Wat moet je schrijven over een raadsvergadering waarvan de agenda slechts bestaat uit hamerstukken. Het raadsvoorstel dat op de agenda prijkt als hamerstuk is in feite oud nieuws. Het is al uitgekauwd en het besluit erover is al genomen. De nieuwswaarde is voor ons medium Rading Nul gelijk aan, jawel, nul.

Ziedaar het probleem van de auteurs van Rading Nul. Je gaat naar het gemeentehuis, zoals bekend op Rading Eén, om te horen welke politieke roerselen ons gemeentebestuur bezighouden en daarvan verslag te doen aan u, onze zeer gewaardeerde lezer.

Soms verraadt het aanvangstijdstip van de raadsvergadering
al dat er mogelijk een kwestie aan de orde komt, waarvan de voorzitter van de raad, burgemeester Larson, of de agendacommissie, verwachten dat die veel tijd zal vergen qua bespreking.

Half acht, o jee!
Normaal start de raadsvergadering al tientallen jaren normaal om acht uur. Dat is een aangenaam tijdstip om de avondmaaltijd rustig te verorberen, voor diegenen die werken naast hun raadslidmaatschap. Is de aanvangstijd echter gesteld op half acht, dan hangt er doorgaans broeierige politieke spanning en onheil in de lucht. Heftige debatten. Een wethouder die de pijp aan Maarten geeft. Wethouders die aan hun nagels boven de politieke afgrond hangen. Stemmingen waarbij de éénpitter partijen het verschil maken of een raadsvoorstel wel of niet ongeschonden de eindstreep haalt.

Zo’n avond dus… Na half acht.
Acht uur, gaap

Is het aanvangstijdstip acht uur dan wordt er minder politiek vuurwerk verwacht. Dat is zoals de voortekenen door het publiek en de pers gelezen worden. Een combinatie van de onderwerpen op de raadsagenda en het aanvangstijdstip is doorgaans een bruikbaar voorteken om te weten of wij u kunnen voorzien van interessant nieuws uit onze lokale politieke arena.

Spannend
Niet echter vanavond. Het aanvangstijdstip was half acht. Spannend dus! De agenda bevatte uitsluitend hamerstukken die naar verwachting geen enkele discussie zouden ontsteken. Saai dus! Wat zou dit voor een avond worden, met zulke tegenstrijdige rooksignalen uit het Knorr laboratorium op de Rading 1 in Nieuw Loosdrecht, vroegen wij ons af?

Half acht!

Begonnen om half acht. Wethouder Gert Zagt was blij dat hij van de provincie iets in de Prinsessenbuurt mag verbeteren van Gedeputeerde Ilse Zaal, zo liet hij weten. Ook kondigde hij aan dat de raad zaterdag op de hei te horen krijgt wat zijn herstelplan gaat betekenen. En volgende week dinsdag mag de wereld, wij dus, het ook weten.

De heer Steenkamp (DLP) hield een warm betoog over de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en riep de raadsleden op om zich enthousiast in het MRA bad te storten en deel te nemen in de regio’s en subregio’s van de MRA. Veel enthousiaste reacties vielen hem niet ten deel.
Hamerstukken, 10 min.

De hamerstukkenlijst was in tien minuten door burgemeester Larson weg gehamerd. Het was inmiddels acht uur. De raad liep inmiddels ten einde. Tot zover eigenlijk niets noemenswaardigs. (Maar ik moet dit stuk toch vol krijgen.)
Druppel nieuws
Er bleek nog enig nieuws uit deze droge citroen te persen, want gelukkig hadden het CDA, DorpsBelangen en de Christen Unie een motie ingediend. In die motie stelden zij voor om voorlopig af te zien van het benoemen van een vervanger voor de PvdA/GL wethouder Maarten Hoelscher. De argumenten die zij daarvoor aandroegen waren:
- Een nieuwe wethouder moet ingewerkt worden en dat legt extra druk op de nu al overbezette ambtenaren.
- Voor die wethouder effectief is, zijn we flinke tijd verder.
- Laten we eerst eens kijken wat er met het herstelplan gaat gebeuren en wie je daarvoor nodig hebt.
- Als het niet lukt met de nieuwe wethouder dan moet Wijdemeren nog meer wachtgeld gaan betalen.
De coalitiepartijen waren het volstrekt oneens met deze motie.
- Zij wezen op de enorme werkdruk van de collegeleden en zien aanvulling met een vierde wethouder met vreugde tegemoet.
- De nieuwe wethouder loopt meteen mee in het herstelplan waardoor hij snel mee kan denken en werken aan dat plan.
Patricia IJsbrandij (DB) ving bot met haar vraag aan burgemeester Larson wat het college vindt van de motie.
Burgemeester Larson reageerde begripvol: “Het college vindt hier niets van. Dit is een zaak van de coalitiepartijen.”
Het was niet verbazingwekkend dat de stemming 5 voor (CDA, DB en CU) en 13 tegen (DLP, D66, VVD en PvdA/GL) de motie was.
Voor beide standpunten was wat te zeggen vonden allen achter de perstafel van deze snipper nieuws.
Half negen!
Om half negen was deze “spannende” raadsvergadering al afgelopen.
komkommernieuws… mag ik het zo vertalen?
na morgen pas echt nieuws: dan is er de HeiDag:
waar er vanuit de 3 scenarios van het utrechtse bureau De Kokx Voogd 1 zeg maar voorkeursscenario wordt uitgekozen.
heel benieuwd wat daar gaat uitkomen:
– Wijdemeren 2.0
– wordt onderdeel van “Groot Gooi-stad” (als wijk/kern van Hilversum)
– Gooise -en Wijde Meren
– Wijdemeren “doorstart” (eerst artikel 12 en daarna nieuwe start mbv Gemeentefonds)
– Opdeling Wijdemeerse kernen naar buurtgemeentes
– nog een andere optie?
Wens ze morgen (de hele gemeenteraad en B&W en MT) veel wijsheid toe