Morgen Stemmen. Ook voor de Eerste Kamer!

De verkiezingen van woensdag werpen hun schaduwen vooruit. Op Twitter rollen de partijen over elkaar heen, waarbij wat mij betreft de VVD de Edison voor de raarste en respectloze filmpjes wint. Bijv. dat filmpje waarin relschoppers, boerenachtigen, teleurgestelde burgers en andere, in de ogen van de VVD suspecte individuen  worden vertoond. Met de slogan “laat ze niet winnen”. Alsof de rest van Nederland, buiten de VVD, uitsluitend bestaat uit ongure types.

Peiling PS maart 2023. Bron EenVandaag/IPSOS

Een opmerking vooraf

Nog nooit hebben de verkiezingen voor Provinciale Staten in mijn herinnering zo sterk in het teken gestaan van de Haagse landelijke politiek, omdat u morgen ook getrapt stemt voor de Eerste Kamer. Eind mei gaan de nieuw gekozen Provinciale Staten de nieuwe Eerste Kamer kiezen. Omdat de coalitie van VVD, D66, CDA en CU nu al geen meerderheid heeft, is uw stem morgen nog bepalender voor de Eerste Kamer die onuitvoerbare en slordige wetten kan tegenhouden, zoals bijv. de Wet Toekomstige Pensioenen die ons allemaal gaat raken, maar ook andere belangrijke wetten.

Lokaal en Lokaal

Maar laten we het eens over minder vooraanstaande partijen hebben. Bijvoorbeeld OPNH, wat staat voor Onafhankelijke Politiek NH (Noord Holland dus). Onder leiding van lijsttrekker, ex-wethouder en DB raadslid Jan Jaap de Kloet. Opvallende knalgele affiches die de aandacht trekken, maar waarvan je, als je ze op de Leeuwenlaan voorbij rijdt, alleen de letters OPNH onthoudt. Bij nadere bestudering van de lijst van OPNH blijkt dat zich daar een heel nestje DB’ers genesteld heeft. Ook Patricia IJsbrandij, René Voigt en Wiet van den Brink bevolken die lijst.
De logica van de lokale politiek zou doen verwachten dat voor dit hogere doel, vertegenwoordiging in Provinciale Staten,  door DLP (De Lokale Partij (lokáler kán niet)) samenwerking was aangeboden aan de verwante DB’ers. Dat is niet het gebeurd voor zover ik weet.

Lange Lijsten

Het zelfvertrouwen van partijen straalt af op de lengte van hun kandidatenlijst. Immers een partij, die volgens de peilingen pakweg 4 zetels in Provinciale Staten kan verwachten, zoals bijv. het CDA, heeft geen lijst van tientallen kandidaten nodig.
De langste vier lijsten hebben ieder 50 kandidaten. Dat zijn de lijsten 1 (FvD, 2 (GL), 4 (D66) en 6 (CDA), onder wie Jan Verbruggen (ex-fractievoorzitter). De VVD steekt daarbij af als een bastion van bescheidenheid met 32 kandidaten. De ChristenUnie speelt qua lijstlengte mee in de eerste divisie met 44 kandidaten, onder wie ons raadslid Esther Kaper op 14.
Een heel apart geval is Forum van Democratie. Die partij heeft lijst nummer 1, omdat ze vier jaar geleden de grootste partij waren en toen 9 zetels kregen. In de peiling hebben ze nog 2 zetels. Met 50 kandidaten wordt dat dringen.

Kortste lijstjes

De kortste, bescheidenste en meest realistische lijstjes zijn van de PVV (lijst 8,9 kandidaten), Denk (lijst 11, 7), Volt (lijst 13, 8) en Namens Noord-Hollanders (lijst 21, 7). De rest, de middenmoot, heeft tussen de 15 en 25 kandidaten op de lijst.

Namens Noord-Hollanders over Groenewoud

Ik kreeg een campagnefilmpje van de partij Namens Noord-Hollanders opgenomen in Kortenhoef  toegestuurd. Dat filmpje gaat over de besluiteloosheid van de provincie inzake de vuilnisbelt Groenewoud in Zuid Kortenhoef.

Het filmpje stelt dat de besluiteloosheid begon in 2009 -20012. Welnu, die besluiteloosheid dateert al vanaf de sluiting van de belt in 1972-1973. Echt saneren, verwijderen, is altijd te duur bevonden. De oplossingen die langs kwamen na de ramp in Lekkerkerk in 1980, waar een hele nieuwbouwwijk gebouwd bleek op vaten met gif, hielden altijd insluiten, afdekken en permanent controleren tot in de eeuwigheid in.

Hoe dek je de kosten?

Nooit was er sprake van een oplossing in de zin van, in de jaren vijftig en zestig maakten we er een puinhoop van waardoor we nu kosten moeten  maken om de troep op te ruimen. Bij alle oplossingen die langs kwamen was het de kunst om de kosten van het afdekken van de belt te dekken met opbrengsten uit de bouw en de aanleg van onroerend goed, opdat het niets kostte. Het laatste plan, dat nu toch weer schijnt te kapseizen, is dat van de firma Afvalzorg (gelieerd aan de provincie). In dat plan wordt er een parklandschap aangelegd op de belt om hem af te dekken en worden er 70 drijvende waterwoningen gepland waarvan de verkoop de kosten van het afdekken moet gaan dekken.
Er zou door de provincie kort geleden een besluit over worden genomen, maar er is recent door Gedeputeerde Staten tot ieders verbazing besloten om niets te besluiten, maar eerst weer eens een themabijeenkomst met alle betrokkenen te organiseren. En dat terwijl je mag aannemen dat alles inmiddels bekenden besloten is.

Lees meer op de Wijdemeerse Webkrant in het Dossier Groenewoud.over de geschiedenis van de belt sinds medio 1970 en daarna.
En lees dit stuk op Rading Nul met wat meer geschiedenis van de belt.

Eén gedachte op “Morgen Stemmen. Ook voor de Eerste Kamer!”

  1. Wat goed dat juist iemand die niet uit deze regio komt deze kritische vragen stelt en haar betrokkenheid toont (waarvoor veel dank). Want het is al heel lang stil, Rik…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.