Ontluisterend was het, dinsdagavond. De Wijdemeerse raadscommissie Bestuur en Middelen besprak het voorstel om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te vernieuwen. Het werd een verbale bokspartij, waarbij Olivier Goetheer (De Lokale Partij) de goed gemikte klappen uitdeelde en burgermeester Crys Larson ze incaseerde. Aan het eind was ze compleet gevloerd. Oorzaak? Ze had onprofessioneel broddelwerk geleverd.

Op een flink aantal punten en puntjes willen burgemeester en wethouders de APV aanpassen. Eerstverantwoordelijke daarvoor: de burgemeester. Haast is geboden, want per 1 januari vervalt de Plassenverordening en zonder vernieuwde APV vallen er dan gaten in de regelgeving.
CDA’er uitgeschakeld
Het begon ermee dat Bas Kers (CDA) meldde dat hij pas laat in de middag, luttele uren voor aanvang van de vergadering, had vernomen dat tot dan toe onbeantwoorde CDA-vragen over de APV alsnog van een antwoord waren voorzien. Tijd om zich met behulp van die antwoorden en een ook al laat binnengekomen briefje van Larson voor te bereiden op de vergadering had hij niet gehad. Het was Kers dus onmogelijk (gemaakt) volwaardig bij te dragen aan de discussie.
Een wiskundige zou zeggen: Quod erat demonstrandum (wat bewezen moest worden). Mijn stelling namelijk uit een eerdere bijdrage dat – onder verantwoordelijkheid van burgemeester en wethouders – het falen van de ambtelijke organisatie de lokale democratie schade berokkent.
Klappen en opdoffers

En toen kreeg Goetheer het woord. Die had zich wel goed kunnen voorbereiden. De ene verbale klap na de andere opdoffer deelde de woordvoerder van de grootste coalitiepartij uit aan de burgemeester.
Goetheer had er ‘heel veel moeite mee’ hoe het was gelopen. Pas op het nippertje antwoorden op vragen. Pas heel laat een briefje van de burgemeester. Verder was in een eerdere bijeenkomst (een zogeheten beeldvormende sessie) een lijstje toegezegd met de verschillen tussen de oude en de nieuwe APV – ‘niet zo heel veel werk’, aldus Goetheer. Dat lijstje kwam niet. Maar aan zo’n verzoek ‘moet worden voldaan’, peperde de DLP’er de burgemeester in.
Nog harder
De volgende klap was nog harder. Goetheer herinnerde eraan dat vier jaar geleden enkele amendementen door de raad zijn aangenomen om te worden opgenomen in de APV. Goetheer kan het weten, want op 31 mei 2018 was hij zelf indiener van een van die amendementen, namelijk over het opruimen van paarden- en hondenpoep. Maar, constateerde hij, die amendementen zijn nu niet opgenomen in het voorstel voor de huidige APV-vernieuwing. ,,Word ik nu gedwongen hetzelfde amendement opnieuw in te dienen?’’
Met een machtige zwaai haalde hij nogmaals uit. ,,Ik vraag me af: hoe bereidt dit college, hoe bereidt deze portefeuillehouder (Larson, red.) zich hierop voor?’’ En voor de zekerheid nog een tik: ,,Portefeuillehouder, hoe hebt u zich voorbereid op dit raadsvoorstel?’’
Larson in de touwen
In figuurlijke zin hing Larson al snel murw gebeukt in de touwen. Dat werd er niet beter op toen Goetheers verwijten steun kregen van Henrieke Abrahamse (PvdA/GroenLinks, coalitie), Nanne Roosenschoon (D66, oppositie) en John van der Ree (VVD, coalitie). Even snel tellen: alle drie de coalitiepartijen keerden zich in dezen tegen Larson.
Bij haar beantwoording deed de burgemeester een kansloze poging er nog iets van de maken. Ze bood haar excuses aan voor de late beantwoording van vragen, noemde het ‘oprecht heel vervelend dat raadsleden belemmering hebben ondervonden, nogmaals excuses’. Idem voor het ontbreken van een lijstje met verschillen tussen de bestaande en de opgefriste APV.
Onhandig
Vervolgens was ze zo onhandig te zeggen dat ze zich ‘een beetje overvallen’ voelde ‘over amendementen die vier jaar geleden kennelijk zijn aangenomen’. Goetheer onderbrak haar: ,,Daar schrik ik erg van’’. Waarna Larson zei dat er ‘een probleem met continuïteit en geschiedenis (is), ik kan het verder niet verklaren’. Ze stond met lege handen en ze had geen flauw idee waarom.
Toch deed ze ter verklaring nog een zwakke poging. Voor de APV-vernieuwing is een externe kracht ingehuurd, vertelde ze. Zeker, er was ook nog een teamleider die goed op de hoogte zou moeten zijn, ‘maar zij was afwezig, ik zoek het intern nog uit’. Opnieuw: lege handen.
