Burgemeester Larson maakt het alleen maar erger

Vrijdagavond zat ik te tikken aan een wat narrig getoonzet stukje: de onderhandelaars over een nieuwe coalitie worden gedwarsboomd doordat ze essentiële informatie nog steeds niet hebben gekregen. Toen zag ik deze zaterdag De Gooi- en Eemlander. Wat blijkt? Volgens burgemeester Crys Larson is er niets aan de hand!

De onderhandelaars die namens hun partijen werken aan een nieuwe coalitie en een nieuw college voor Wijdemeren zijn druk in de weer. Maar ook na ruim twee weken hebben ze nog steeds niet het voor dat werk onmisbare ‘ambtelijke overdrachtsdocument’. En de begeleidende burgemeestersbrief blijft ook nog altijd uit.

Drijfzand

Alle partijen hebben inmiddels hun ‘huiswerk’ gedaan, informateur Gert Zagt en de zijnen studeren daar nu op. Maar hoe alle onderhandelaars ook hun  best doen, hun inspanningen berusten min of meer op drijfzand zolang het overdrachtsdocument ontbreekt.

In dat document moet staan hoe de gemeente er voor staat. Zowel financieel (beroerd, weten we) als wat betreft de gemeentelijke organisatie en belangrijke beleidsterreinen. Wat is de komende vier jaar mogelijk? Wat kunnen de onderhandelaars beter uit hun hoofd zetten? Welke dingen vragen met voorrang om aandacht?

‘Uiterste best’

De Gooi- en Eemlander meldt dat Zagt al zes weken geleden voor het eerst naar dat overdrachtsdocument heeft gevraagd. Maar daags na de verkiezingen, donderdag 17 maart, was er nog niets. Dat bleek die avond tijdens het door burgemeester Larson geïnitieerde ‘duidingsdebat’ waarvoor alle partijen uit de nieuwe gemeenteraad aanschoven. Larson beloofde haar uiterste best te doen de volgende dag wel alvast een burgemeestersbrief af te leveren over de gemeentelijke stand van zaken.

Gert Zagt. (Foto Douwe van Essen)

Uit het ‘voortgangsbericht’ dat informateur Zagt vrijdag 25 maart publiceerde, bleek dat het overdrachtsdocument na een week nog steeds niet beschikbaar was en zelfs de burgemeestersbrief niet. We zijn nu wéér een week verder. En wat denkt u, zouden overdrachtsdocument of op zijn minste die brief er nu wel zijn? In Wijdemeren anno 2022 is zo’n vraag stellen hem beantwoorden, want nee, ook ruim twee weken na het duidingsdebat kunnen de onderhandelaars nog steeds niet beschikken over de voor de (in)formatie cruciale gegevens.

Loze belofte

Er is donderdagavond ‘een eerste set ambtelijke informatie verstuurd’, noteert De Gooi- en Eemlander deze zaterdag uit de mond van de burgemeester. Een beginnetje dus, meer niet. En dat de burgemeestersbrief er nog niet is, is niet haar schuld, geeft ze aan, nee ze wacht nog op informatie van de veiligheidsregio. Waaruit overigens tevens valt op te maken dat ze donderdag 17 maart al zal hebben geweten dat ze een loze belofte deed toen ze zei haar uiterste best te zullen doen vrijdag de 18de met een brief te komen.

Crys Larson. (Foto Douwe van Essen)

En Larson zegt in de krant nog iets: ,,Het proces kan prima gewoon verder, dit hoeft dat niet in de weg te staan’’. Dat lezend kukelde ik in figuurlijke zin van mijn stoel. Larson en de ambtelijke organisatie hinderen – inmiddels denk ik eerder aan dwarsbomen – de onderhandelaars bij de zo belangrijke (in)formatie door essentiële informatie nog altijd niet te leveren (nou ja, donderdagavond een beginnetje, maar ook dat was veel te laat) en zij bestaat het te beweren dat dat niks uitmaakt, geen probleem is.

Wanpresteren

De benoemde burgemeester beweert dat de gekozen volksvertegenwoordigers het bij het belangrijkste proces in de raadsperiode voorlopig ook wel kunnen doen zonder de daarvoor benodigde essentiële informatie. Zij en de ambtelijke organisatie zijn evident aan het wanpresteren, maar dat maakt volgens Larson niks uit. Je moet maar durven.

Dat er aan de gemeentelijke organisatie het nodige schort, is bekend. Vorig jaar stelde bureau Necker van Naem dat opnieuw vast (twee andere bureaus deden dat al eerder). Om die organisatie te verbeteren is een verandermanager/tijdelijke gemeentesecretaris aangetrokken die op verzoek van de gemeenteraad rechtstreeks door de burgemeester wordt aangestuurd. En toch wordt nota bene bij het belangrijkste politieke proces voor de komende vier jaar niet geleverd wat nodig is, althans veel te laat.

Hoe zou zoiets in het bedrijfsleven gaan? Daar zou worden doorgebuffeld, daar zouden net zoveel extra uren worden gemaakt als nodig om de boel met gezwinde spoed alsnog te fiksen – overwerk compenseren komt dan later wel. Zo niet aan Rading 1. Onder verantwoordelijkheid van het college en in de eerste plaats de burgemeester dwarsboomt daar ondraaglijke traagheid het democratisch proces. Onze gastauteur Wim Kozijn schreef het afgelopen dinsdag al: ,,Dit is ongehoord’’. Met haar uitspraken tegenover De Gooi- en Eemlander maakt Larson het alleen maar erger.

3 gedachten op “Burgemeester Larson maakt het alleen maar erger”

  1. Inmiddels is de burgemeestersbrief er. En ook nog twee brieven over de financiële situatie. De burgemeestersbrief bevat een zin die tot nadenken stemt:

    “De afgelopen jaren is het vertrouwen in de overheid door inwoners ernstig aangetast.”

    Wat staat hier nou? Is het de schuld van de inwoners dat het vertrouwen in de overheid is aangetast? Dat ze ze op Rading 1 soms niet allemaal op een rijtje hebben wisten we al, maar dit is toch al te dwaas!

    1. Goed gezien Nico. Als men heeft bedoeld dat de overheid het vertrouwen van de inwoners ernstig heeft beschaamd dan had die zin anders geformuleerd moeten worden. Maar ik wil ook zeker niet uitsluiten dat er precies staat wat men heeft bedoeld. Tenslotte is het een bekende truc van bestuurders om anderen de schuld te geven van hun eigen falen. En gefaald wordt (werd) er op Rading 1.

  2. Wat moet ik als argeloos burger hier nou toch weer van denken. Het is duidelijk dat het gemeentebestuur zeer beroerd functioneert. Te weinig ambtenaren en te weinig ambtenaren met specifieke kennis. Voormalige wethouders die niet keken of dingen wel uitgevoerd konden worden, maar als een op hol geslagen paard doordraafden met onwenselijke plannen.
    En dat ook nog een burgemeester die geen grip op de zaak lijkt te hebben.
    Ik geloof er niet meer in dat het nog goed komt. En dat is sneu voor de nieuwe gemeenteraad waar toch heel wat kwaliteit aanwezig is.
    Ik denk dat de uitvoering van werkzaamheden onder toezicht van de provincie gesteld moeten worden. En dat er een zeer bekwame interim burgemeester aangesteld moet worden.
    Dat zal voor de nieuwe gemeenteraad mogelijk wat beperkingen met zich meebrengen, maar dat moet dan maar. Het enige alternatief is een fusie op korte termijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.