De Lokale Partij stuurt kiezers bos in: nog steeds geen argumenten voor grote politieke draai

De Lokale Partij (DLP) was sterk vóór invoering van gemeentelijke referenda, maar is nu ineens tegen. In een raadscommissie bleef de partij op 8 februari een ordentelijke uitleg over die draai schuldig. Zou dat in de gemeenteraad anders zijn? Nee, zo bleek donderdag. De kiezer tast dus in het duister, de kiezer wordt het bos in gestuurd.

Rechts de zes aanwezige leden van de DLP-fractie. (Foto Douwe van Essen)

Afgelopen donderdag besprak de gemeenteraad het initiatiefvoorstel van de van de DLP-fractie afgescheiden Olivier Goetheer om in Wijdemeren raadgevende en raadplegende referenda mogelijk te maken. Dat zijn volksstemmingen over belangrijke onderwerpen nog vóórdat de raad daarover een (definitief) besluit heeft genomen.

Het voorstel leek al op voorhand kansloos, want Goetheer kon, naar het zich liet aanzien, slechts rekenen op steun van DorpsBelangen en D66. In zijn inleiding zei hij toch nog gehoopt te hebben op DLP-steun. Waarom hij dat had gehoopt was me een raadsel en die steun kreeg hij inderdaad niet.

Olivier Goetheer had toch nog op DLP-steun gehoopt. (Foto Douwe van Essen)

Net als in de commissie mocht nieuwkomer René de Graaf ook tijdens de raadsvergadering voor de DLP-fractie de kooltjes uit het vuur halen. Nu is deze Kortenhoever beslist geen stuntelende hakkelaar, hij komt uitstekend uit zijn woorden, hij spreekt in rechte zinnen. Voor een raadslid een prima kwaliteit. Maar politiek-inhoudelijk liet de DLP-woordvoerder het in de raad net zo afweten als een week eerder in de commissie.

René de Graaf (DLP): wel woorden, geen politieke inhoud.. (Foto Douwe van Essen)

In die commissie, zei De Graaf, was hij ‘minder uitgesproken geweest’. Daarna had de fractie het er nog eens over gehad, maar de conclusie was en bleef toch: geen steun voor het referendum-initiatief.

Woorden, geen inhoud

Tsja, dat zat erin natuurlijk. Maar welke steekhoudende argumenten heeft DLP dan om in 2015 en 2018 zo glashelder vóór gemeentelijke referenda te zijn en nu ineens tegen? De Graaf besteedde daaraan wel woorden, maar aan politieke inhoud werd van hem niets vernomen.

Gemeentelijke referenda komen niet voor in het DLP-verkiezingsprogramma (voor de raadsverkiezingen in 2022, red.), aldus De Graaf, en ook niet in het coalitieakkoord dat DLP in 2022 sloot met de VVD en de inmiddels uit de coalitie gestapte fractie van PvdA-/GroenLinks. Dat klopt, maar is nog steeds geen inhoudelijk argument om de DLP-draai te staven.

Vervolgens legde De Graaf uit hoe het in het Wijdemeerse openbaar bestuur volgens DLP hoort te gaan. Voortdurend in gesprek gaan met inwoners, noteerde ik. En: ,,De raad heeft de politieke verantwoording te nemen na goed naar inwoners te hebben geluisterd’’. Ineens was er ook het bekende argument van partijen die altijd al tegen referenda waren: er zou volgens DLP iets mis zijn met de ja/nee-keuze die bij referenda voorligt. Waarom dat nu ineens een geldig argument is en in 2015 en 2018 niet, liet De Graaf onbesproken.

Beetje provocerend

Een beetje provocerend probeerde Jan Willem Nienhuis (CDA) toch nog wat duidelijkheid los te wrikken. Nienhuis: ,,Dus nu u aan de macht bent, bent u tegen?’’ De Graaf: ,,Nee, we moeten steeds luisteren naar inwoners’’. Nienhuis: DLP maakt wel ‘een enorme ommezwaai’. De Graaf: ,,Nee want het (referendum) heeft niet in ons verkiezingsprogramma gestaan’’.

En zo mag de kiezer – ook, ja vooral de DLP-kiezer – het dus lekker uitzoeken. Niemand buiten de ‘inner circle’ van de partij weet waarom DLP nu ineens tegen referenda is, terwijl de partij in 2015 en 2018 nog sterk vóór was.

Mening veranderen mag

Politiek van mening veranderen, mag natuurlijk best, zeker als veranderde omstandigheden daartoe aanleiding geven. Sterker: in drastisch gewijzigde omstandigheden kan bijstelling van een mening soms heel verstandig zijn. Maar ook dan is de politiek tegenover de kiezer wel gehouden voor het nieuwe standpunt behoorlijke argumenten aan te voeren. Dat heeft DLP ten aanzien van de eigen tournure over het referendum volstrekt nagelaten.

Komt dat door arrogantie van DLP? Komt het misschien door DLP-minachting voor de kiezer? Komt het doordat DLP ook wel snapt dat deze draai met goed fatsoen niet uit te leggen valt? Is er misschien nog een andere reden voor dit DLP-gestuntel? Geen flauw idee.

Wat heeft DLP nog in petto?

Wel dringt zich nu de vraag op welke politieke draaien DLP nog meer gaat maken zonder dat kiezers dat kunnen zien aankomen en zonder dat de partij zich daarvoor behoorlijk wenst te verantwoorden.

3 gedachten op “De Lokale Partij stuurt kiezers bos in: nog steeds geen argumenten voor grote politieke draai”

  1. Dat klopt. En de nóg oplettender lezer weet ook dat dat eventuele correcties betreft van besluiten die de Eerste en Tweede Kamer hebben genomen. Het gaat dus niet om gemeentelijke kwesties.

 1. Ik snap de ophef niet. In het verkiezingsprogramma van DLP stond geen referendum genoemd. Op basis daarvan hebben de bewoners gestemd. En heeft Olivier Goetheer zich laten kiezen. Halverwege de rit stapt Goetheer uit de DLP. Maar hij zou wel blijven meestemmen met DLP ofzoiets.
  Nu doet hij een voorstel om een referendum in te voeren en krijgt daar niet voldoende steun voor. Jammer maar helaas. Verkeerde gok van Goetheer?
  Wat moeten we nu eigenlijk met een referendum. We zitten nu in een fusieproces wat over 2 jaar resultaat moet geven.
  Een nu ingevoerd referendum zal waarschijnlijk gebruikt gaan worden door de tegenstanders van een fusie om te proberen alsnog gelijk te krijgen.
  Het gemeentebestuur zal de uitslag van dat referendum terecht naast zich neerleggen. Een referendum invoeren is zonde van de tijd, de energie en het geld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.