Dat wordt een ‘flitsraad’

Wie donderdag de vergadering van de gemeenteraad wil volgen moet heel goed opletten. Scherp opletten namelijk nadat burgemeester Crys Larson de vergadering heeft geopend. Want voor u het weet, is het alweer voorbij.

Of het uniek is voor Nederland weet ik niet, maar hoogst uitzonderlijk is het zeker. De raad heeft donderdag niets te bespreken. Er moeten vier besluiten worden genomen, maar dat zijn hamerstukken. Tikje met de voorzittershamer, besloten. En dat dan nog drie keer en klaar is kees.

Het gaat bovendien om weinig sprankelende onderwerpen. Geld uittrekken voor een nieuwe geluids- en beeldinstallatie in de raadzaal. Tuurlijk, de oude moet vervangen. Wel moet de provincie nog even besluiten of het benodigde geld echt mag worden uitgegeven. Dat de provincie op dit punt moeilijk gaat doen, lijkt onwaarschijnlijk. Hoewel . . . als het uitdraait op een gemeentelijke fusie is het misschien toch wel zonde van het geld.

Dan: budget toekomstperspectief – ofwel 60.000 euro voor bureau KokxDeVoogd om college en raad te begeleiden bij de keuze wat voor gemeente Wijdemeren moet worden. Ook daarvoor moet de provincie het licht op groen zetten. Gaat vast wel gebeuren.

Hamerstuk drie betreft het Gebiedsakkoord Oostelijke Vechtplassen. Eerder gemaakte afspraken zijn vastgelegd, vooral veel bestuurderstechniek. Wat nog het meeste opvalt, is dat een bewonersclub voortaan als meeprater mag aanschuiven aan de Gebiedsakkoord-tafel. Prima, maar geen reden tot opwinding of meningsverschil.

En tot slot ‘Zienswijze termijnagenda MRA’, over de Metropoolregio Amsterdam dus. Over die termijnagenda moet de raad formeel wel iets vinden, maar dat is al in keurig bestuurders-Chinees opgeschreven en iedereen vindt dat prima. Hamertikje, besloten.

En dan . . . eh, nou nee, niks en dan. Dat was het. Dit was de Wijdemeerse ‘flitsraad’, hartelijk dank en wel thuis allemaal!

Is er dan niets voor het vragenhalfuur? Nee, niet één vraag tot nu toe. Geen moties vreemd aan de agenda ook? Nee, noppes. Wil er nog iets gebeuren dat een heel klein beetje interessant is, dan zal dat aan het begin van de raadsvergadering moeten zijn bij de mededelingen. Je weet maar nooit of een of meer wethouders iets interessants te melden heeft of hebben. Maar gezien de huidige politieke stilstand in Wijdemeren valt ook daarvan weinig te verwachten.

Politieke stilstand althans voor de buitenwereld. Want achter de schermen wordt wel geregeld gesproken over de hamvraag: waar moet het met Wijdemeren naar toe? Nadat donderdag bij hamerslag het geld voor het begeleidende adviesbureau is geregeld wordt het flink gas geven met dat ‘toekomstperspectief’ en het bijbehorende financiële herstelplan. Gedeputeerde Staten schreven immers op 3 maart dat ze uiterlijk 15 juni ja of nee gaan zeggen tegen dat herstelplan.

Om dat mogelijk te maken moet Wijdemeren de paperassen uiterlijk 18 mei bij de provincie inleveren. Dat wil zeggen dat college en raad na donderdag nog precies twee maanden en twee dagen hebben om alles in elkaar te sleutelen – toekomstperspectief én herstelplan. Da’s voor zoiets belangrijks erg kort dag, maar dat kunnen raad en college niemand anders dan zichzelf verwijten.

4 gedachten op “Dat wordt een ‘flitsraad’”

  1. Het is geen insinuatie Ronald, vat het zo niet op. Eerder een uitnodiging om een artikel daar over te schrijven… waar onderhand het Wijdemeerse internet ontploft vwb. Reacties en meningen. En ja, het heeft niet zoveel met het geschreven stuk te maken , er was daar niet zo veel over te melden. Hartelijke groet

    1. Hahaha. Het is geen insinuatie, dat lijkt alleen maar zo.
      Als je een onderwerp onder aandacht van de schrijvers van Rading-0 wil brengen dan kan dat via deze link: contact@rading-0.nl

  2. Durft rading 0 niet over een voorgenomen COA locatie Nederhorst den Berg / 350 asielzoekers opvang te schrijven? Of zijn er politieke belangen die meespelen, waardoor het een te heet hangijzer wordt

    1. Geen idee wat dat onderwerp te maken heeft met de raadsvergadering van donderdag. En overigens heb ik nog nooit gemerkt dat auteurs op Rading Nul bevreesd zijn om welk onderwerp ook te bespreken. De insinuatie in de reactie laat ik dan ook graag voor rekening van de schrijver daarvan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.