Hoog bezoek!

Woensdag 7 september krijgt Wijdemeren bezoek van de Commissaris der Koning, dhr. Arthur van Dijk (VVD). In zijn brief legt hij (althans, niet hijzelf maar zijn Chef Kabinet) uit dat hij graag alle gemeentes van Noord-Holland binnen zijn ambtstermijn wil bezoeken. Nou, met een beetje goede wil gaat dat lukken; met 44 gemeentes in Noord-Holland en een gemiddelde ambtstermijn (gemeten over al zijn voorgangers) van pak ‘m beet 10 jaar, hoeft van Dijk maar 1x per 3 maanden zo’n gang te maken.

Over het doel van het bezoek is de CdK duidelijk in zijn brief, ik citeer:

Het doel van het ambtsbezoek is om een beeld te krijgen van de belangrijkste bestuurlijke en maatschappelijke ontwikkelingen in uw gemeente. Onderwerpen waarover de commissaris graag het gesprek aangaat zijn:

 • Het samenspel tussen college en raad
 • Regionale samenwerking
 •  Bestuurscultuur en omgangsvormen
 •  Inwonersparticipatie

Dat kan best een interessant gesprek worden, hier in Wijdemeren.
Dat samenspel zal nog wel gaan; in september zullen de nieuwbakken wethouders nog wel opgewekt en vol goede voornemens met elkaar en de raad omgaan.
Die regionale samenwerking, dat wordt al wat listiger want het is momenteel meer regionale ondersteuning dan samenwerking.
Snel door dan maar naar de Bestuurscultuur en omgangsvormen… dat laatste zal niet veel anders zijn dan in de overige 43 Noord-Hollandse gemeentes, over het algemeen gaan we hier netjes en beschaafd met elkaar om. De Bestuurscultuur echter, daar kan wel een hartig woordje over gesproken worden. Volgers van Rading-0 weten wel waar ik op doel…
En last but not least, de inwonersparticipatie: de gemeente doet haar best, maar niemand zei dat het simpel was. Er glipt weleens een steekje van de naald.

Tenslotte geeft de CdK aan dat hij met deze en gene uit onze gemeente een nader gesprek wenst te voeren:

 • Een besloten gesprek met het college van B & W;
 • Een middendeel met gesprekken met inwoners,
  maatschappelijke en/of culturele partijen, veelal op locatie;
 • Een openbaar gesprek met de gemeenteraad;
 • Een persmoment aan het einde van het bezoek.

Een goed initiatief van Arthur van Dijk. Namens Rading-0 van harte welkom. Nu maar hopen dat de inwoners en maatschappelijke en/of culturele partijen die gaan worden uitgenodigd voor het “middendeel” niet “specially handpicked” worden om vooral geen kritische geluiden uit de maatschappij door te laten sijpelen tot de CdK… want het moet wel gezellig blijven.

Eén gedachte op “Hoog bezoek!”

 1. nou… de beste CdK is van harte welkom in Ankeveen in een deel vh dagprogramma
  om daar – in de Dillewijn… fantastische plek daarvoor
  met inwoners (daar zullen zeker een aantal zijn die graag de CvdK iets willen zeggen, over met hem in gesprek willen gaan)
  over thema wonen (hallo Wijdemeren… hallo provincie, wanneer komen nou die tiny houses? )
  over thema natuur vs wonen/werken
  over de wijze waarop NH “regeert” richting Wijdemeren. waar de provincie ons veel meer kan ondersteunen, en niet de indruk geeft totaal niet betrokken te zijn.
  en natuurlijk zijn we positief; en natuurlijk zijn we kritisch – niets mis mee

  dus burgemeester… zet maar een vinkje bij Ankeveen als te bezoeken locatie op 7 september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.