De kieslijst en de kiesdeler

De verkiezingen op 14, 15 en 16 maart werpen hun schaduw vooruit. In de Gooi en Eemlander van gisterochtend stond de kieslijst van De Lokale Partij. Vijftig kandidaten voor een raad van 19 leden is een beetje over de top. En een beetje topzwaar Loosdrechts met 28 van de 50 kandidaten uit die kernen.

Vier jaar geleden werd DLP de grootste partij na een agressieve campagne. Tijdens de formatie van het nieuwe college ging het mis voor DLP. De beide formateurs van DLP dachten dat varkentje wel even in een week te wassen. De andere partijen wilden helemaal niet met DLP vanwege de voorgeschiedenis en hielden hun kaarten dus even tegen de borst tot de formatie met DLP mislukt was. Een les voor de formatie in maart en april.

De situatie is nu anders voor DLP. De partij heeft zich niet zo fel afgezet tegen de andere partijen, maar is coöperatiever geworden in de afgelopen raadsperiode. Waar nodig werd er stevig oppositie gevoerd, maar op een positievere manier.   Voor de oppositie zal de partij beloond worden, zoals dat eigenlijk altijd met oppositie gebeurt.  En de kieslijst van 50 helpt ook.

Laten we eens kijken hoe de vlag er vier jaar geleden bij hing. Dat is te lezen in dit bericht op de Wijdemeerse Webkrant van 22 maart 2018. Twee partijen haalden de kiesdrempel  niet. Dat waren de Christen Unie en OLIB. Uit de WWK: “In één klap werd DLP de grootste partij in Wijdemeren met 2326 stemmen op de voet gevolgd door het CDA. De VVD herstelde zich van de afscheiding van de twee O-Lib leden. De PvdA/GroenLInks bleef stabiel. D66 Kreeg ook een flinke knauw, die ongetwijfeld mede veroorzaakt werd door het landelijk afschaffen van het referendum door Alexander Pechtold en minister Ollongren.”

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
Kiesdeler

De kiesdeler is het aantal stemmen dat (afgerond) nodig is om een raadszetel te bemachtigen. In 2018 waren dat er 608 (11558/19). Dat zal dit jaar wat lager liggen, omdat men vanwege corona wellicht wat minder gaat stemmen en het briefstemmen voor ouderen weer is afgeschaft.
Een lange kieslijst is een soort sleepnet ten gunste van het behalen van de kiesdeler. Als van een kieslijst van 50 kandidaten er per kandidaat 30 moeders, vaders, vrienden en clubgenoten op hun kandidaat gaan stemmen, dan haal je zo al 2,3 zetels binnen.

Als ik door de oogharen kijk, met een schuin oog naar de landelijke verkiezingen en de uitslag van vier jaar geleden, dan verwacht ik dat de Christen Unie 1 zetel gaat bemachtigen. De OLIB stemmers, die samen geen zetel waard zijn, omdat ze de kiesdeler niet haalden, zullen voor een deel naar D66 gaan en naar de VVD. D66 krijgt er geen zetel bij en de VVD blijft op 3 zetels hangen, of omgekeerd. Het CDA zal een zetel zakken vanwege de malaise in de landelijke partij. Dorpsbelangen zal een zetel zakken, omdat de zichtbaarheid van de partij niet hoog genoeg was en vanwege het gedoe over Zuidsingel fase 8. De PvdA/GL blijft even groot. DLP krijgt er een zetel bij en gaat naar 5.

Er spelen twee effecten die wat extra verschuiving kunnen opleveren.

 • De VVD  kan profiteren van een “Bo” effect met een jonge lijsttrekker, al kan dat ook juist tegen hem werken.
 • De Christen Unie is “the new kid on the block”. Esther Kaper klopt al lang aan de deur. En de CU kan met het landelijk sterk verzwakte CDA misschien zelfs 2 zetels halen.
Dan wordt het ongeveer:

CDA, 3 zetels
CU, 1 zetel
DorpsBelangen, 3 zetels
D66, 2 zetels
VVD, 3 zetels
PvdA/GL, 2 zetels
DLP, 5 zetels

Totaal, 19 zetels.

