Regio geeft Wijdemeren tonnetje terug

Da’s prettig: wethouder Gert Zagt (financiën) kan binnenkort ongeveer 100.000 euro waarop eerder niet was gerekend in de gemeentekas stoppen. Dat geld krijgt de gemeente Wijdemeren terug van de Regio Gooi en Vechtstreek, want daar bleef het afgelopen jaar geld over.

Gert Zagt: in de knip. (Foto Douwe van Essen)

Dat Zagt een extraatje in de gemeentelijke knip kan steken blijkt uit de financiële stukken waarover het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek vandaag besluiten neemt. Namens Wijdemeren zit Zagt zelf overigens in dat algemeen bestuur.

In 2023 hield de Regio krap 3,6 miljoen euro over. Dat is 3,29 procent van de totale uitgaven van bijna 104 miljoen euro. Er is niet één spectaculaire oorzaak dat er geld overbleef. Het is een optelsom van kleinere meevallers.

Reservepotten

Van het resterende geld wordt eerst het nodige afgehaald. Er gaat 4,7 ton in reservepotten voor ambulancedienst RAV, 4,3 ton in potten voor personeelsvoorzieningen voor de Regio-ambtenaren (zoals de Regeling vervroegd uittreden), 8,4 ton in een pot voor versterking van gezondheidsdienst GGD (tegenwoordig weer inclusief Jeugd en Gezin) en ruim 8,9 ton in een pot om het verwachte exploitatietekort van afvaldienst GAD over 2024 (1,3 miljoen) alvast te beperken tot ongeveer 4 ton.

Al met al resteert er dan nog iets meer dan een miljoen euro en dat geld gaat terug naar de deelnemende gemeenten. Hoeveel Wijdemeren daarvan krijgt, wordt niet vermeld, maar valt wel te schatten. In Wijdemeren woont ruwweg 10 procent van de inwoners van de Regio. Daarom betaalt Wijdemeren ook zo’n 10 procent van de totale gemeentelijke bijdragen aan de Regio. En dus is het logisch dat Wijdemeren 10 procent krijgt van het geld dat naar de gemeenten terugvloeit: ongeveer een ton.

Prettiger

Op zichzelf is dat klein bier natuurlijk, want Wijdemeren betaalt dit jaar 5,6 miljoen aan de Regio. Maar terugkrijgen is wel prettiger dan moeten bijbetalen. Overigens gaat het meevallertje er volgend jaar net zo hard weer uit, maar over  de Regiobegroting 2025 een andere keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.