Donderdag kleunde burgemeester Crys Larson in de gemeenteraad weer bij herhaling mis (nog geheel los van wat Rik Jungmann hieronder schreef over de Larson-oekaze richting Douwe van Essen). Mag een mens dan niet eens een foutje maken? Natuurlijk wel. Dat gebeurt ons allemaal wel eens. Maar het verdient de voorkeur als misslagen niet zo’n hardnekkig en frequent verschijnsel worden dat de vraag zich opdringt: houdt het dan nooit op?

Meteen na de opening van de vergadering ging het al mis toen de gemeenteraad stilstond bij het recente overlijden van oud-raadslid Robby Israel (VVD, OLib). Zo moest Larson haar wat plichtmatig voorgelezen herdenkingstoespraakje achter het spreekgestoelte onderbreken – mompelend: ,,Excuses, dit hoort niet, excuses’’ – om het tweede velletje van haar tekst te zoeken op de tafel bij haar vaste zitplaats. Was ze vergeten mee te nemen.
En toen ze de nabestaanden van de overledene noemde naar wie het medeleven van de raad uitgaat, had Larson het onder anderen over de ‘schoonzoon’ waar ze schoondochter had moeten zeggen.
Pijnlijke dingen, juist bij zo’n herdenking.

Daarbij bleef het helaas niet. Aan het einde van het debat over woningbouw aan Dammerweg 108-109 in Nederhorst den Berg ging het opnieuw fout. Jan Willem Nienhuis (CDA) meende dat er iets onreglementairs was gebeurd. Volgens hem hadden enkele raadsleden eerst tegen het amendement over dit onderwerp gestemd en, nadat dat was aangenomen, toch vóór het geamendeerde hoofdvoorstel. Dat kan niet, meende hij. De burgemeester wees erop – en ze had gelijk, denk ik – dat dat wel kan.
Zaakje afgedaan? Nou nee, want Larson vond het vervolgens nodig quasi-lollig te suggereren dat Nienhuis, als hij na de verkiezingen in de raad terugkeert, maar eens ‘een mini-cursusje bestuurskunde’ moet volgen. De CDA’er kaatste de bal ferm terug: ,,Ik wijs u ook niet op úw fouten’’. Die zat.

Bij het onderwerp nieuw IKC Loosdrecht was er opnieuw een incident. De Lokale Partij ziet dat integraal kindcentrum liever verrijzen op de locatie De Linde dan op de plek van De Sterrenwachter. Ter onderbouwing kwam Olivier Goetheer onder meer met een rekensom. Daaruit moest blijken dat bouw op locatie De Linde per jaar aan kapitaallasten voor de gemeente maar 10.000 euro duurder is dan bouw op locatie De Sterrenwachter. Wethouder Jos Kea (Onderwijs, Financiën) bestreed dat. Maar daar gaat het hier niet om. Waarom het wel gaat, is hoe de burgemeester Goetheer kapittelde. Hij had zijn rekensom ‘in de commissie kunnen bespreken met de wethouder, niet in de raad, dat zijn de regels’. Net als Nienhuis was Goetheer niet geïmponeerd: ,,Volgens mij bepaalt de raad zelf de regels’’.

Maar nóg was het niet gedaan. Er moest worden gestemd over het voorstel om een ton te steken in kleine verkeersmaatregelen op en rond de Smidsbrug in Kortenhoef/’s-Graveland plus een klankbordgroep daarover. Vóór stemden DorpsBelangen, D66 en VVD. ,,Nu staken de stemmen, het voorstel wordt aangehouden’’, concludeerde Larson. Blijkbaar was ze alweer vergeten – en zag ze ook niet – dat Sieta Vermeulen (VVD) deze raadsvergadering afwezig was, waardoor er 8 stemmen vóór het voorstel waren (4 DB, 2 D66, 2 VVD) en de overige 10 tegen. Voorstel verworpen dus.
De eerder belerend toegesproken Nienhuis zag zijn kans schoon, en geef hem eens ongelijk: ,,Misschien een cursusje, burgemeester’’. Larson trachtte zich eruit te redden: ,,Als u een cursusje bestuurskunde doet, dan doe ik een cursusje rekenen. Dan gaan we gezellig samen op stap’’. Aardig geprobeerd, maar het kwaad was natuurlijk al geschied. Tsja, tot tien tellen, of eigenlijk maar tot acht, best lastig . . . .
Bij de installatie van Wilna Wind begon de burgemeester met: Ik verklaar dat ik rechtstreeks noch onmiddellijk…. wat ‘middellijk’ moest zijn. Is Wilna wel juridisch correct geïnstalleerd? Zo nee, moet het dan helemaal over worden gedaan?