Wijdemeren en Internet, een stuk geschiedenis

Op de site van Follow The Money schrijft Karin Spaink op dit moment een mini-serie over haar belevenissen uit de begintijd van internet midden jaren 90. Die zeer leesbare serie inspireerde mij om mijn belevenissen met internet en Wijdemeren op te halen. Uiteindelijk zijn Wijdemeren en internet ongeveer even oud.

De jongere lezers zullen zich niet kunnen voorstellen dat er geen internet is. Toch bestaat het nog niet zo lang. voor het grote publiek begon internet rond de eeuwwisseling. Voor de pioniers begon het in 1993/1994. Ik zat in die voorhoede en begon te surfen en mailen  in 1993/94 op De Digitale Stad. Op 1 januari 1995 kocht ik een boekje html en begon met mijn eerste vingeroefeningen voor het maken van een website. Wat erg mee viel voor een IT’er.

Ik werd geïnspireerd tot het schrijven van dit stukje digitale Wijdemeerse geschiedenis door Karin Spaink die in Follow The Money op dit moment een serie schrijft over de begintijd van internet. (Zie onderaan dit stuk.)

Rare tijd, wild west

Het was een rare tijd. Juridisch en praktisch was er nog veel uit te vinden. Zo werd de website van een reformatorische krant op zondag uit de lucht gehaald. Maar wanneer is het zondag op internet? Niet in Australië, niet in Canada. Wie moest je aanspreken als iets op internet je niet beviel? De internetleverancier (XS4ALL, Planet Internet)? Mocht je een foto of een artikel met twee muisklikken kopiëren en op je eigen pagina zetten? Of, al wat ingewikkelder, mocht je een domeinnaam bedenken en registreren? Was daar wetgeving over. Het antwoord was nee, dat kon je zo maar doen. Z.g. domeinnaamkapers registreerden duizenden domeinnamen van bekende merken en bedrijven, in de hoop daar later, als het bedrijf wakker was geworden en het net op wilde, de domeinnaam wilde kopen. In rechtszaken stak de rechter daar na enige tijd een stokje voor.

Piek: IJS in Kortenhoef en Ankeveen.

Ik was fractievoorzitter in de ‘s-Gravelandse gemeenteraad voor D66 en begon op 1 januari 1996 een website voor de partij met nieuwtjes en verslagen over de lokale politiek. De nieuwtjes zonder politieke richting begonnen de overhand te krijgen. Het werd dan ook interessant om drie domeinnamen te registreren, te weten Kortenhoef.nl, sGraveland.nl en Ankeveen.nl. Op dat moment kon een domeinnaam alleen door een bedrijf geregistreerd worden, dus hielp Bert de Kloet me daarbij. De drie websites werden door mij gevuld met nieuwtjes en gemeentelijke informatie. Hieronder één van de eerste nieuwtjes uit de Wijdemeerse Webkrant:

Het College heeft op 13 november 1996 een brief gestuurd aan de Provincie waarin het verzoekt om de mogelijkheid te openen voor eventuele herindeling inclusief Loosdrecht. Daartoe moet de Provincie Noord Holland met de Provincie Utrecht gaan praten en ze hebben enige tijd geleden besloten dat juist niet te doen. In onze algemene beschouwingen hebben wij sterk gepleit voor samengaan van 's Graveland, Loosdrecht en Nederhorst den Berg.
Herindeling en domeinnaam

En toen kwam de herindeling er aan. Er was een commissie ingesteld om de naam van de nieuwe gemeente te bedenken. Die commissie kwam op 28 juni 2000 met drie namen: Wijdemeren, Drechtvenen en Meerhoven. Op 29 juni kozen de drie gemeenteraden van Loosdrecht, Nederhorst en ‘s-Graveland voor Wijdemeren als werknaam voor het project herindeling. Die naam kreeg daarmee een goede kans om de echte naam van de nieuwe gemeente te worden op 1 januari 2002.
Ik wachtte een week, waarin ik steeds keek of wijdemeren.nl al geregistreerd was door één van de gemeenten. Nu zat er een gat in de wet. Namen van gemeenten waren beschermd tegen kaping. Maar wijdemeren was geen gemeente. Na een week werden de kriebels te groot. Ik registreerde op 4 juli 2000 wijdemeren.nl. Ik zette meteen het nieuws uit de site van  sGraveland.nl over op wijdemeren.nl. De Wijdemeerse Webkrant was geboren!! (Op 1 april 2018 stopte ik er mee, na 15.000 berichten.)
Voor de zekerheid registreerde ik ook wijdemeren.com, die verwees naar wijdemeren.nl,  voor als ik wijdemeren.nl om wat voor reden dan ook moest af staan.

