2020 geen best jaar voor woningbouw

In Wijdemeren was 2020 een beroerd jaar voor de woningbouw. Dat blijkt uit een brief van wethouder Rosalie van Rijn (CDA, volkshuisvesting) aan de gemeenteraad. Met de plannen voor kasteel Nederhorst en de bijgebouwen in het achterhoofd is het zinvol even te kijken naar de cijfers over 2020.

(Foto Stanislaw Skowron, publiek domein)

Laten we beginnen met een relativerende opmerking. Bij woningbouw kunnen de cijfers over slechts één jaar een vertekend beeld geven. Is dat ene jaar misschien uitzonderlijk goed of slecht, dan kan het best zijn dat voorgaande en volgende jaren de verhoudingen weer recht trekken. Niettemin: in 2020 hing de boel in Wijdemeren wel extreem ver uit het lood.

 125 woningen

Dat jaar, zo meldt Van Rijn, werden in Wijdemeren 125 nieuwe woningen opgeleverd, waarmee op zichzelf helemaal niets mis is. 74 daarvan waren grondgebonden, zoals dat heet, en 51 waren appartementen. Die verdeling ziet er heel behoorlijk uit. 51 appartementen (40,8 procent van het totaal) zijn 51 zogenoemde nul-tredenwoningen en die zijn bij uitstek geschikt voor senioren. In een sterk vergrijsde gemeente als Wijdemeren is dat belangrijk.

Maar dan de verdeling van die 125 over de diverse prijscategorieën. Van de opgeleverde woningen viel er eentje (0,8 procent van het totaal!) in het segment middeldure koop. Dat is het segment waarop de inmiddels bijna spreekwoordelijke en voor de samenleving zo belangrijke onderwijskrachten, verpleegkundigen en politiemensen zijn aangewezen. En die werden in 2020 dus ‘bediend’ met welgeteld één nieuwe koopwoning.

Veel duur, weinig sociaal

Dan het segment dure koop. Daarin werden in 2020 liefst 106 woningen opgeleverd ofwel 69,7 procent van het totaal. Alsof er in de Wijdemeerse dorpen nog niet genoeg dure koopwoningen voorhanden zijn.

Tot slot het segment sociaal (waarbij Van Rijn, misschien niet helemaal toevallig, onbenoemd laat hoe dat uiteenvalt in huur en koop). In deze categorie werden in 2020 18 nieuwe woningen opgeleverd – een schamele 14,4 procent van het totaal.

Kasteel Nederhorst

In elk geval in 2020 kwam dus (ook) de sociale sector er niet best vanaf. Zoals opgemerkt is één jaar niet maatgevend, maar zo’n cijfer geeft wel aan dat het oppassen geblazen is of het over een iets langere periode wél goed gaat. Zo ligt donderdag bij de gemeenteraad het plan op tafel voor kasteel Nederhorst plus omliggend groen en bijgebouwen en ook daar wordt bij lange na niet voldaan aan de eis uit de Woonvisie: 1/3 van nieuwbouwwoningen sociaal. Zeker, het kasteelplan is geen doorsnee-project, maar zoals het nu op papier staat, trekt het de boel wel extra scheef met (opnieuw) te weinig sociale woningen. Voor de gemeenteraad een argument te meer om donderdag nog eens heel goed naar dat kasteelplan te kijken.

Eén gedachte op “2020 geen best jaar voor woningbouw”

  1. Het is inderdaad droevig gesteld met de woningbouw in Wijdemeren. Juist voor de grote groep woningzoekenden waarvoor een sociale huurwoning het hoogst haalbare is wordt niet veel gebouwd. En als het aan de VVD ligt zelfs helemaal niet. Zelf wonen ze riant in huis met hypotheeksubsidie maar een ander gunnen ze geen dak boven hun hoofd. Wat een mentaliteit.
    De bouwmogelijkheden in Wijdemeren zijn schaars. En om die schaarse grond vol te bouwen met woningen die niet aan de behoefte voldoen is niet efficiënt. Ik stel dan ook een bouwstop voor.
    In ieder geval voor ’s-Graveland en Kortenhoef. Voor de andere delen van Wijdemeren heb ik niet voldoende informatie daarover. Behalve misschien Ter Sype. Maar het lijkt mij dat de realisatie van woningbouw daar uitbesteed moet worden aan gemeente Hilversum. Dat geeft de meeste garantie dat er efficiënt gebouwd gaat worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.