Crisisbeheersing als reactie op publicaties Rading Nul

Een poging tot crisisbeheersing is aan Rading 1 in gang gezet naar aanleiding van de twee recentste publicaties op Rading Nul. Alle ambtenaren zijn uitgenodigd voor een bijeenkomst, maandagochtend om 10.00 uur in het gemeentehuis.

De vrijdag intern verspreide uitnodiging is ‘namens het college’ ondertekend door ’Crys, Alette en Yvonne’. Dat zijn uiteraard burgemeester Crys Larson, wethouder Alette Zandbergen (Personeel & Organisatie) en gemeentesecretaris Yvonne Halman.

Op Rading Nul beschreven we vrijdag en zaterdag in twee delen hoe, volgens ambtenaren die ons in vertrouwen namen, de toestand is bij de ambtelijke organisatie van Wijdemeren. Voor een reactie hebben we die beide teksten  vooraf voorgelegd aan de gemeente. Van de mogelijkheid om te reageren is geen gebruik gemaakt. Wel werd vrijwel direct de bijeenkomst van maandagochtend geïnitieerd. In de uitnodiging worden de publicaties op Rading Nul expliciet genoemd als aanleiding.

Onrust serieus genomen.

‘Crys, Alette en Yvonne’ hebben het over ‘onrust’ die ‘we serieus namen en nemen’. Verder schrijven ze: ,,We willen dat alle medewerkers zich veilig en vrij voelen om hun vragen te stellen en zorgen te uiten’’. Maar, noteren ze ook, ‘helaas moeten we vaststellen dat dat kennelijk nog niet voor iedereen het geval is’. Een juiste constatering, maar wel jammer dat eerst een aantal moedige ambtenaren de stoute schoenen aan moest trekken om hun nood via Rading Nul te klagen, voordat dit ‘Crys, Alette en Yvonne’ is gaan dagen. Het drietal sluit trouwens niet uit dat zo’n algemene bijeenkomst op De Overloop in het gemeentehuis misschien niet het meest probate middel is om de onrust te dempen. De uitnodiging eindigt althans met de zin: ,,Mocht je liever persoonlijk in gesprek gaan, dan kun je ook altijd bij ons, je leidinggevende en/of de vertrouwenspersoon terecht’’.
Wat van dit laatste het effect zal zijn, moet natuurlijk blijken. Maar op grond van wat we de afgelopen tijd van ambtenaren vernamen, denken we niet dat het gemeente-personeel zich plots in lange rijen aan de bureaus van genoemde functionarissen zal opstellen.

Taken Burgemeester verlicht.

Hoe dat ook zij, intussen heeft burgemeester Larson het voor zichzelf voor elkaar. Haar werkdruk wordt verlicht, want sinds begin van de afgelopen week wordt ze bij ‘haar dagelijkse taken’ ondersteund door een inhuurkracht.

Aardig detail

De identiteit van deze externe is uiteraard niet van belang, maar wel viel ons zijn achternaam op. Het geslacht met die naam leverde in het verleden al heel vaak bijdragen aan het openbaar bestuur: als gemeenteraadslid, lid van Provinciale Staten, topambtenaar, diplomaat, burgemeester, commissaris van de koningin, Tweede Kamerlid, staatssecretaris.

Ronald Frisart en Rik Jungmann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.