De Kloet helpt Wijdemeren – met geld

Jan-Jaap de Kloet wordt op 18 april aangesteld als wethouder in Zandvoort. Jaja, ik weet het, dat hebt u natuurlijk allang elders gelezen. Naar aanleiding daarvan toch een paar opmerkingen.

VROEMVROEM! Is dat Max of Jan-Jaap? (Foto Wikipedia, CC BY-SA 4.0)

Persoonlijk keek ik er wel én niet van op dat De Kloet de Ouderen Partij Zandvoort (OZP) gaat vertegenwoordigen in het college van de kustgemeente. Enerzijds was ik verrast door het nieuws omdat ik het niet had zien aankomen. Aan de andere kant: toch misschien niet zo’n onlogische voordracht (want dat is het formeel nog tot de beëdiging, op 18 april dus).

Ervaring

Om te beginnen is hij in Wijdemeren wethouder geweest, dus hij brengt ervaring mee. Daarnaast is hij van een lokale partij en daarmee ideologisch niet zo  geprofileerd. Ook de OZP is een lokale formatie. En bij de provinciale verkiezingen kon De Kloet vorige maand als lijsttrekker weliswaar geen potten breken (nul zetels voor Onafhankelijke Politiek Noord-Holland), maar kreeg hij in de provincie wel wat meer bekendheid.

Met krap 18.000 inwoners is Zandvoort iets kleiner dan Wijdemeren, maar beide gemeenten zitten wel in dezelfde grootteklasse (met hetzelfde wethouderssalaris). Ook dat past dus netjes. Net als de portefeuille die De Kloet in Zandvoort krijgt. Die vertoont overeenkomsten met de beleidsterreinen die hij als wethouder in Wijdemeren bestierde.

Water

Verschillen zijn er natuurlijk ook. Zo mag Wijdemeren dan wel eens ‘plassengemeente’ worden genoemd, de plas water bij Zandvoort voor de deur is van een beduidend andere, heel veel grotere orde – en nog zout bovendien.

Bijzonder is dat De Kloet in Zandvoort het circuit en daarmee de Dutch Grand Prix Formule 1 onder zijn hoede krijgt. Geen andere wethouder in Nederland kan dat zeggen. De grote krachtmeting over de terugkeer van het F1-circus naar Zandvoort is weliswaar achter de rug, toch is het een dossier dat nog wel eens venijnig de kop kan opsteken. Laten we het voor De Kloet ‘een uitdaging’ noemen.

Hoezeer DorpsBelangen zijn vertrek vermoedelijk ook betreurt, tegelijk bewijst hij de gemeente Wijdemeren er in zekere zin een dienst mee. Toen ik De Kloet belde om hem met zijn nieuwe functie te feliciteren bracht ik ter sprake dat zijn overstap voor de gemeente wachtgeld voor een oud-wethouder scheelt, dat dat voor het financieel kapseizende Wijdemeren weliswaar niet het grote verschil maakt, maar net als alle kleine beetjes toch helpt. De Kloets gevatte antwoord: ,,Ach ja, ik draag mijn steentje bij.’’

Opvolging

De vraag wie hem in de Wijdemeerse raad gaat opvolgen wilde hij –  volkomen logisch – niet beantwoorden. Dat is aan DorpsBelangen om binnenkort bekend te maken.

In beginsel zijn er diverse mogelijkheden. Wel heb ik voor de zekerheid nog even de kandidatenlijst bekeken van DorpsBelangen bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart vorig jaar. De Kloet stond op 1 maar gaat nu weg. Patricia IJsbrandij op 2 en zij blijft. En op 3: René Voigt. Kiest DorpsBelangen voor de traditionele manier van opvolging, dan keert Voigt na een onderbreking van driekwart jaar terug in de raad.

Maar het  zou ook anders kunnen lopen. Zo zou Voigt ‘nee’ kunnen zeggen, bijvoorbeeld omdat zijn huidige rol als commissielid – iets meer in de luwte – hem wel bevalt (ik weet dat niet, maar het zou kunnen). Ik heb niet eens de moeite genomen Voigt hierover te bellen, want als oude rot kent hij het klappen van de zweep heel goed en dus zou hij geen antwoord geven. Er zit niets anders op dan even te wachten tot uit de DorpsBelangen-schoorsteen witte rook komt, gevolgd door een mededeling – niet alleen over wie de Kloet opvolgt als raadslid, maar ook over wie de nieuwe fractievoorzitter wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.