In 2003 zegde ik mijn lidmaatschap van D66 op, nadat de Haagse leiding (Brinkhorst, Pechtold, De Graaf) de partij aan de rand van de afgrond bracht met onbegrijpelijke en zwabberende besluiten. In 2006 had D66 nog maar 3 zetels in de Tweede Kamer over van de 24 die van Mierlo in 1994 haalde.
Dat besluit maakte mij partijloos, wat veel beter was voor het objectief maken van de Wijdemeerse Webkrant over de lokale politiek.
Tussen de wal en het schip

Later hoorde ik hoe dat intern in het ‘s-Gravelandse gemeentehuis, mede namens Nederhorst en Loosdrecht gegaan was. Een ambtenaar van ‘s-Graveland had een fax naar XS4ALL gestuurd met de drie door de commissie voorgestelde namen van de nieuwe gemeente en het verzoek om die domeinnamen te registreren. Die fax bleef daar onderop de stapel liggen.(Een fax was, ook toen al, niet echt de aangewezen manier om een domein te registreren.) Uiteindelijk werden wél drechtvenen.nl en meerhoven.nl geregistreerd. Maar wijdemeren.nl viel tussen de wal en het schip!
Ik las toen met enige verbazing in de krant dat de gemeentesecretaris van Nederhorst verklaarde dat de domeinnaam wijdemeren.nl veilig gesteld was. Daar had hij gelijk in, maar niet door de drie gemeenten…

Op wijdemeren.nl groeide de Wijdemeerse Webkrant als kool, qua inhoud en qua bezoekers. Na de herindeling zat het politici in en rond raad en college niet helemaal lekker dat wijdemeren.nl niet gebruikt kon worden door de nieuwe gemeente. Af en toe kwam er eentje naar mij toe om voorzichtig te polsen of ik de domeinnaam wilde af staan. Met een stalen gezicht verklaarde ik keer op keer dat dat natuurlijk niet kon, omdat het nieuws daar op stond.

Formele onderhandelingen

Het werd serieuzer toen wethouder Ties Hagen formele onderhandelingen opende met Bert de Kloet en mij (Plassennet VOF). Ik zei hem dat ik geen domeinkaper was, maar het domein gebruikte voor Wijdemeerse Nieuws. Maar.., als hij een bod zou doen dat wij niet konden weerstaan, wij dat uiteraard in overweging zouden nemen. En dat gebeurde, in goede harmonie.

V.l.n.r. burgemeester Don Bijl, Rik Jungmann, wethouder Ties Hagen.

Wethouder Ties Hagen kondigde de aankoop aan in de algemene beschouwingen van 23 november 2002. Ik zat op de publieke tribune achter het DorpsBelangen Loosdrecht raadslid Miep van Hattem. Ik hoorde haar zachtjes “lijkenpikkers” tegen haar buurman zeggen. Zo was ik nooit eerder genoemd en ook niet daarna.

15 januari 2003. Het glas wordt geheven. Over de schouder kijkt schilder Barend van Voorden toe. V.l.n.r.: Wethouder Yvonne Siemons, Bert de Kloet, burgemeester Don Bijl, Rik Jungmann, de wethouders Wim Neef en Ties Hagen, gemeentesecretaris Ria van Rhijn en wethouder Co de Kloet.
Wijdemeren.nl van start

Op 7 februari 2003 ging de gemeentelijke website op wijdemeren.nl van start. Nadat Carolina Ligter van de afdeling communicatie een korte training van twee dagen had gehad in het maken van een simpele website. Door wie? Euh, ja, door mij. Dat dan weer wel.
Op 16 oktober 2003 opende wethouder Ties Hagen het spiksplinternieuwe digitale loket van de gemeente.

Karin Spaink, op Follow the Money

De zesdelige serie op Follow The Money van Karin Spaink en XS4ALL over de jarenlange juridische gevechten met de Scientology Kerk over de rol van een internetprovider leest als een spannend jongensboek. In essentie ging het erom of een internet service provider (ISP) aangesproken kan worden op de berichten die door gebruikers gepost worden op zijn platform (dat is wat Scientology vond), of dat een ISP net zoiets is als een telefoonmaatschappij, die spraakverkeer levert, ongeacht over wat er gezegd wordt (Spaink en XS4ALL). Gelukkig won Karin de strijd, anders was internet onmogelijk gemaakt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.