Chaos

Met enige regelmaat scan ik door het RIS van Wijdemeren. Het RIS? Jawel, het RIS “Register Ingekomen Stukken”. (dat heb ik er gemakshalve van gemaakt, zal er niet ver naast zitten).

Alles wat de gemeente formeel ontvangt, van handgeschreven brieven tot e-mails, van een klacht van een inwoner, via uitnodigingen van de fanfare tot formele stukken uit Haarlem, alles wordt daar in geregistreerd. Best aardig om daar eens doorheen te bladeren.

Raadsleden doen dat ook (althans, daar ga ik vanuit) en kunnen zo’n stuk dan “op de agenda” laten plaatsen. Dat houdt in dat ze dat specifieke stuk in een commissie behandeld willen hebben, er dus inhoudelijk met de wethouder over willen spreken. Gebeurt dat bij alle ingekomen stukken? Nee, bewaar me… daar wordt echt selectief gebruik van gemaakt, alleen bij specifieke zwaarwegende onderwerpen.  Maar ja, je moet als raadslid wel door alles heen ploegen om de belangrijksten er uit te kunnen vissen. Op zo’n doorploegtocht kom je ook de meest wanordelijke brieven tegen…

Neem nou de laatste brief van Nieuwe Democratie Wijdemeren  (Wim van Oudheusden). Totale chaos. Geen touw aan vast te knopen. De brief start middenin een betoog, de meeste zinnen lopen niet en ik heb na het doorworstelen van de tekst geen idee wat de bedoeling van het ingezonden stuk is. Voor een raadslid is dit snel afgehandeld… weg ermee. Terecht. Zo’n ingezonden brief moet geen zoekplaatje worden. Voor Wim en z’n WijWillenWonen best wel jammer.. hij trekt zich het lot aan van honderden woningzoekenden in Wijdemeren en poogt ze een platform te bieden. Zeker een belangrijk genoeg onderwerp om regelmatig te bespreken en vanuit de gemeente actie op te ondernemen.

Wim van Oudheusden foto: Douwe van Essen (wie anders?)

Maar dat gaat niet gebeuren Wim, niet met dit soort brieven. Tip: neem iemand in de arm die jouw pennenvruchten eerst flink onderhanden neemt en er Nederlandse chocola van maakt alvorens je weer een brief instuurt. Dan stijgt de kans aanzienlijk dat er ook daadwerkelijk iets mee gedaan wordt. Dat je een belangrijk onderwerp aan de kaak stelt, met alle passie en emotie die je in je hebt, dat staat voor mij buiten kijf.

Rest de vraag of en hoe Wim zich gaat profileren tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen; blijft het de beweging Nieuwe Democratie of wordt het toch een lokale partij? Code Oranje Wijdemeren wellicht? Binnenkort gaan we het weten.

4 gedachten op “Chaos”

 1. Ik ben ook een volger de de Ingekomen Stukken op de Raadsinformatie pagina’s van de gemeente Wijdemeren. Wat ik me wel afvraag is volgens welke regels ingekomen stukken wel of niet in de lijst opgenomen worden. Worden alle ingekomen stukken opgenomen? Of een selectie? Zo ja, wat zijn de selectiecriteria en hoe worden die criteria toegepast? En door wie?

  Eerder werd al het voorbeeld van de ontslagbrief van de ombudscommissie genoemd in dit blog. Hoe weten wij als betrokken burgers of niet vaker ingekomen stukken snel verwijderd worden of überhaupt niet op de lijst terecht komen? Misschien iets om eens opheldering over te vragen op Rading 1….

 2. Helaas plaatst men op de RIS een bijlage als eerste en ontbreekt de titel van de email, namelijk “Ombudscommissie en VierKante Archief”.!
  Dan weet de lezer en het raadslid wél waar het over gaat.

  Overigens zijn in 8 maanden 207 inwoners actief geworden bij het initiatief van Joes (Wij Willen Wonen Wijdemeren) en mij (Nieuwe Democratie Wijdemeren).
  Even los van de steunbetuigingen op Social media.

  In antwoord op je laatste vraag: het gaat dus om méér dan één persoon. En verder: Joost mag het weten, is een bekend gezegde….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.