Dominantiestrategie, een vorm van uitsluiting

Gisteravond werd de laatste gemeenteraad van 2021 gehouden. Over van alles en nog wat. Het ene onderwerp nog belangrijker en spannender dan het andere. Er viel mij iets op in deze raad dat kennelijk niemand opviel. Wat mij opviel was iets heel subtiels. Maar wel heel belangrijk.

Ram Lachman. (Foto gemeente Wijdemeren)

Op 15 juli van dit jaar schreef ik over de gemeenteraad die de avond tevoren was gehouden. Om uw herinnering op te frissen, ik schreef toen dit:

_____________

Tijdens het debatje over dit voorstel vergaloppeerde Michiel van Balen (MvB, VVD)) zich twee keer pijnlijk tegenover Ram Lachman (RL).
Diens achternaam wordt uitgesproken als Latsjman. (Niet als Lachman op zijn Nederlands.)

MvB begon zijn beantwoording met “Ja, eh, even naar de heer Lagman toe … etc.”
RL: “Voorzitter, voorzitter, mijn naam is Latsjman!”
MvB met een zucht: “Latsjman, Latsjman, sorry Ram, … etc.”
Aan het eind van zijn betoog, MvB: “Wij zullen ons gewoon moeten matigen meneer Lagman!”
Burgemeester Larson: “”Latsjman!!!
MvB: “Latsjman, mopperend, sorry, ja moeilijke naam!”

.

En dat terwijl de twee raadsleden al jaren met elkaar in de gemeenteraad zitten. Zo moeilijk kan het toch echt niet zijn Michiel!

________

Michiel van Balen (VVD)
Tot zover wat ik er toen over schreef.

Michiel van Balen neemt in de debatten altijd de pose aan van een enigszins verstrooide professor, die je niet moet vervelen met details, zoals de naam van iemand. De persoon wiens naam verbasterd wordt voelt zich daar niet lekker bij. Het is een vorm van gebrek aan respect of zelfs minachting. Op 15 juli corrigeerde Ram Lachman Michiel van Balen tot drie keer toe, waarna ook burgemeester Crys Larson dat (tevergeefs) deed. De reactie van Michiel van Balen was toen een gemompeld  (verstrooid): “Latsjman, Latsjman, moeilijke naam.” Wat natuurlijk volstrekte onzin is. Wat is er moeilijk aan Latsjman? Niets!
Je zou verwachten dat Michiel van Ballen, excuus, Balen, geleerd had van dat incident op 14 juli. Niet dus. Ook gisteravond, bij de behandeling van het agendapunt Het Lichtbaken sprak Michiel van Balen, Ram Lachman weer aan als Lagman. Dat lijkt nu niet meer op verstrooidheid, maar meer op een bewuste verspreking. Er was gisteravond niemand die Michiel van Balen corrigeerde, ook plaatsvervangend voorzitter René Voigt niet, noch fractiegenoot Stan Poels. Niemand. En Ram Lachman? Hij berustte er in en hield zijn mond. Treurig!

Dominantiestrategie

Dit verschijnsel is onderzocht door politicoloog Julia Wouters van Democratie in Uitvoering. Dominantiestrategie wordt regelmatig in de politiek gehanteerd ten opzichte van minderheden.

In Binnenlands Bestuur van 14 december stond een interessant artikel over dit verschijnsel en zijn verschijningsvormen in vergaderingen.

Een citaat uit Binnenlands Bestuur

________

Wat zijn de meest voorkomende dominantiestrategieën in vergaderingen?
‘Negeren en belachelijk maken komt het meest voor. Negeren gebeurt meer in fractievergaderingen. Iemand lijkt minder belangrijk, omdat die er niet uitziet als de belangrijkste mensen. Mensen gaan dan koffie halen, op hun telefoon kijken of met elkaar kletsen. Zij worden ook vaker geïnterrumpeerd en er wordt niet gereageerd als zij wat zeggen. Iemand anders kan dan vijf minuten later precies hetzelfde zeggen als jij, en net doen alsof jij het niet hebt gezegd, waarna die nog steun krijgt ook.
Bij het belachelijk maken moet ik denken aan de botsing tussen Mark Rutte en Sylvana Simons in de Tweede Kamer. Rutte zei: mevrouw Simons, wat doet u geïrriteerd? Ook wordt vaak gezegd: word niet zo emotioneel. Of een omfloerste omschrijving van: moet je ongesteld worden? Of mensen gaan met hun ogen rollen. Bij het analyseren van raadsvergaderingen kwam ik ook de volgende zinnen tegen: ik begrijp dat het voor u moeilijk is om te luisteren. Of: als u de stukken had gelezen, dan…’

_________ Einde citaat _______

Jongedame

Uit eigen ervaring maakte ik dit jaren geleden mee met Drs. Otto van Diepen. Hij zat een commissie voor in ‘s-Graveland en zei  ‘jongedame’ tegen een vrouwelijk raadslid, wat hij bedoelde als een vorm van kleinering. Dat raadslid was toevallig , onze dochter Nadja. Ik had de oude regent van Diepen graag over de tafel getrokken. Want als je jonger gemaakt wordt, word je ook minder serieus gemaakt.