We zullen het zien.

Rik Jungmann

4 gedachten op “De kieslijst en de kiesdeler”

 1. Beste Gert van Vliet,

  Dat stuk grasland in Nederhorst die door de provincie plotseling is aangewezen als beschermd wijde vogels gebied is nimmer in onze krant gepubliceerd en voor uw beeldvorming er komen niet eens vogels op enkele verdwaalde ganzen na.
  Het is in mijn optiek een waardeloos stukje grasland besmet met kunstmest muv. mensen die op op uit kijken en daar ligt het probleem
  “Not in my backyard” terwijl we veel woningen te kort komen in Wijdemeren.
  De tegenstanders hoor je altijd en de voorstanders niet.
  Wat mij betreft zal ik zeggen bouwen en bel met de nieuwe minister van wonen. Ik zeg bouwen voor de toekomst van onze kinderen.

  P.s. een politieke partij die hier voor stemt krijgt mij stem!

  1. Beste Mark,
   Een lastige afweging inderdaad. Je vergist je in een paar kleine puntjes als dat mag. Ik zat zelf in de Provinciale Staten toen het Natura2000 gebied werd na talloze inspraakkansen. Daar schitterde Wijdemeren door afwezigheid.
   Ook is door Haarlem ook in 2018-2019 nooit de lokale pers buiten spel gezet zoals wel wordt beweerd. Via een WOB procedure kreeg ik dat recent boven water. Bij het ambtelijk overleg over de Provinciale Omgevingsvergunning in 2018-2019 ontbrak Wijdemeren weer. Toen slaagden andere gemeenten er wél in om uitzonderingen te behalen om te mogen bouwen in Natura2000: gebied. En dan nu klagen?
   Tot slot: het aantal gemeten vogels speelt geen enkele rol in het al dan niet aanwijzen van weidevogelgebied! Dat is net als het niet publiceren bedacht door politieke voorstanders. Hiermee neem ik omdat het zo moeilijk is geen stelling. Ook al vind ik dat woningzoekenden een plek verdienen net zoals jij dat vindt.
   Lastig dilemma geworden dus. Intussen gaat de Provincie er wél over.

 2. In Nederhorst den Berg zal het realiseren van Nederhorst Noord zeker van invloed zijn.
  De Lokale Partij en PvdA/GL zijn fel tegenstander.
  De CU, die ook tegen is, kan zomaar extra stemmen van het CDA ophalen.
  De huidige coalitie staat aan de vooravond voor een keus: kiezen zij 31 januari a.s. (com R&E vergadering) voor, opnieuw, een groot bouwplan in Nederhorst den Berg? En dat ook nog in een beschermde polder? Sturen zij opnieuw aan op een reactieve aanwijzing van de Provincie?
  De kiezer zal er in ieder geval iets van vinden

 3. Leuk die voorspellingen en kan het niet laten om mijn voorspelling te geven,

  CDA, 3 zetels
  CU, 1 zetel
  DorpsBelangen, 4 zetels
  D66, 3 zetels
  VVD, 3 zetels
  PvdA/GL, 1 zetels
  DLP, 4 zetels

  Dorpsbelangen heeft een trouwe aanhang mijn inziens.
  D66 word beloond door de landelijke tendens en goede bewindvoerder in het kabinet.
  De Lokale Partij heeft in de periode die achter ons ligt niet echt constructief opgesteld en zijn op voorhand op alles tegen en niets is goed.
  De VVD heeft ook altijd trouwe aanhang.
  PvdA /GL wil alleen maar naar Hilversum met als gevolg dat alle kernen niet meer zichtbaar zijn en niets meer te zeggen hebben.

  Maar goed we zullen het zien.

  Mark Berghuis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.