Benoeming Aptroot roept vraag op

Dat Commissaris van de Koning Arthur van Dijk in Wijdemeren een waarnemend burgemeester gaat aanstellen is mooi en verstandig. Dat is gekozen voor Charlie Aptroot lijkt me ook absoluut niet verkeerd. Maar het persbericht over de benoeming roept wel een belangrijke vraag op.

Charlie Aptroot. (Foto gemeente Hoeksche Waard)

Dat burgemeester Crys Larson zich ziekmeldde, en dat waarschijnlijk voor langere tijd, maakte dat in Wijdemeren dringend een ingreep nodig was. Aanstelling van een waarnemend burgemeester zou geen luxe zijn, met name met het oog op het fusieproces dat binnenkort moet beginnen. Heel verstandig dus dat die stap nu wordt gezet.

Ervaring

En Charlie Aptroot als waarnemer, wat valt daarover te zeggen? Een paar dingen, denk ik. Ter eerste dat hij van dezelfde partij is als Larson, maar dat zal toeval zijn en het is ook niet erg relevant. Belangrijker is dat hij aanzienlijke ervaring heeft zowel als vaste burgemeester (Zoetermeer) als in de rol van waarnemer. Dat helpt uiteraard. En wat handig is, is dat hij snel kan beginnen, namelijk op 16 oktober. Voor loco-burgemeester Gert Zagt is het dus nog maar iets meer dan een week doorbijten en dan betreedt Aptroot Rading 1.

Wat ook kan helpen, is dat Aptroot gewoon een aardige man is. Altijd handig voor de onderlinge verhoudingen – zowel intern in Wijdemeren als bij de verkennende gesprekken met potentiële fusiepartners. Het oordeel ‘aardige man’ baseer ik overigens op een éénmalige waarneming. Begin december 2021 zat ik in Zoetermeer bij Aptroot thuis op de bank om te praten over de veiligheidssituatie op het Mediapark in Hilversum. Daarover wilde De Gooi- en Eemlander publiceren en als freelancer (door pensionering stond ik niet meer op de loonlijst) stak ik een handje toe bij het onderzoek daarnaar.

Crisissituatie

Aanleiding voor dat onderzoek was de moordaanslag op Peter R. de Vries. Als gevolg daarvan was het tv-programma RTL Boulevard als een haas verkast van het Leidseplein in Amsterdam naar de RTL-thuisbasis op het Mediapark. Daarmee was niet alleen het Mediapark maar ook de ruime omgeving plotsklaps een veiligheidsrisicogebied en dat had de nodige gevolgen. Aptroot heeft de verwikkelingen daaromtrent toen bekwaam afgehandeld. In die crisissituatie deed hij wat nodig was. En enig  gedoe daarover met een kleine minderheid in de Hilversumse gemeenteraad leidde hij ook in goede banen.

Allemaal positieve dingen dus. Toch doet zich momenteel wel één belangrijke vraag voor en die laat het persbericht van de provincie gek genoeg onbeantwoord. We weten wanneer Aptroot komt, maar tot wanneer blijft hij? Tot Larson weer aan de slag kan óf tot het moment dat het hele gemeentelijke fusietraject in kannen en kruiken is?

Die vraag is best belangrijk. Je moet je niet voorstellen dat Aptroot nu aan dat fusietraject begint en het halverwege uit zijn handen moet laten vallen om het aan Larson over te dragen. Dat levert alleen al heel praktische bezwaren op.

PvdA/GroenLinks en D66

Niet voor niets heb ik daarom eerder op Rading Nul gesuggereerd een waarnemer aan te stellen voor de complete periode die het fusietraject in beslag neemt. Afgelopen dinsdag bleek ook de fractie van PvdA/GroenLinks het zo te zien. Wilna Wind vroeg in een raadscommissie om een waarnemend burgemeester ‘die het hele fusieproces doet’. Nanne Roosenschoon (D66) zei zich bij die wens aan te sluiten. Van de andere fractievoorzitters vernamen we op dat punt niets, maar hopelijk hebben ook zij achter de schermen dit standpunt betrokken.

Daarmee weet buitenwacht echter nog steeds niet hoe het zit. Charlie Aptroot komt en dat is mooi, maar tot wanneer blijft hij? Mogen de inwoners dat misschien ook weten? Het valt althans te hopen dat dat achter de schermen inmiddels bekend is en niet nog een punt van overleg of zelfs onenigheid.

Eén gedachte op “Benoeming Aptroot roept vraag op”

  1. Ik vind dat de interim het hele proces , maar dan wel vanaf vanavond, moet begeleiden. Zoniet moet vanavond de raad worden uitgesteld tot hij er is. En vooraf duidelijk maakt dat hij ivm de keuze van de meerderheid van de insprekers ook de provincie Utrecht meeneemt. En het Groene Hart. Zoniet moeten wij niet akkoord gaan met Aptroot, sorry, al heeft hij nog zoveel ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.