Ambtenaar, hallo?

De reguliere werktijd van een ambtenaar is 36 uur per week.

Ambtenaren hebben een slechte reputatie. Zij worden vaak gezien als inefficiënt en zelfs lui. Hoe zou dat komen?

Deels is het een functie van de beperkte werktijden. Officieel 36 uur per week, maar vaak werken zij in deeltijd of verdelen die 36 uur over 4 dagen of minder en dan staat er onder hun e-mail “aanwezig op dinsdag en woensdag” of iets dergelijks. Gevolg is o.a. dat zij moeilijk bereikbaar zijn.

In de loop der jaren waren er enkele leden van de gemeenteraad die dit probeerden bespreekbaar te maken maar die werden meedogenloos door andere raadsleden neergesabeld. Ambtenaren zijn immers onaantastbaar. Waar komt die angst vandaan?

In onze langzamerhand op de meest pijnlijke manier ter ziele gaande gemeente is blijkbaar een tekort aan menskracht. Bij de genoemde werktijden en een ziekteverzuim van meer dan 8% is dat ook niet verwonderlijk. Andere gemeenten hebben een verzuim van gemiddeld 5%. In het bedrijfsleven is het 2-3%. Ja,ja ik weet het : dat is vloeken in de kerk, maar waarom? Zijn ambtenaren vaker zwak, ziek of misselijk? Zijn hun taken zoveel zwaarder dat zij vaker ziek worden? Of ligt het aan een gebrek aan motivatie? Kom op, ambtenaren: reageer.

Als er per FTE vrijwillig 3 uur per week meer gewerkt zou worden (minder dan 1 uur per dag) leverde dat het equivalent van 13 extra ambtenaren op. (164 FTE x 3 = 492 / 36 = 13). En als we de niet vervulde FTEs weglaten nog steeds 11. Dames en heren ambtenaren, ik roep u op te reageren. Leg mij uit waar mijn redenering niet klopt of, nog beter, laat weten dat u die 3 uur over hebt voor onze gemeente.

Maar laat ik eerlijk zijn: ik verwacht geen reacties – behalve misschien een kwade blik als ik de volgende keer op het gemeentehuis kom.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.