Pmd-tussenstand tussen nascheiden en bronscheiden: 3-1, maar Hilversum maakt ’t weer heel spannend

Tot nu toe staat het bij de voorkeur van gemeenteraden voor bronscheiding of nascheiding van pmd 3-1 voor nascheiding. Een eindstand 4-2 voor nascheiding is daarmee denkbaar. Maar de Hilversumse politiek maakte het deze woensdagavond weer heel spannend. De coalitiefracties van GroenLinks (twijfelt) en CDA (is verdeeld) maken dat het zeer de vraag is waaraan de gemeenteraad op woensdag 15 mei de voorkeur gaat geven. Een nare eindstand van 3-3 valt daardoor opnieuw niet uit te sluiten.

Voor nascheiding kozen tot nu toe de raden van Wijdemeren, Gooise Meren en Laren, terwijl die van Blaricum zich uitsprak voor voorzetting van bronscheiding (bij inwoners thuis). Dat de raad van Laren vrij onverwacht koos voor nascheiding leek een 4-2 eindstand voor nascheiding binnen handbereik te brengen. Het is namelijk zo goed als zeker dat de raad van Huizen op 30 mei aan bronscheiding de voorkeur geeft, terwijl het vermoeden gewettigd was dat de Hilversumse raad het eigen college gaat steunen: nascheiding.

Coalitie niet eensgezind

Maar in Hilversum liggen de kaarten toch wat anders. Dat bleek deze woensdagavond in de vergadering van de raadscommissie duurzaamheid en bereikbaarheid. Daar was de coalitie (Hart voor Hilversum, VVD, GroenLinks, CDA) niet eensgezind.

Bij Collin Majoor (HvH) en Hidde Fennema (VVD) overigens geen twijfel. Zij spraken zich glashelder uit voor nascheiding. Carolien Jansson van Democraten Hilversum sloot zich daarbij aan.

Aan de andere kant van het spectrum zagen we Bas Nanninga (ChristenUnie) die koos voor bronscheiding. Uit de woorden van Paul Vonk (SP) viel op te maken dat zijn fractie neigt naar bronscheiding.

Onduidelijk

Van in elk geval drie fracties is onduidelijk waar ze staan. Dat geldt in de eerste plaats voor die van BVNL, want die schitterde door afwezigheid. Harmen Lindeboom zei letterlijk dat D66 nog ‘zoekende’ is. Kees Bakker (PvdA) wilde in elk geval nog vóór de raadsvergadering van het college een onderbouwing zien van financiële gegevens. Wethouder Bart Heller (GroenLinks) zei daarvoor niets te voelen. Dat was niet zo slim. Terecht vroeg Lindenboom (D66) zich af of het aan de wethouder of aan de raad is om te bepalen of gegevens er moeten komen. Bakker (PvdA) zei bovendien twee aanwezige ambtenaren van de Regio Gooi en Vechtstreek te hebben zien knikken dat de gevraagde onderbouwing wel geleverd kan worden.

Verdeeldheid en twijfel

Al met al was vervolgens de vraag waar coalitiefracties GroenLinks en CDA staan. Steunen zij het college, dan is het een gedane zaak en kiest Hilversum voor nascheiding. Maar in elk geval een deel van de CDA-fractie is op dit moment tot die steun (nog?) niet bereid. ,,We zijn verdeeld’’, meldde christen-democrate Leonie Brussaard. En of wethouder Heller op zijn eigen GroenLinks-fractie kan rekenen is nog maar de vraag. Sajid Siddiqui meldde dat zijn fractie ‘nog twijfelt’.

Samenvattend: voor nascheiding zijn in elk geval Hart voor Hilversum, VVD en Democraten Hilversum. Samen hebben zij 16 van de 37 raadszetels. Cruciaal is dus hoe GroenLinks (4 zetels) en CDA (ook 4 zetels) zich in de raad gaan opstellen. Het is zelfs denkbaar dat oppositiefracties waarvan we het standpunt nog niet kennen (D66, PvdA, BVNL) de doorslag gaan geven. Het wordt spannend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.