Tegen gevaarlijkste stalkers is meer geld nodig voor alarm

Om tegen geweld en dreiging van de gevaarlijkste stalkers genoeg vrouwen (en kinderen) te kunnen beschermen zijn in de Regio Gooi en Vechtstreek meer kastjes met alarmknoppen nodig dan eerder gedacht. Het is de bedoeling dat het algemeen bestuur van de Regio voor het benodigde extra geld op 10 april het licht op groen zet.

In het voorstel wordt er onder meer op gewezen dat een aantal stalkingzaken met dodelijk afloop de afgelopen jaren landelijk de aandacht trok met als gevolg verbeteringen in de aanpak, onder meer bij de politie. Bij de gevaarlijkste stalkers gaat het veelal om ex-partners.

In zulke gevallen staan meestal vrouwen (en ook wel kinderen) bloot aan systematische fysieke en/of mentale dreigingen. In één op de tien gevallen is het slachtoffer een man, aldus de website van AWARE. Dat AWARE staat voor Abused Women’s Active Response Emergency en is een aanpak om de risico’s te beperken, met een kastje met alarmknop als belangrijk onderdeel.

Politie in actie

Bij grote dreiging kan de alarmknop worden ingedrukt, waarna de politie meteen in actie komt. Bedreigde vrouwen en kinderen kunnen zo’n kastje met alarmknop thuis onder handbereik houden of buitenshuis meenemen.

Uit ervaringen blijkt dat AWARE-gebruikers best beseffen dat de alarmknop geen ‘magisch schild’ is. Wel verhoogt het alarmsysteem het gevoel van veiligheid van ernstig bedreigde vrouwen en kinderen en vermindert het stress en onzekerheid.

Behalve in het alarmsysteem voorziet AWARE ook in begeleiding van slachtoffers, onder meer om ze weerbaarder te maken. Structurele oplossingen bieden is een van de hoofddoelen.

Veilig Thuis

De AWARE-voorziening wordt beschikbaar gesteld via Veilig Thuis. Dat is het (per regio georganiseerde) advies- en meldpunt voor huiselijk geweld, kindermishandeling en ouderenmishandeling. Samengewerkt wordt met onder meer politie, justitie en zorginstellingen. Veilig Thuis Gooi en Vechtstreek is bereikbaar via telefoon 0800 – 2000 of mail contact@veiligthuisgv.nl. Zie ook de website veiligthuisgv.nl.

In 2021 werd geschat dat in de Regio Gooi en Vechtstreek jaarlijks 17 AWARE-trajecten nodig waren. Inmiddels is gebleken dat 45 een realistischer aantal is. Dat betekent dat meer kastjes met alarmknoppen en meer begeleidingstrajecten nodig zijn om de risico’s te beperken voor slachtoffers van het gevaarlijkste type stalker. Structureel verhoogt dat de kosten in deze regio van ruim 30.000 naar dik 94.000 euro per jaar.

Mogelijk komt de rijksoverheid over een paar maanden met (wat) extra geld over de brug, maar misschien ook niet. Daarom wil de Regio Gooi en Vechtstreek de zaak nu alvast financieel regelen. De extra uitgaven worden op de gebruikelijke manier omgeslagen over de deelnemende gemeenten: hoe meer inwoners des te hoger de bijdrage.

Zorgelijk

Begeleiding van slachtoffers wordt in deze regio gedaan door Versa Welzijn, Paarse Pelikaan en Kwintes. Het is de bedoeling dat zij daarmee beginnen binnen twee dagen nadat Veilig Thuis bij ze aan de bel heeft getrokken. Zorgelijk is dat in een memo bij het voorstel voor het Regio-bestuur ook staat: ,,Niet elk van de drie aanbieders die op dit moment ondersteuning bij AWARE biedt, heeft echter voldoende capaciteit om binnen twee werkdagen de hulpverlening op te starten.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.