Stiltes, Notubiz chaos en Potjeslatijn, de raad van vorige week.

Soms heb je naar een raadsvergadering zitten kijken en vallen je steeds meer dingen op als je er een paar dagen over na denkt. Zo ook die van vorige week, waarbij het al van een stevig uithoudingsvermogen getuigde als je het tot het eind volhield.

De raad begon  al merkwaardig. Ik nam plaats achter mijn pc. Burgemeester Crys Larson werkte de presentielijst af, een activiteit die doorgaans virtueel een kwartier duurt. Ik verliet mijn plek even en kwam na enige minuten terug.

Bevroren?

En toen? Ik zag op mijn scherm een stuk of vijf raadsleden. Zwijgend. Doodse stilte. Aan hun gezichten was te zien dat ze niets zeiden. Glazig keken ze in het rond. Alette Zandbergen keek recht in de camera, waardoor ik onwillekeurig terug keek. Innerlijke beschaving, vrees ik.  Wat is hier aan de hand”?”:vroeg ik me af. Was Rading 1 betoverd, bevroren? En dat minuten lang. Het bleek dat er met Notubiz (het softwaresysteem om op afstand te vergaderen) niet gestemd kon worden, wat de reden was om technische hulp elders te zoeken.

Schuiven met potjes geld

Eerst maar eens over dat schuiven met geld van het ene potje naar het andere. Ik geef u een overzichtelijke uitleg van wat er gebeurde. Een gemeente is net een huishouden. In de begroting zitten meerdere potjes met geld dat bestemd is voor een bepaald doel. Bij u thuis is dat bijvoorbeeld een potje voor de vakantie, voor kleding en voor de belastingen. En er is een potje spaargeld dat u heeft om onvoorziene uitgaven te kunnen doen. Diversen dus.

Bij een gemeente noemen we die potjes met een bestemming z.g. bestemmingsreserves. De pot voor tegenvallers noemen we de algemene reserve.

Laten we, ongeëmancipeerd, de gemeente voor het gemak maar even  vergelijken met de vrouw des huizes. Zij beheert de potjes. Eens in het half jaar controleert de heer des huizes, de provincie (toezichthouder),  of er nog wel genoeg in de pot onvoorzien zit. Als dat niet zo is, dan zwaait er wat.

Smokkelen

Wat doet zij dan als ze teveel geld heeft uitgegeven uit de algemene reserve, (de pot onvoorzien)? Ze smokkelt. Ze stopt geld uit een bestemmingsreserve tijdelijk even bij de algemene reserve. Het ziet er leuker uit, maar het levert niets op. Nou ja, je houdt de provincie tevreden.

De nieuwe wethouder Financiën, Jos Kea, stelde voor om de bestemmingsreserve voor de omgevingswet even bij de algemene reserve te parkeren om de provincie zand in de ogen te strooien. “Het college staat daar neutraal tegenover.” :verklaarde hij met droge ogen. Ram Lachman (PvdA) en Olivier Goetheer (DLP) vielen van hun stoel van verbazing van deze doorzichtige administratieve truc. Jan Verbruggen (CDA) en Michiel van Balen (VVD) vonden het een prima idee, Want die omgevingswet laat nog even op zich wachten. Dus als dat geld volgend jaar nodig is zien we dat dan wel weer. (Zo stop je het ene gat met het andere…)

Moeilijke naam?
Michiel van Balen (VVD)

Tijdens het debatje over dit voorstel vergaloppeerde Michiel van Balen (MvB) zich twee keer pijnlijk tegenover Ram Lachman (RL).
Diens achternaam wordt uitgesproken als Latsjman. (Niet als Lachman op zijn Nederlands.)

MvB begon zijn beantwoording met “Ja, eh, even naar de heer Lachman toe … etc.”
RL: “Voorzitter, voorzitter, mijn naam is Latsjman!”
MvB met een zucht: “Latsjman, Latsjman, sorry Ram, … etc.”
Aan het eind van zijn betoog, MvB: “Wij zullen ons gewoon moeten matigen meneer Lachman!”
Burgemeester Larson: “”Latsjman!!!
MvB: “Latsjman, mopperend, sorry, ja moeilijke naam!”

En dat terwijl de twee raadsleden al jaren met elkaar in de gemeenteraad zitten. Zo moeilijk kan het toch echt niet zijn Michiel!

Notubiz chaos

De vergadering werd geplaagd door problemen met het Notubiz systeem dat o.a. gebruikt wordt om te stemmen. Het stemmen werkte niet! Nu vond ik dat eerlijk gezegd een verademing, want er moest hoofdelijke gestemd worden. Als er met Notubiz gestemd wordt roept burgemeester Crys Larson: “Er kan gestemd worden!” Waarna er een oorverdovende stilte valt omdat iedereen worstelt met zijn elektronica. Na enige tijd verklaart de burgemeester dat een voorstel is aangenomen met (bijv.) 13 tegen zes stemmen. Wie er voor en wie er tegen waren blijft ongewis. Bij hoofdelijke stemming zie en hoor je wie er wat stemt, hetgeen gewoon te volgen is. En daarvoor kijk je toch nietwaar?

Het handje van Olivier

Bij het stemmen over het potjesvoorstel liep de stemming technisch compleet uit de hand. De burgemeester had vernomen dat de Notubiz stemmen-software het weer deed. En toen gebeurde het. “Meneer Goetheer, wilt u uw handje omlaag doen?” De stemming was nog niet geopend, maar toch hadden enkele raadsleden al wel gestemd. “Ik heb al gestemd!”:riepen enkelen.

U moet even verversen!

Waarop de burgemeester “Stop’stop” riep. Want nog niet iedereen was ingelogd in Notubiz. “Mevrouw Wijnen wilt u even verversen?” (Nee ze was niet in de garage voor verse olie.) Met name Renée Wijnen (DLP) bleek technische problemen te ondervinden. “Ja, nu zie ik mij zelf! Oooh, te lang gewacht.” Ook van deze technische malheur kan ik u een levendige geluidssfeer impressie geven met veel stiltes. Dat ligt niet aan uw apparatuur overigens.

Het was een heel lange zit deze raadsvergadering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.