Wob-oogst (4): Het stempel GEHEIM en een datalek waaraan 15 dagen lang niemand iets doet

Voor we beginnen aan het hoofdgerecht nog een laatste selectie kleinere zaken uit de spulletjes die ik op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kreeg van burgemeester en wethouders. Ze variëren nogal: van lollig tot oei, da’s erg lelijk.

(istockphoto)

Doe een Wob-verzoek over een bloedserieuze zaak en tussen het resultaat zitten ook een paar niet zo belangrijke, maar wel lollige en/of opvallende brokjes informatie. Met mijn verzoek om documentatie omtrent het organisatie-onderzoek van bureau Necker van Naem is het niet anders.

Wietske Heeg. (Foto gemeente Wijdemeren)

Zo permitteert (toenmalig) gemeentesecretaris Wietske Heeg zich heel af en toe een grappige lichte toets in haar taalgebruik. De Lokale Partij (DLP) wil graag dat de eindversie van het rapport van Necker van Naem met gezwinde spoed aan de gemeenteraad ter beschikking wordt gesteld, desnoods vertrouwelijk. Al was het maar zodat raadsleden zich op een debat daarover goed kunnen voorbereiden. Als DLP aan het college vragen stelt, moeten die worden beantwoord. Aan een ambtelijke collega mailt Heeg op 30 juni 2021: ,,Kan jij hier een antwoord op dichten?’’ Geinig.

Geheim

Ook in de categorie grappig: wanneer is iets nou echt, totaal en gegarandeerd geheim? Lees even mee wat Heeg op 17 augustus schrijft, mogelijk aan de griffie (de geadresseerde is weggelakt): ,,Op dit rapport is op 10 augustus door het college geheimhouding opgelegd tot en met de besloten sessie van de raad op 26 augustus a.s. Ik heb geen stempel met geheim er op. Volgens mij heeft de griffie die wel.’’ Jaja, dan heb je wat: een geheim document met een duidelijk stempel GEHEIM erop. Dat is – ook in dit digitale tijdperk – pas watervast en kreukvrij GEHEIM. Overigens weten we niet of dat stempel daadwerkelijk is gezet, want Heeg eindigt met: ,,Ik laat het aan jou of je dit nog op het document aangetekend wil hebben.’’

Ongewoon maar zeker niet lollig is een boodschap die vrijdag 13 augustus om 13.01 uur in Heegs mailbak ploft. Van de afdeling communicatie, lijkt me, want het gaat over de opzet voor een communicatieplannetje rond het onderzoeksrapport. Het eerste zinnetje is gewoon zakelijk: ,,Bij deze een eerste aanzet.’’ Iets verderop begint de narigheid. ,,Ik ben gister van de trap gekukeld en heb gekneusde ribben en een ei op mijn achterhoofd.’’ Ai, beroerd! Maar dan: ,,Ik stop er voor vandaag mee maar ben wel gewoon bereikbaar. Je hebt mijn nummer, dus bel als ik nog iets voor je kan doen.’’ Kijk, dát is hart voor de zaak!

‘Ik schrik’

Van  beduidend ernstiger aard is een andere kwestie. Op 10 augustus stuurt een ambtenaar een mailtje rond met een cc aan onder anderen gemeentesecretaris Heeg. ,,Ik schrik even van onderstaande mail die – in mijn vakantie – rondgestuurd is aan FIN (de afdeling financiën, red.) en betrekking heeft op het Necker van Naem onderzoek’’, lezen we onder meer. En: ,,(. . .) zie dat het een beveiligde (?) zaak is, check (?) Waarschijnlijk bedoeld voor de aanbesteding (?)’’. Die ‘onderstaande mail’ rept over een ‘Nieuw document in bestaande zaak – SDDFIN’. Buitenstaanders zegt dat niks.

Lelijk mis

Maar ook bij ons gaan alarmbellen af bij lezing van een antwoord-mail. De mailende ambtenaar begint het: ,,Ook ik ben net terug van vakantie en schrik hier ook van!’’ Uit een volgende zin valt op te maken dat ‘de zaak’ kennelijk van de ene werkbak is overgezet naar een andere. Lijkt weinig bijzonders. Maar wat volgt, laat zien dat er iets lelijk mis is. ,,Overzetten naar een andere afdeling moet gedaan worden door medewerkers van Postregistratie (of applicatiebeheer Decos indien zeer vertrouwelijk zoals deze stukken) en mag nooit op deze manier in de persoonlijke werkvoorraad geplaatst worden. Ook is de zaak niet afgeschermd voor de organisatie. Ik heb de zaak verplaatst naar de afdelingsvoorraad van communicatie en secretariaat en afgeschermd voor de organisatie. Alleen Wietske (Heeg, red.,  . . . enkele andere namen zijn weggelakt . . .) hebben nu nog toegang.’’

Datalek

Hier is dus sprake van een datalek. Kennelijk zeer vertrouwelijke gegevens van Necker van Naem, mogelijk financiële gegevens, wellicht wat ze voor het onderzoek incasseren en de specificatie, zijn zichtbaar geweest voor iedereen in het gemeentehuis terwijl dat uitdrukkelijk niet de bedoeling was. En dat niet gedurende een uurtje of een dag, maar meer dan twee weken lang. Want de eerste mail dateert zoals gezegd van 10 augustus. De tweede, van de ambtenaar die wél ingreep en het lek heeft gedicht, is van 25 augustus.

Liefst 15 dagen lang heeft dus niemand iets met de melding over het lek gedaan. Dit opmerkelijke gebrek aan urgentie roept de vraag op of vertrouwelijke gegevens van inwoners (en anderen) bij deze gemeente wel in goede handen zijn.

Eén gedachte op “Wob-oogst (4): Het stempel GEHEIM en een datalek waaraan 15 dagen lang niemand iets doet”

 1. Beste Ronald,

  Ik lees je blogs met plezier maar de laatste blogs over je “ontdekkingen” uit de wob-oogst vind ik kinderachtig. Ben je nu een nieuwsgierig aagje die eindelijk mag snuffelen aan iets onbereikbaars en als een kind zo blij is dat ‘iets’ wordt gevonden of ben je een journalist die op zoek is naar de waarheid rondom het rapport?
  Het beschikbaar zijn van informatie betekent niet automatisch dat die gedeeld moet worden. Laat het roddelen maar over aan RTL Boulevard.
  Je bent op je best als controlerende en kritische journalist. Blijf dit volhouden.

  Ik ben erg benieuwd naar je verdere bevindingen rondom het rapport.

  Met vriendelijke groet,

  Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.