Streep door de 32 nieuwe woningen Cannenburgerpark in Ankeveen

Verbluffend nieuws, zo vlak voor het weekend: de 32 woningen van bouwproject Cannenburgerpark in Ankeveen, waarover eerder zoveel gedonder was, komen er toch niet. Door bezwaren van direct omwonenden treedt er zoveel vertraging op dat het project financieel niet meer rond te krijgen is.

(Illustratie JeeGee Vastgoed)

Directeur Johan Zijtveld van ontwikkelaar JeeGee Vastgoed kwam deze vrijdag met het slechte nieuws naar buiten. Nu het woningbouwproject onmogelijk is geworden, gaat de ontwikkelaar kijken hoe het bedrijfsterrein op de hoek Cannenburgerweg/Herenweg anders kan worden ingevuld. In elk geval komen er geen woningen, ook niet een paar, laat Zijtveld Rading Nul desgevraagd weten.

Bezwaren omwonenden

In de loop van januari heeft een aantal direct omwonenden van het projectgebied  tegen het woningbouwplan bezwaren ingediend bij de rechtbank Midden-Nederland. ,,Zoiets neemt momenteel ongeveer een jaar in beslag. Volgt dan nog een gang naar de Raad van State dan wordt het nog langer’’, aldus Zijtveld. De bezwaren gaan volgens hem over onder meer parkeren en allerhande stedenbouwkundige aspecten.

In een nieuwsbrief op projectwebsite cannenburgerpark.nl schrijft Zijtveld dat zo’n anderhalf jaar vertraging in combinatie met de rente die de afgelopen tijd sterk is gestegen (en nog steeds oploopt), de gestegen grondstofprijzen voor de bouw en de dalende tendens van huizenprijzen het financieel niet meer mogelijk maakt het woningbouwproject uit te voeren.

,,En op de gemeente hoeven we voor steun ook niet te rekenen’’, aldus Zijtveld in een korte toelichting. Hij kan zich in een situatie als deze voorstellen dat ‘een doortastende wethouder bezwaarmakers zou uitnodigen voor overleg’. Maar gezien de opstelling van burgemeester en wethouders de afgelopen periode, verwacht hij van die kant helemaal niets.

Tegenwerking
Alette Zandbergen: lag dwars en vertrok. (Foto Douwe van Essen)

Namens het college heeft wethouder Alette Zandbergen vorig jaar voornamelijk tegengewerkt. In november greep de gemeenteraad in en leek het met het woningbouwproject toch nog goed te komen. Maar nu dreigt dus naast oplopende kosten een langdurig juridisch traject waarvan de uitkomst onzeker is. Zandbergen is als wethouder inmiddels vertrokken en haar taken zijn tijdelijk onder de resterende collegeleden verdeeld, maar een goed uitgangspunt voor krachtige gemeentelijke sturing is dat natuurlijk niet. Dus: streep door die 32 woningen, waarvan een deel in de categorie sociaal.

,,Heel erg verdrietig en teleurstellend voor al die woningzoekenden’’, zegt Zijtveld. Sommigen zullen hem krokodillentranen verwijten en erop wijzen dat hij een eigen bedrijfsbelang heeft. Dat neem niet weg dat hij in dit geval wel gelijk heeft. In deze tijd van woningnood zouden 32 nieuwe woningen mooi zijn geweest, vandaar ook dat de gemeenteraad zich er sterk voor heeft gemaakt. Triest inderdaad dat die woningen er nu niet komen.

Wat er op het terrein wel gaat komen kan Zijtveld nu nog niet zeggen. Ergens in de loop van de lente denkt hij daarover iets naar buiten te kunnen brengen.

Vraag

Wat rest is nog eens even goed kauwen op de vraag: als er niet eerder, door tegenwerking van het college, tijd was vermorst, was ook dan de bezwaarprocedure in combinatie met rente- en prijsontwikkelingen het woningbouwproject fataal geworden? Ik weet het, dat is een wat-als-vraag waarvan historici doorgaans gruwen. Maar politiek is de vraag wél interessant.

2 gedachten op “Streep door de 32 nieuwe woningen Cannenburgerpark in Ankeveen”

  1. Beste Ronald, de vragen in de laatste alinea van je bijdrage zijn volstrekt irrelevant. Zeker politiek gezien. Het enige dat je bereikt door de vraag te stellen is ruimte geven aan speculatie. Laten we ons beperken tot de feiten. Ontwikkelaar heeft plan. Omwonenden hebben bezwaar. Niets meer en niets minder. Groet, Nico

  2. Dit lijkt me het goede moment om op die plek alleen sociale woningbouw te realiseren, met als voorbeeld de woningen die zijn gebouwd op het terrein van Brugchelen aan het Noordereinde.
    Laat een woningbouwvereniging hier mooie appartementen neerzetten. We hebben ze hard nodig voor starters en andere mensen met een kleine portemonnee. En vooral, laat de gemeente hier het voortouw nemen. Ze zijn er per slot van rekening voor de burgers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.