Joodse Begraafplaats. Een monument minder.

Het college schreef op 16 april, bijna een maand geleden, een kattenbelletje over de Joodse Begraafplaats aan de Koninginneweg. Die kennisgeving werd  op 8 mei naar de gemeenteraad gestuurd. De monumentenstatus wordt kennelijk opgegeven.

Het college geeft de strijd op. De teleurstellende inhoud van de brief is kort samengevat: “De begraafplaats is al tientallen jaren onbereikbaar. Wij hebben met de twee eigenaren van de toegang versperrende percelen gesproken. Wij hebben er begrip voor dat zij niet mee willen werken aan incidentele toegang tot de Joodse Begraafplaats.”

Onderhoud

Er wordt niets meegedeeld over de verplichting die de gemeente ‘s-Graveland (en haar rechtsopvolgers) hebben over het regulier plegen van onderhoud aan het gemeentelijke monument dat de begraafplaats ook is en hoe men die taak denkt uit te gaan voeren.

Brief van het college van B&W d.d. 16 april 2024.

Omdat deze kwestie al lang loopt hebben wij er maar een dossier van samengesteld. Dat vindt u op onze dossierpagina.

 

 

2 gedachten op “Joodse Begraafplaats. Een monument minder.”

 1. Op basis van art. 5:57 lid 1 BW kan de eigenaar van een ingesloten terrein een noodweg naar de openbare weg vorderen. Gemeente Wijdemeren is geen eigenaar dus die kan geen gebruik maken van dat artikel.
  Maar in het verleden heeft het toenmalige gemeente bestuur duidelijk geen oog gehad voor het recht van overpad dat destijds bestond voor de begraafplaats. Door toch een bouwvergunning af te geven voor de rij woningen heeft de gemeente het recht geschonden en daarmee een verantwoordelijkheid op zich geladen.
  Door (meer recentelijk) een onderhoudsverplichting aan te gaan heeft de gemeente nogmaals een verantwoordelijkheid op zich geladen.
  Door nu de zaak af te doen met wat formeel geleuter vind ik nogal goedkoop.
  Heeft de gemeente een aanbod aan de eigenaren van de omliggende terreinen gedaan om een recht van overpad te kopen?
  Op welke manier denkt de gemeente de eigenaar van de begraafplaats te steunen in een eventuele gerechtsprocedure?
  Zolang nog niet alle mogelijkheden zijn benut heeft de gemeente haar taak niet volbracht.

 2. De heer Jungmann is ongetwijfeld op de hoogte van het schier onuitputtelijke dossier vastgelegd in de voormalige Wijdemeerse Webkrant, betreffende de recente geschiedenis van vele gemeentelijke items; -o.a. ook over de Joodse begraafplaats op de Koninginneweg in Kortenhoef. (23 jaargangen).
  Maar voor die belangstellenden die daar nog niet eerder rondstruinden: verwonder u over uw eigen geschiedenis op: https://www.wijdemeersewebkrant.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.