Daar gáát weer een half miljoen euro

Arme gemeenteraad, arme raadscommissie bestuur en middelen. Koud zitten ze er in nieuwe samenstelling en meteen al is de vraag: wilt u eventjes een half miljoen euro ophoesten om in een groot vastgoedgat te storten? Waar dat geld vandaan moet komen vertelt het college er niet bij.

De raadscommissie bestuur en middelen mag zich op 16 juni buigen over het ogenschijnlijk saaie onderwerp ‘actualisatie grondexploitaties 2022’, daarna moet de gemeenteraad er op 23 juni een klap op geven. Maar wie in Wijdemeren leest ‘grondexploitaties’ zal, door ervaring wijs geworden, waarschijnlijk denken: oeioei, dat kon wel weer eens centjes kosten. Nou, dat klopt, helaas.

501.000 euro

Financiële details blijven begrijpelijkerwijs geheim om de gemeente niet te benadelen, maar het eindresultaat liegt er niet om. Bij het project Nedervecht (Nederhorst den Berg) moet nog krap 17.000 euro worden bijgestort, bij het hoofdpijnproject Porseleinhaven ruim 484.000 euro. Opgeteld is dat bijna 501.000 euro. Daar gaan we weer.

Burgemeester en wethouders vragen de raad dat geld beschikbaar te stellen, maar ze melden er niet bij waar dat gevonden kan worden. In de algemene reserve? Nou, die is daarna dan wel zo’n beetje leeg.

Extra uren

Gevoelige details kan het college niet openbaar maken, maar in het raadsvoorstel staat wel in grote lijnen waardoor de extra kosten worden veroorzaakt. Bij Nedervecht gaat het om ‘enkele finale aanpassingen aan het terrein’ plus ‘nog inzet van projectmedewerkers’. Bij de Porseleinhaven gaat het om behoorlijk wat ‘ureninzet van het projectteam en de huisadvocaat’. Die extra tijd is nodig  voor ‘de uitvoering van de vaststellingovereenkomsten en alle bezwaar- en beroepsprocedures bij diverse vergunningen’.

Meer details krijgen raads- en commissieleden te horen op 9 juni, volgende week donderdag. Dan is er een besloten ‘beeldvormende sessie’. Op de agenda staat dan eerst ‘Porseleinhaven/Grex’, waarbij grex staat voor grondexploitatie.

Geboden

Pikant – juist in verband met die grondexploitatie Porseleinhaven – is het onderwerp waarover raads- en commissieleden onmiddellijk daarna worden bijgepraat: ‘Informatieveiligheid’. Wat ze precies gaan bespreken weet ik natuurlijk niet. Maar het zou niet heel raar zijn als er een aantal geboden ten beste zou worden gegeven. Ik denk dan bijvoorbeeld aan:

♦ Gij zult financiële en privacygevoelige details rond het project Porseleinhaven niet aan de openbaarheid prijsgeven door de geluidsopnamen van de besloten raadsvergadering van 5 maart 2020 voor iedereen integraal beschikbaar te stellen. (Wat dus wel is gebeurd)

♦ Gij zult niet openbaren hoeveel hartaanvallen Loosdrechter Ruud van der Wurf voor zijn kiezen heeft gekregen. (Wat dus wel is gebeurd)

♦ Gij zult niet openbaren dat Van der Wurf en zijn echtgenote de gemeente in het kader van het project Porseleinhaven in elk geval 650.000 plus 335.000 euro hebben gekost. (Wat dus wel is gebeurd)

♦ Gij zult niet openbaren dat Loosdrechter Len Veerman de gemeente in het kader van het project Porseleinhaven 3,5 ton heeft gekost. (Wat dus wel is gebeurd)

♦ Gij zult niet openbaren dat Loosdrechter Harry Pijnaker de gemeente in het kader van het project Porseleinhaven 2,5 ton heeft gekost. (Wat dus wel is gebeurd)

♦ En gij zult ook niet openbaar maken dat een gemeentelijke adviseur op 5 maart 2020 grote vraagtekens zette bij het toeschuiven van die tonnen aan euro’s aan Veerman en Pijnaker. (Wat dus wel is gebeurd)

2 gedachten op “Daar gáát weer een half miljoen euro”

  1. In bijna alle provincies en gemeenten is grondbeleid de financiële kurk waar men op drijft naast lokale belastingen en opcenten motorrijtuigenbelasting.
    Bij slim beleid wordt net als eb en vloed een telkens terugkerende aankoop respectievelijk verkoop gedaan. Ja, ook aankoop van nieuwe gronden.
    Verontreinigingskosten, egaliseren, bouwrijp maken zijn normaal. Excessieve juridische kosten als bij ons niet. Die zouden in onze gemeente beter uit de Grex kunnen worden gehaald en in een pot Juridische Risico’s geadministreerd kunnen worden. Dit om de negatieve spiraal te doorbreken qua beeldvorming. Snel(ler) sloop en nieuwbouw toepassen van leegstand kan veel pecunia opleveren.

  2. Ik ben in dit kader heel benieuwd naar de conclusies uit het onderzoek naar Porseleinhaven door Berenschot dat binnenkort openbaar wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.