2023 heel slecht jaar voor woningbouw

Voor de woningbouw was 2023 in bijna alle opzichten een bijzonder slecht jaar. Dat geldt zowel voor de gemeente Wijdemeren als voor de Regio Gooi en Vechtstreek als geheel. Dat blijkt uit de jongste regionale woonmonitor.

(Foto Stanislaw Skowron, publiek domein)

De woningbouwproductie bleef vorig jaar ver achter bij bijna alle doelstellingen, zowel wat betreft aantallen opgeleverde woningen als wat de betaalbaarheid daarvan aangaat. Alleen op het onderdeel ‘fysieke toegankelijkheid’ werd de norm gehaald: van de opgeleverde woningen ging het in bijna 53 procent om nul-tredenwoningen. De doelstelling is dat dat moet gelden voor ten minste de helft van de nieuwe woningen.

Vragen, vragen, vragen

Waarom was het met de woningbouw in deze regio zo beroerd gesteld? Was er te weinig plek voor nieuwe woningen? Was er te weinig geld? Werd met bouwplannen te weinig vaart gemaakt? Was gebrek aan personeel in de bouwsector een struikelblok?

Geen van die vragen wordt in de woonmonitor beantwoord. Er staat slechts dat de gemeenten voor de slechte resultaten ‘geen eenduidige/structurele oorzaak’ weten aan te wijzen. Gerept wordt over ‘een toevallige dip in de productie’. In een tijd van zo grote woningnood klinkt dat verontrustend. Als het slechte resultaat zo ‘toevallig’ is, met welk ‘toeval’ krijgen we dan dit jaar en de volgende jaren te maken?

Veruit laagste productie

Volgens het Woonakkoord dat de regionale gemeenten, de hier werkzame woningcorporaties en de provincie Noord-Holland in 2021 sloten, moeten in de periode 2021-2030 in de Regio Gooi en Vechtstreek 6.900 nieuwe woningen verrijzen. Dat zijn er jaarlijks gemiddeld 767. Vorig jaar bleef de teller steken op 392 stuks. Dat waren er 484 minder dan in 2022. Het was ook veruit de laagste woningbouwproductie van alle jaren vanaf 2016.

Slechts op één onderdeel was de woningproductie niet beneden peil. Er werden procentueel gezien iets meer nul-tredenwoningen opgeleverd dan minimaal wordt nagestreefd. Regiobreed ging het bij de 392 nieuwe woningen in 206 gevallen om een appartement (bijna 53 procent). In Wijdemeren was het beeld overigens slechter. In deze gemeente werden in totaal 63 woningen opgeleverd, waarvan 13 appartementen. Dat is slechts 20,6 procent van het geheel ofwel nog niet eens de helft van het nagestreefde percentage.

(Foto Nationaal Archief – CC0)

Wat betreft betaalbaarheid bleef de woningbouwproductie ver achter bij de doelstellingen. In het segment sociaal (huur tot 808 euro, koop tot 210.000/220.000 euro) verrezen in de hele regio slecht 50 nieuwe woningen. Dat is maar 13 procent van de totale productie, terwijl het streven ten minste 33 procent is.

Die 50 sociale woningen waren allemaal huurwoningen en daarvan lieten particulieren er 10 neerzetten in Wijdemeren. Daarmee was krap 16 procent van de Wijdemeerse productie sociaal (in plaats van 33 procent). De overige 40 sociale huurwoningen waren corporatiewoningen in Gooise Meren (krap 21 procent van het totaal daar).

Middensegment

Ook het aantal opleveringen in het middensegment (huur tot 1.123 euro, koop tot  405.000 euro) bleef volgens de monitor ‘ver achter’. In dit segment werden 16 koop- en 62 huurwoningen gebouwd (waarvan nul in Wijdemeren). Met die aantallen schiet het niet erg op om in de jaren 2021-2030 in de hele regio 1.500 middeldure huur- en koopwoningen te realiseren. De afgelopen drie jaar zijn er daarvan pas 123 gerealiseerd.

Sociale woningen plus die in het middensegment gelden in het Woonakkoord als ‘betaalbaar’. Van de in 2023 opgeleverde woningen was slechts 33 procent betaalbaar. De afgesproken ambitie ligt veel hoger: 65 procent betaalbaar.

Eén gedachte op “2023 heel slecht jaar voor woningbouw”

  1. De vraag is nu: wat zijn de concrete (en realistische) plannen in W om er voor te zorgen dat de achterstand ingelopen gaat worden.

    Volgens mij kan er van 2024 ook al vrij realistisch aangegeven worden of de planning gerealiseerd gaat worden. Kan die vraag aan gemeente W gesteld worden? En ook daar weer de vraag: hoe gaat ook die achterstand ingelopen worden? – op basis vd aannname dat ook 2024 hetzelfde beeld laat zien als de afgelopen jaren

    Zijn er sowieso consequenties als een gemeente de planning niet haalt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.