Je naam is je naam

Nu ik dit schrijf moet ik denken aan een verhaal dat mijn grootvader mij vertelde. Hij ontmoette een man die, dacht hij, De Bruine heette. Nadat hij hem aansprak met De Bruine, corrigeerde de aangesprokene hem: “Ik heet De Bruïne.” sprak de man. “Excuus, maar dat kan ik niet aan uw Neüs zien.”:antwoordde mijn Opa. Waarna hij hem altijd aansprak met “De Bruïne”. Omdat de man nu eenmaal zo heette.

Het zou mooi zijn als Michiel van Balen ’s morgens bij het scheren even in de spiegel kijkt en dan tegen zichzelf zegt: “Goedemorgen Ram Latsjman!”om aan die “moeilijke naam”te wennen.

 

3 gedachten op “Dominantiestrategie, een vorm van uitsluiting”

 1. Graag wil ik bedanken Rik Jungmann voor het schrijven van dit stuk over mijn collega! En bedank ik Ronald Frisart voor zijn reactie. De oplettende kijker was opgevallen dat wederom de achternaam verkeerd uitgesproken werd, en de scherpe journalist heeft het opgeschreven!

  Dank!

  Dit gedrag valt onder pesten op de werkvloer het is denigrerend, respectloos en heeft mogelijk ook te maken met racisme.

  Als wij met z’n allen wegkijken en dus dit gedrag toelaten zal het niet vanzelf stoppen.

  Groet,
  Nelleke Degenhart
  Fractiemedewerker PvdA Wijdemeren

 2. Dat overkomt mij ook wel eens, dat mensen mij niet bij de juiste naam aanspreken. Bij normale weldenkende mensen is dan een eenmalige correctie afdoende. Maar soms zijn er lieden die er mee doorgaan. Enige tijd geleden had ik een mailwisseling met een vent die beter zou moeten weten maar zich toch niet liet corrigeren. Ik heb hem toen een mailtje gestuurd met de vraag of hij het dan ook prima vond dat ik zou aanspreken met iets anders dan zijn naam. En ik noemde toen een woord wat een samenvoeging is van agrariër en het mannelijk geslachtsdeel. Ik heb verder niets meer vernomen.
  De kans dat Michiel van Balen en ik elkaar tegenkomen lijkt mij nihil. Maar mocht dat gebeuren en mocht hij mijn naam niet op de juiste manier uitspreken dan wel verbasteren dan weet ik vast wel wat leuks te bedenken.

 3. Ja, mij viel het ook op: wéér Van Balen (VVD) die zogenaamd per ongeluk de naam van Lachman verkeerd uitsprak. Wat wil of bedoelt Van Balen (VVD) daarmee? Misschien dat Latsj-man moet worden uitge-lach-en? Die geur heeft het. Tenzij Van Balen (VVD) oliedom is en echt niet weet hoe de naam Lachman wordt uitgesproken. Maar oliedom is Van Balen (VVD) volgens mij niet.
  Andere optie: de grijze massa van Van Balen (VVD) is buiten zijn schuld gedegenereerd tot een soort spons. Dan denk je aan dementia praecox, vroege dementie. Maar niets in het overige politieke optreden van Van Balen (VVD) wijst daarop.
  Laatste optie: Van Balen (VVD) ziet Lachman niet voor vol aan, wil hem kleineren. Omdat Lachman sociaaldemocraat is? Dat zou kunnen. Maar heel toevallig is Lachman ook het enige gekleurde lid van de gemeenteraad. En heel toevallig verbastert Van Balen (VVD) van niemand anders de achternaam, maar uitsluitend die van het enige gekleurde raadslid. Bij herhaling. En ook nadat Van Balen (VVD) op zijn miskleun is gewezen. Mij hoort u niet zeggen dat Van Balen (VVD) zich bij herhaling bezondigt aan racisme. Maar het lukt me maar niet die gedachte uit mijn hoofd te zetten. En mij bekruipt ook de gedachte: wat vindt de VVD hier eigenlijk van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.