Poef! Weg meerderheid!

Zo snel kan het gaan. Soms gebeurt er iets in de politiek, waarvan je naderhand pas helder ziet dat het een sleutelmoment met grote gevolgen was. Zo’n groot gevolg was gisteren in de raad te zien. Het ene na het andere amendement van de oppositie kreeg een meerderheid, terwijl  het college dat ontraadde en het nakijken had.

Olivier Goetheer (GG) slaat terug! (Foto: Douwe van Essen.)

Hoe kan dat? Wat is er gebeurd, dat de meerderheid van de coalitie van DLP en VVD machteloos moest toezien dat ze niets meer in de melk te brokkelen had? Dat kwam door een sleutelmoment in de vorige raad!

Ik schets de situatie. Daarvoor gaan we even terug in de tijd. Na de verkiezingen in 2022 werd een college geformeerd door DLP (8 zetels), VVD (2) en PvdA-GroenLinks (2) (die ik gemakshalve hierna PGL noem). Een college dat steunde op 12 van de 19 zetels. Een riante, solide meerderheid dus.

In dat college zaten twee DLP wethouders, Gert Zagt en Alette Zandbergen. Van de VVD trad Els Kruijt toe en Stan Poels ging de PGL vertegenwoordigen. Dat liep niet goed af. Zowel Stan Poels als Alette Zandbergen traden betrekkelijk snel op eigen verzoek af. PGL kwam op 17 november 2022 met  Maarten Hoelscher uit Huizen als vervanger van Stan Poels. DLP vond Ron de Haan in  Castricum op 6 april 2023 om Alette Zandbergen te vervangen. Tot zover nog niets aan de hand met de krachtsverhoudingen binnen de raad van Wijdemeren.

Een wethouder minder

Dat werd anders toen Maarten Hoelscher (PGL) op 23 mei 2023 liet weten vanwege privéomstandigheden te moeten aftreden. PGL ging op zoek naar een opvolger. Tijdens die zoektocht was wethouder Ron de Haan (DLP) zich aan het nestelen in zijn nieuwe politieke- en werkomgeving. Omdat de portefeuille Sociale Zaken (SZ) vacant was kreeg hij die tijdelijk, tot PGL een opvolger voor Maarten Hoelscher had gevonden. Wat er toen in kringen van het college gebeurde is niet geheel duidelijk. In de wandelgangen werd gezegd dat Ron de Haan weigerde de portefeuille SZ af te staan. SZ bij uitstek een PGL portefeuille, werd afgenomen van PGL. Dat liep zo hoog op, dat de PGL fractie uit de coalitie stapte. Sleutelmomentje 1, maar nog niets aan de hand.

Een collegepartij minder

De twee resterende partijen verdeelden de portefeuilles over hun drie resterende wethouders, Zagt, de Haan en Kruijt. De meerderheid waarop het college steunde was afgenomen met de twee PGL zetels naar 10 van de 19 zetels. 8 voor DLP en 2 voor de VVD. Jammer, maar helaas. Een smalle marge, maar nog niks aan de hand.

Een raadslid minder

En toen was daar de revolte van Olivier Goetheer (DLP) op 27 september vorig jaar, tegen het eigenzinnige optreden van burgemeester Crys Larson. Zijn interpellatie ging niet door, omdat de burgemeester zich de dag voor de raad had ziek gemeld. Olivier Goetheer stapte uit de DLP fractie en vormde de éénmansfractie Groep Goetheer (GG). Hij verklaarde toen dat hij de DLP fractie en ideeën zou blijven steunen. Dus nog steeds 1 zetel meerderheid voor de coalitie. Een wankele meerderheid, maar een meerderheid.

René de Graaf blaast de coalitiemeerderheid op.
René de Graaf moest voor DLP de kolen uit het vuur halen en blies zo de coalitiemeerderheid op. (Foto Douwe van Essen)

Op 9 februari, in de vorige raadsvergadering  liet de zwijgende DLP fractieleider Margriet Rademaker het over aan  nieuwkomer in de fractie, René de Graaf, om namens de DLP fractie (van nog slechts 7 zetels) aan Olivier Goetheer (GG) omstandig uit te leggen waarom DLP tegen diens initiatiefvoorstel voor een referendum zou stemmen. Een voorstel waar Goetheer hard aan had gewerkt in de overtuiging dat hij in de geest van zijn oude partij DLP handelde.Wat bleek? DLP pleitte altijd vóór invoering van het referendum, maar was nu plotseling tegen! Wat de brave René de Graaf zich niet realiseerde was dat hij ook op dat sleutelmoment de loyaliteit van Olivier Goetheer aan DLP met een luide knal opblies en zo de meerderheid van de coalitie om zeep hielp. Met verstrekkende gevolgen.

Margriet Rademaker, fractievoorzitter DLP). (Foto: Douwe van Essen)
Een minderheid meer (DLP + VVD = 9 van de 19)

Gisteren bleken die gevolgen in hun volle glorie. Twee raadsleden waren afwezig Patricia IJsbrandij (DB) oppositie en Patricia Roobol (DLP) coalitie, waarmee de verhoudingen gelijk bleven. Maar daar was Olivier Goetheer (GG) die treurig in de steek was gelaten door zijn oude partij DLP in de vorige raad, die zich daarmee opportunistisch niet hield aan het eigen verkiezingsprogramma. Weg was de loyaliteit! En dus stemde Olivier bij alle amendementen mee met de oppositie. Hoe zeer de wethouders dat ook probeerden tegen te houden. Niets hielp!
Bij ieder amendement 9 oppositie stemmen vóór, 8 coalitie stemmen tegen. Dat belooft wat voor de toekomst. Ook als de beide Patricia’s terug zijn, want dat blijft zo.

En dus is de conclusie gerechtvaardigd dat Wijdemeren vanaf nu bestuurd wordt door  een minderheidscollege. Dat is wel even wennen voor DLP en VVD. Dat wordt shoppen om steun te vinden.

Eén gedachte op “Poef! Weg meerderheid!”

  1. Wat moet je nou met een op basis van een minderheid ‘regerende’ coalitie die bovendien is gebaseerd op een coalitie akkoord inclusief Pvda/,GL steun? Waarom.is dat nooit bijgesteld? Had men niet moeten aftreden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.