Maar toen, ja hoor, toen richtte de burgemeester het ‘groggy’ hoofd toch iets op. Ineens was daar weer even de Larson die we wel kennen, de burgemeester die voor fouten nooit de verantwoordelijkheid bij zichzelf zoekt, maar die bij anderen legt. ,,Bij tussentijdse aanpassingen (van de APV) heb ik hierover (die niet verwerkte amendementen, red.) nooit iets gehoord.’’ Ofwel: raads- en commissieleden, bij eerdere gelegenheden hebt u zelf zitten slapen.
Domheid
De domheid om daarover te beginnen kwam onmiddellijk aan het licht. Goetheer maakte er gehakt van. Die ‘insinuatie over eerdere wijzigingen’, zo begon hij voor Larson onheilspellend. Hij wist precies waarover het ging. Die laatste aanpassingen waren aangebracht op 16 december 2021. En toen, memoreerde Goetheer, was wél de juiste tekst beschikbaar, dus inclusief de in 2018 aangenomen amendementen. Met andere woorden: Larson had die goede tekst kunnen kennen – áls ze had opgelet.
Vervolgens kwam de finale klap. Goetheer stelde vast dat de burgemeester vanuit haar ‘verantwoordelijkheid’ een check op de juistheid van de nieuwe APV-tekst niet heeft gedaan. Vanuit de touwen zakte Larson languit op het canvas.
‘Niet mijn rol’
Maar haar brein werkte nog – een beetje. Checken, bracht het brein naar voren, hoezo checken? Larson had onlangs in het Berenschot-rapport over de Porseleinhaven toch iets gelezen over de vereiste ‘rolvastheid’? Nou dan! En dus hoorden we haar vanaf het canvas bazelen dat het ‘niet mijn rol is te checken ten opzichte van de oude tekst’.
,,Acht!”, beëindigde de imaginaire scheidsrechter zijn tellen: Larson knock out.
En hoe nu verder? Ja, dat was wel even de vraag, want de zaak moet (vanwege die Plassenverordening, zie boven) op 1 januari helemaal in kannen en kruiken zijn. Larson probeerde voor de goede APV-tekst nog uitstel te bedingen tot de Omgevingswet van kracht wordt, want dan moet die tekst toch opnieuw worden aangepast.
Maar dat duurt zeker nog tot 1 juli en misschien – je weet het met de Omgevingswet maar nooit – nog langer. Dus ‘geen goed idee’, dat uitstel, vond Goetheer. Hij zag geen andere uitweg dan met andere fracties te bespreken dat de vier jaar geleden al aangenomen amendementen in de raadsvergadering van komende maandag opnieuw worden ingediend om alsnog te worden opgenomen in de nieuwe APV-tekst.
Vanaf het canvas klonk gereutel: of Goetheer contact wilde opnemen om te ‘proberen er samen uit te komen’. ,,Doe ik’’, zei Goetheer en dat was heel aardig van hem, want hij had de knock out gedebatteerde burgemeester net zo goed kunnen negeren.
Lange jaren
Op 19 november 2019 werd Crys Larson beëdigd als burgemeester van Wijdemeren. Haar ambtstermijn loopt tot 19 november 2025. Dat worden nog drie lange jaren . . . .
Als Wijdemeren nog een tijdje een zelfstandige gemeente wil blijven dan is de kans op succes het grootst met buitengewoon bekwame bestuurders. De burgemeester heeft inmiddels wel ruimschoots laten zien daar geen rol in te kunnen spelen.
Welke mogelijkheden zijn er om hier verandering in te brengen.
a: De portefeuille van de burgemeester uitdunnen tot enkel wat representatieve taken. Nadeel is dat dan de wethouders er flink wat werk bij krijgen.
b: Een bekwame assistent voor de burgemeester aan stellen. Dat gaat flink wat extra kosten met zich meebrengen.
c: Een motie van wantrouwen. Dat is effectief, maar weinig subtiel.
d: De burgemeester kan ook de eer aan zichzelf houden en haar taken neerleggen.
Misschien zijn er nog meer mogelijkheden maar die zie ik op dit moment niet.
Dat er iets moet veranderen is in ieder geval wel duidelijk. Wijdemeren kan het zich niet permiteren om tijd, geld en energie te verspillen aan mensen die niet voldoende funktioneren.
Het bijltje erbij neergooien, de eer aan jezelf houden of worden ontslagen door de CdK. Daar zou ik vanaf het canvas maar eens over nadenken. Dat je weigert om, op vijf minuten afstand op vakantie zijnde, de Oekraïense vlag te komen hijsen deed voor mij de deur dicht. Enneh, hoe gaat het met de manhaftig opgerolde drugsfabrikant op Hallinckveld?
Zucht, zucht…..
Na deze zoveelste, ernstige misser en de schade die door de jaren heen is ontstaan zou het verstandig zijn als de raad nu écht zou ingrijpen.
En mocht dit onverhoopt niet gebeuren: hoe kun je dan nog enig vertrouwen hebben in ons openbaar bestuur???