De Kloet legt Zagt vuur aan de schenen

Naar aanleiding van wat wethouder Gert Zagt (financiën, De Lokale Partij) heeft verteld aan De Gooi- en Eemlander heeft fractievoorzitter Jan-Jaap de Kloet van DorpsBelangen een paar pittige vragen afgevuurd op het college. Bovendien wil DorpsBelangen heel snel antwoorden.

Van bijna niets worden raadsleden zo gallisch als wanneer ze in de krant dingen lezen die ze zelf graag als eersten hadden vernomen. Eerlijk gezegd vind ik die reactie nogal eens overdreven. Als een verslaggever goed zijn of haar werk doet, hoeft dat voor raadsleden nog geen reden te zijn onmiddellijk te laten blijken dat ze overdreven lange tenen hebben. Maar soms hebben ze wel degelijk gelijk dat de raad (het hoogste orgaan in de gemeente) eerst had moeten worden geïnformeerd en pas daarna de buitenwereld, inclusief de media. Dat laatste is hier aan de hand, denk ik.

Antwoorden graag, en snel

Koud had De Kloet vrijdagmiddag de online-versie van het stuk van De Gooi- en Eemlander gelezen (zaterdag stond het in de gedrukte krant) of hij klom in de pen. Schriftelijke vragen moet het college volgens het Reglement van Orde  binnen 30 dagen beantwoorden, maar de DB-fractievoorzitter vraagt ditmaal veel meer snelheid, gezien het grote belang van het hele gedoe rond de begroting voor volgend jaar en de gaten die daarin volgens wethouder Zagt vallen. Uiterlijk 21 oktober (komende vrijdag) wenst De Kloet de antwoorden te hebben.

De kern van de zaak is dit. Zagt stuurde de raad op maandag 10 oktober een brief met enige mededelingen over het gesprek dat hij de vrijdag daarvoor met gedeputeerde Ilse Zaal had gehad over de Wijdemeerse financiële problematiek. In het stuk in De Gooi- en Eemlander vertelt Zagt echter meer – dingen die hij (nog) niet aan de raad had laten weten. Geen wonder dus dat De Kloet daarover wel iets op te merken heeft.

Politieke doodzonde

Eerst schrijft hij: ,,Waarom heeft de wethouder (ervoor) gekozen om dit via de pers kenbaar te maken in plaats van de raad te informeren, terwijl het college een informatieplicht heeft?’’ Daarna scherpt De Kloet het aan: ,,Wanneer heeft de wethouder besloten de raad onvolledig en niet tijdig te informeren?’’ Kijk, dát is pittige taal. Immers: de raad niet, niet volledig of niet op tijd informeren zijn politieke doodzonden. Slechts één vergrijp is nóg erger: regelrecht liegen tegen de raad.

De DB-fractieleider doelt er onder meer op dat Zagt in De Gooi- en Eemlander vertelt dat Wijdemeren – na de vrijwel zeker niet-sluitende begroting die op 14  december wordt vastgesteld – van de provincie een half jaar de tijd krijgt om alsnog met een wél sluitende begroting te komen. Daarover inderdaad geen woord in Zagts briefje van 10 oktober.

Verder noteert De Kloet dat ‘Zagt in het interview met De Gooi- en Eemlander (zegt) dat er al keuzes zijn gemaakt als het gaat om personeel, lokale belastingen en het tweede IKC’. Grotendeels is die constatering juist, maar niet helemaal.

Ozb

Over de mogelijkheid de onroerendezaakbelasting (ozb) extra te verhogen zegt Zagt niet: dat gaat niet gebeuren. In de krant staat dat die optie ‘volgens hem niet voor de hand (ligt)’. Zagt wordt aldus geciteerd: ,,Het stuit me tegen de borst om de lokale lasten te verhogen om een gapend gat te vullen. Zeker in deze ingewikkelde tijd.’’ Hij zegt dus dat hijzelf het een slecht idee vindt de ozb flink te verhogen, maar niet dat er al iets besloten zou zijn.

Dan de twee andere punten waarop De Kloet wijst: het tweede integraal kindcentrum (IKC) in Nieuw-Loosdrecht en ‘het personeel’. Op die punten gaat Zagt veel verder dan bij de ozb. Letterlijk zegt hij in de krant: ,,Maar de formatie (het aantal ambtenaren, red.) inkrimpen, dat is niet aan de orde’’. Ook komt ter sprake dat met het opschuiven van projecten geld kan worden bespaard, althans voor de naaste toekomst. Zagt daarover in de krant: ,,In elk geval zal dat niet het gebouw voor de openbare Loosdrechtse basisscholen (IKC) in Loosdrecht zijn (. . .).’’

Niet zo relevant

Daarover zegt de wethouder dus niet: persoonlijk vind ik. Nee, hij zegt ‘is niet aan de orde’ (formatie inkrimpen) en ‘in elk geval zal dat niet’ (IKC). Dat wekt inderdaad sterk de indruk dat het college het daarover al eens is en er wellicht al over heeft besloten. Het wekt zelfs de indruk dat Zagt vindt dat wat de raad ervan vindt verder niet zo relevant is. Nogal logisch dat De Kloet daarop aanslaat.

4 gedachten op “De Kloet legt Zagt vuur aan de schenen”

  1. Wat gek dat er nu al op Rading 0 geschreven wordt over de brief van Jaap de Kloet aan het college. Zal het college zelf al de brief van De Kloet hebben gezien. Typisch dat De Kloet waarschijnlijk heel hijgerig zijn al dan niet terechte ongenoegen ook via Rading 0 wenst te ventileren in plaats van eerst de reactie van het college af te wachten.

  2. Ook ik las het verhaal over de begroting, het uitstel en het fait accompli inzake een “besluit” om dit of dat wel te doen of niet te doen, met stijgende verbazing. Gert Zagt (De Lokale Partij) redeneert net als in zijn eerste periode als DB wethouder (2010 – 2014) en gaat daarbij volledig voorbij aan de raad.
    Die redenatie gaat aldus: “Ik heb bijna de helft van de raad (toen 9 (DB), nu 8 zetels (DLP)) in mijn zak en die twee raadsleden die ik nodig heb voor een meerderheid voor “mijn besluiten”, die vind ik wel bij coalitiegenoten VVD (2) of PvdA/GL (2).
    De kans dat dat lukt is met deze twee antipolen erg groot. Wat meer markt, dan steunt de VVD wel met 2 zetels, wat meer sociaal, dan staat de linkerkant met 2 zetels te trappelen voor steun.
    Waarom zou hij zich dus veel gelegen laten liggen aan de raad? Tenzij hij het te bont maakt.
    Is het wachten op eigenzinnige ongelukken als revindicatie en bloembakken zoals in zijn eerste periode? We zullen het zien. Laten we hopen van niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.