 maart tijdens een bewonersavond bijgepraat over de opvang van vluchtelingen in het pand aan de Kerklaan.
Op dit moment vangt de gemeente Wijdemeren 73 Oekraïners op, verdeeld over twaalf locaties. Daarnaast worden er nog 22 Oekraïners opgevangen bij particulieren.

De gemeente heeft eerder geprobeerd om samen met Versa Welzijn, King Arthurgroep, Jeugd en Zorg en Buurtkamer 3D een financiële mogelijkheid te zoeken om het gebouw in te richten als multifunctioneel centrum, als vervanging van de te kleine ruimte aan de Dodaarslaan. Dat financiële plaatje kon echter niet rond gebreid worden.
Historie vluchtelingenopvang Kerklaan
De Kerklaan kent in de buurt van deze opvangplek een ruime geschiedenis op dat vlak. Een paar huizen verder naar links staat nu een modern appartementengebouw. Op die plek stond daarvoor een hotel restaurant dat heel lang geleden Ruimzicht heette en daarna de naam De Oude Herberg kreeg. Oude Kortenhoevers hebben dierbare herinneringen aan het etablissement waar zij biljartten en voor het eerst als kind film zagen.

In november 1997 werd een informatieavond gehouden over het feit dat De Oude Herberg door het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) gehuurd zou worden om het etablissement in te richten als Asielzoekers Centrum (AZC). Kort daarop werd De Oude Herberg in gebruik genomen.
Uit de Wijdemeerse Webkrant:
Op 26 november 1997 was er in de Dobber een voorlichtingsavond over de komst van asielzoekers naar Kortenhoef. De Oude Herberg aan de Kerklaan is verkocht en door de nieuwe eigenaar aan het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) verhuurd. Er komen maximaal 43 volwassenen en 9 kinderen. Onbekend is nog waar de mensen vandaan komen. Over het algemeen werd er gelukkig positief tot zeer positief gereageerd. Een beetje trots zijn we op ons dorp.
Waar kwamen ze vandaan?
De brandhaarden in de wereld waren toen Afghanistan, Armenië toen, en nu opnieuw, in oorlog met Azerbeidzjan om Nagorno-Karabagh, en later, medio 1990 het in oorlog uiteenvallende Joegoslavië , waar veel Bosniërs uit Bosnië-Herzegovina uit vluchtten. In totaal zaten er voortdurend circa 45 vluchtelingen in voortdurend wisselende samenstellingen (Afghanen, Armeniërs, Bosniërs en soms een Afrikaan) qua achtergrond. Het pand was voor vijf jaar verhuurd aan het COA, waarna de mensen er abrupt uit moesten. Waarbij zij in sommige gevallen een treinkaartje kregen naar een nieuwe opvangplek waar zij zich binnen enkele dagen moesten melden. Sommigen werden overgeplaatst naar het AZC Sanuk in Oud-Loosdrecht dat echter ook heel kort daarop werd gesloten door het COA.
Goed Opgevangen
Kortenhoef ving de vluchtelingen door de bank genomen zeer goed op. Er werden Nederlandse lessen gegeven, de kinderen integreerden soepel op de basisscholen en het middelbaar onderwijs. Slechts een enkele keer werd er een beetje geklaagd over lawaai dat de kinderen rondom het AZC maakten.
Op 21 augustus 2002 schrijft Nico Postma in de Gooi en Eemlander:
Over de sluiting van het asielzoekerscentrum aan de Kerklaan in Kortenhoef. Het centrum moet gesloten worden omdat na vijf jaar de termijn sluit met betrekking tot het bestemmingsplan op grond waarvan het AZC er indertijd mocht komen. In het stuk schrijnende verhalen van asielzoekers die hier al jaren zijn. Hun kinderen zitten hier op school en zij hebben zelf vrienden gemaakt onder de Kortenhoevers. Zij hebben geen idee waar ze na 6 december, de sluitingsdatum, heen gestuurd zullen worden. Ze noemen Kortenhoef de beste plek en de Kortenhoevers vinden ze aardige mensen. Sommige Kortenhoevers sponsoren zelfs het schoolgeld van de kinderen, of nemen ze een dagje mee uit naar de Zaanse Schans.
Nog vijf jaar leeg
In december 2002 werd De Oude Herberg ontruimd. Het gebouw staat dan nog vijf jaar leeg, tot het in november 2007 gesloopt wordt voor de bouw van de appartementen.
