Pmd-tussenstand tussen nascheiden en bronscheiden: 4-1. Het is klaar, het wordt nascheiden

Spannend leek het met pmd-scheiding te worden in Hilversum, maar uiteindelijk koos de gemeenteraad daar woensdagavond laat toch met een duidelijke meerderheid (24-13) voor overstappen op nascheiding van plastic, metalen en drankkartons. De tussenstand is nu 4-1 voor nascheiding en die voorsprong kan niet meer ongedaan worden gemaakt.

Eerder kozen in een raadscommissie alleen Hart voor Hilversum, VVD en Democraten Hilversum duidelijk voor pmd-nascheiding bij de afvalverwerker. Samen hebben zij 16 van de 37 zetels. Duidelijk voor voorzetting van bronscheiding (bij inwoners thuis) was toen de ChristenUnie (1 zetel), D66 (7 zetels) leek te neigen naar bronscheiding en op de andere fracties viel niet goed peil te trekken. Zodoende moest een week geleden de conclusie zijn: Hilversum maakt het erg spannend.

Verdeeldheid

Woensdag kwamen GroenLinks en CDA echter met amendementen die uitgingen van nascheiding maar daarbij nog wat opmerkingen maakten. Daarmee leek het wel duidelijk, maar dat was het toch niet. Beide fracties bleken namelijk verdeeld, net als die van de SP.

Wel helderheid schiepen Jacqueline Kalk (PvdA, 2 zetels) en Frederique Durlacher (BVNL, 1 zetel): zij zijn voor overstappen op nascheiding.

En zo stemden vóór nascheiding dus Hart voor Hilversum, VVD, Democraten Hilversum, PvdA en BVNL plus de halve fracties van GroenLinks, CDA en SP – bij elkaar 24 van de 37 zetels.

Nu ook de raad van Hilversum voor nascheiding heeft gekozen, is de stand 4-1 voor overstappen op die methode. Eerder kozen immers ook de raden van Wijdemeren, Gooise Meren en Laren daar al voor. Als enige tot nu toe gaf de raad van Blaricum voorkeur aan blijven bronscheiden. In Huizen staakten de stemmen en wordt op 30 mei nogmaals gestemd. Dat het daar dan uitdraait op voorkeur voor bronscheiding is wel een zekerheidje.

Daarmee wordt de eindstand 4-2 voor nascheiding. Het algemeen bestuur van de Regio Gooi en Vechtstreek kan dus op 27 juni niet anders dan besluiten tot de overstap naar nascheiding.

Zomer 2026

Voor we daarvan als inwoners in de praktijk iets merken, zijn we wel wat verder in de tijd, want oude contracten met afvalwerkers moeten worden uitgediend en nieuwe moeten worden aanbesteed. Maar goed, zomer 2026 zal het moment daar zijn: dan kunnen de pmd-zakken en -kliko’s de keuken, de tuin en de schuur uit.

Eén gedachte op “Pmd-tussenstand tussen nascheiden en bronscheiden: 4-1. Het is klaar, het wordt nascheiden”

  1. Helemaal Top en hoop ook een fusie met Hilversum die slaan tenminste spijkers met koppen zoals ik ze van vroeger ook ken. Daar kan de gemeente Wijdemeren nog iets van gaan leren. GOGO hilversum!!! mijn stem hebben jullie. en wordt er eens eerlijk onderhandeld zoals het afgeven van bepaalde vergunningen enz.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.