D66 breekt met Boermans. Bonje roept vraag op over politieke zuiverheid

Voormalig Wijdemeers raadslid en wethouder Joost Boermans is in Epe, waar hij tegenwoordig woont, uit de fractie van D66 gezet. Het opvallendste is misschien nog wel dat hij zijn raadszetel daar niet aan de partij teruggeeft, maar meeneemt om zelfstandig verder te gaan. Dat ging bij D66 in Wijdemeren in 2016 anders.

Joost Boermans. (Foto gemeente Epe)

Bij zowel regionale krant De Stentor als bij D66 Epe valt er het nodige over te lezen. Het was de bedoeling daar in het plaatselijke Fletcher-hotel een noodopvang te regelen voor 276 asielzoekers, een lokaal hevig bediscussieerde zaak, waarover het college onlangs de gemeenteraad achter gesloten deuren bijpraatte. Inmiddels is overigens duidelijk dat die noodopvang doorgaat.

Tegen de achterkamertjespolitiek (bijpraten in beslotenheid) maakte de D66-fractie bezwaar. Fractielid Boermans kwam vervolgens met een heel lange lijst met vragen aan het college. Zijn bedoeling: de in een achterkamer gedeelde informatie in de openbaarheid krijgen. Een actie die zo op het oog wel past bij D66.

Uit fractie gezet

Maar dinsdagavond kwam ineens het nieuws dat de andere twee D66-raadsleden Boermans uit de fractie hebben gezet. Dat heeft, zeggen ze, helemaal niets te maken met de kwesties asielopvang en achterkamertjespolitiek. Volgens Boermans heeft dat wel degelijk met elkaar te maken. Maar de overige fractieleden stellen dat het draait om ‘de manier van samenwerken onderling’. Over details zeggen ze verder niets.  Op de lokale D66-website staat dat het afdelingsbestuur heeft geprobeerd te bemiddelen – zonder resultaat. Met als uitkomst dus dat de D66-fractie Boermans de deur heeft gewezen.

Boermans laat weten dat hij als zelfstandig raadslid verder gaat. Van de Kieswet mag dat. Toch is het opvallend dat hij zijn raadszetel niet teruggeeft aan de partij waarvoor hij als nieuwe en dus nog vast niet zo bekende Epenaar in 2022 in de raad mocht plaatsnemen. Van de 1.973 stemmen die D66 in maart dat jaar binnenhaalde, werden er 35 op Boermans uitgebracht. Aanvankelijk kwam hij, nummer 4 op de D66-lijst, ook niet in de raad. Dat gebeurde wel nadat partijgenote Annemiek van Loon als wethouder was doorgeschoven naar het college.

Zetelroof

Die raadszetel geeft Boermans nu dus niet terug aan D66, hij gaat zelfstandig verder. ‘Zetelroof’ wordt dat wel eens genoemd, maar zoals gezegd staat de Kieswet het toe. Wel gaan de gedachten in dit verband naar Wijdemeren in 2016. In oktober dat jaar deed de D66-fractie (destijds onder aanvoering van Boermans) hetzelfde wat die in Epe deze week heeft gedaan: een fractielid buiten de deur zetten. Dat was destijds Patricia Mossinkoff. Tussen haar en de rest van de D66-fractie was een ‘onhoudbare situatie’ ontstaan. Volgens toenmalig fractievoorzitter Boermans speelden politiek-inhoudelijke zaken geen rol.

Politiek zuiver

Wat nu vanuit Epe wordt vernomen lijkt dus wel een kopie van wat zich in 2016 bij D66 Wijdemeren afspeelde. Er is echter één belangrijk verschil. Van de Kieswet had Mossinkoff haar zetel in de raad mogen behouden, maar volgens lokale D66-regels moest ze die teruggeven aan de partij. Dat heeft ze ook gedaan, ze stapte uit de gemeenteraad en in de fractie werd ze opgevolgd door Mario Wouters. In Epe gaat dat nu anders: Boermans houdt vast aan zijn zetel, nu als zelfstandig raadslid. Wat in 2016 bij D66 Wijdemeren, met Boermans als fractievoorzitter, gold als politiek zuiver handelen, ziet raadslid Boermans in Epe kennelijk anders. Opmerkelijk.

3 gedachten op “D66 breekt met Boermans. Bonje roept vraag op over politieke zuiverheid”

  1. Heer Frisart vergist zich: mevrouw Mossinkhof is gevraagd door de Burgemeester of zij haar plek wilde behouden en zij heeft daar niet voor gekozen. Dat was geen kwestie van lokale regels en er was geen druk vanuit de fractie of het bestuur. De wet stelt dat het fractielid mag kiezen. Dit roept de vraag op waarom heer Frisart meent stemming te moeten maken jegens de heer Boermans.

  2. En wat is er mis met lokaal verschillende interpretaties van hoe je met elkaar omgaat in conflictsituaties? Wie hitst hier wie op?

    1. Over de aanleiding in Epe weet ik niets. In het algemeen kan er aanleiding zijn tot onmin. Mijn dringend advies is aan het bestuur om niet te kiezen voor een of ander. Blijf boven de materie. De fractie leider moet de boel bij elkaar houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.