Vliegveld blijft vliegveld, niks (onderzoek naar) woningbouw

Vliegveld Hilversum kan blijven. Van woningbouw of zelfs maar een onderzoek naar die mogelijkheid komt het niet. Dat blijkt uit het coalitieakkoord dat Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks en CDA in Hilversum hebben gesloten.

Vliegveld Hilversum. Van rechtsonder schuin omhoog lopend naar links baan 13-31 die woonwijk Ter Sype dwarsboomt. (Foto: planviewer.nl)

Vanochtend bracht De Gooi- en Eemlander allerhande nieuwswaardigheden ontleend aan het Hilversumse coalitieakkoord. Het meeste is natuurlijk voor Hilversum van belang, niet voor inwoners van de Wijdemeerse dorpen. Maar ik miste in de krant iets dat voor Wijdemeren wel degelijk belangrijk is. Geen woord namelijk over een onderzoek naar de toekomst van het vliegveld (met als een van de mogelijke uitkomsten woningbouw), waarvoor de VVD in de verkiezingscampagne pleitte. In december gaf VVD-lijsttrekker Arno Scheepers Rading Nul over die wens enige toelichting.

In plaats daarvan staat in het Hilversumse akkoord: ,,We hebben de intentie de huurovereenkomst met het vliegveld te verlengen. Zo willen we het vliegveld perspectief geven de huidige functie voor de lange termijn door te zetten en tevens te verduurzamen’’.

Ter Sype

Dus: Hilversum ziet graag verduurzaming van het vliegen (denk bijvoorbeeld aan elektrische toestellen), maar wil het vliegveld verder gewoon het vliegveld laten. En dat dan ‘voor de lange termijn’. Wat betreft (de meerderheid van) de Hilversumse politiek mag Wijdemeren het dus lekker uitzoeken en blijft het vliegveld de bouw van aanzienlijke aantallen woningen op Ter Sype blokkeren.

Arno Scheepers. (Foto VVD Hilversum)

Hoe kan dat nou? Een onderzoek zoals de VVD bepleitte, is toch niet zoiets revolutionairs? Waarom staat dat dan niet in het Hilversumse coalitieakkoord? Als ik hem ernaar vraag, is VVD’er Scheepers duidelijk: ,,Wij zijn de enige partij die dit wil, de rest niet’’ – in de nieuwe coalitie, bedoelt hij, want de in Hilversum oppositionele PvdA is voor sluiting van het vliegveld en woningbouw op het terrein.

Scheepers wijst er overigens op dat zijn partij tijdens de verkiezingscampagne  een verband legde tussen onderzoek naar de toekomst van het vliegveld (en van  de Van Oudkeusden-kazerne en het MOB-terrein, eveneens aan de Noodweg) en de enorme verkeersdruk op de Diependaalselaan. Ook daarover vallen dingen te noteren die voor Wijdemeren van belang zijn, maar die bewaar ik even voor een volgende keer.

4 gedachten op “Vliegveld blijft vliegveld, niks (onderzoek naar) woningbouw”

 1. Het zou wel wenselijk zijn als er niet meer boven Wijdemeers grondgebied gevlogen gaat worden met die lawaaierige vliegtuigen. Het verstoort de natuurgebieden en ook de inwoners zijn die pokkenherrie wel zat.

 2. Daar gaan we weer!
  Laten we de natuur eren en ergens gaan bouwen waar het niet zo prachtig is…het is een dorp hier!!!
  Geen stad en geen drukte van een stad hier!!
  Bovendien word er hier al genoeg volgebouwd!!

 3. Mooi onderwerp om met de Commissaris van de Koning te bespreken tijdens zijn werkbezoek aan Wijdemeren. In ieder geval die 150 woningen op Wijdemeerse bodem bouwen en pleiten voor de 600 in totaal op Ter Sype. Anders komt er nooit enige verlichting van de druk op de woningmarkt in de Regio.
  De Hilversumse politiek laat zich weer eens van zijn slechtste kant zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.