Wob-oogst (2): Over geld en integriteit

Bureau Necker van Naem, dat vorig jaar de Wijdemeerse gemeentelijke organisatie doorlichtte, lette scherp op de eigen inkomsten. Dat is een van de kleinere dingen die naar voren komen uit het materiaal dat burgemeester en wethouders openbaar hebben gemaakt na mijn Wob-verzoek daartoe.

Op 12 augustus vorig jaar meldt (toenmalig) gemeentesecretaris Wietske Heeg aan hoofdonderzoeker Evert Jan Kruijswijk Jansen dat op 26 augustus vanaf  20.00 uur de gemeenteraad fysiek (dus niet digitaal) en achter gesloten deuren een presentatie krijgt over de uitkomsten van het organisatie-onderzoek. ,,Nou kan ik me herinneren dat jij die dag van ver moet komen. Haal jij dat?’’, wil ze weten. Al acht minuten later antwoordt Kruijswijk Jansen: ,,Donderdag 26 augustus om 20.00 fysiek op het gemeentehuis gaat me lukken.’’ Geen vuiltje aan de lucht dus. Wel waarschuwt Heeg Kruijswijk Jansen: ,,Ik vermoed dat de raad veel emotie en vragen heeft.’’

Wietske Heeg. (Foto Douwe van Essen)

Over die besloten raadsbijeenkomst is al eerder overlegd. Alleen al dat Heeg weet dat Kruijswijk Jansen op 26 augustus ‘van ver’ moet komen duidt daarop. Bovendien is al ruim een maand eerder bekend dat het de bedoeling is de gemeenteraad in beslotenheid tekst en uitleg te geven. Op 8 juli mailt Kruijswijk Jansen aan Heeg: ,,Zoals afgesproken kom ik nog terug op de datum van 26 augustus. Het gaat lukken om ’s avonds in Wijdemeren te zijn voor de besloten sessie met de raad over het onderzoek.’’

Offerte

Maar de onderzoeker van Necker van Naem meldt nog iets: ,,Ik heb ook nog even in de offerte teruggekeken, maar daar in hebben we niets afgesproken over een presentatie aan de raad.’’ De volgende passage (krap twee regels) van de mail is weggelakt – want die gaat vast over hoeveel geld Wijdemeren voor die presentatie extra moet neertellen. De volgende dag althans mailt Heeg hem niet alleen: ,,Fijn dat het lukt om te komen’’. Ze schrijft ook: ,,Hierbij mijn akkoord.’’ Dat betreft ongetwijfeld dat extra bedrag.

Evert Jan Kruijswijk Jansen.. (Foto gemeente Hilversum)

Op zichzelf is dat natuurlijk niet gek. Voor geleverd werk hoort te worden betaald. Wat wel in het oog springt: toen het ging om een aanvullende declaratie was Kruijswijk Jansen een stuk alerter dan toen het erom ging zijn voor het Wijdemeerse onderzoek problematische nevenfunctie als gemeenteraadslid in buurgemeente en potentieel fusiepartner Hilversum te melden. Tsja, wat het zwaarst is, moet het zwaarst wegen. Dat was in dit geval blijkbaar niet integriteit maar geld.

Extra geld uitgeven rondom het gemeentelijke organisatievraagstuk verliep vorig jaar trouwens nog een keer heel soepel. Op vrijdag 25 juni – ‘of “juno’’ op zijn Grapperhaus’, grapt gemeentesecretaris Heeg in een mail van een week eerder – buigt het DT (directieteam) zich een dag lang over de ‘organisatieontwikkeling’ bij de gemeente. Aanvankelijk is als vergaderplek gedacht aan Natuurmonumenten met een lunch in café-restaurant Brambergen (’s-Graveland), maar het wordt Hotel Fletcher in Oud-Loosdrecht, verzamelen tussen 9.00 en 9.15 uur.

Procesbegeleider ingehuurd

Met drie mensen (onder wie toen nog gemeentesecretaris/algemeen directeur Heeg) is het directieteam zeer ruim bezet voor een gemeente van Wijdemeerse omvang. Dat verzin ik niet, dat staat met onderbouwing en al in het rapport van Necker van Naem. Toch kunnen die drie het naar eigen inzicht niet alleen af. Er wordt een ‘procesbegeleider’ van buiten ingehuurd. Vragen die daarbij opkomen: Vonden ze de materie te lastig om zelf bij de kop te pakken? Vreesden ze onderling mot zonder een ‘procesbegeleider’ erbij?

Op 18 juni mailt de externe kracht een offerte ‘inclusief reiskosten, exclusief btw’. Hij of zij stelt voor ‘de inzet te maximeren op (. . . stukje tekst weggelakt . . .)’. Heeg vindt het goed. Een half uurtje na ontvangst van de offerte antwoordt ze: ,,Hierbij akkoord op de voorgestelde inzet in (en?, red.) uurtarief.’’ En binnen een uur mailt ze intern: ,,Wil jij een verplichting voor mij aanmaken voor deze offerte?’’

Straks het hoofdgerecht

Kleinere pikanterieën zoals hierboven beschreven, komen in het vrijgegeven materiaal meer voor. In twee korte volgende afleveringen zal ik de komende dagen er nog wat voor u opdissen. Soms zullen ze een grijns of glimlach op uw gezicht toveren, vermoed ik, soms beslist niet. Daarna komen we bij het hoofdgerecht: hoe ging het college, en dan vooral de eerstverantwoordelijke hiervoor, de burgemeester, om met het rapport van Necker van Naem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.