Fracties CDA en PvdA/GroenLinks zijn dommerdjes. Net zo dom als ik

Wethouders Gert Zagt en Els Kruijt deden donderdagavond hun uiterste best de gemeenteraad uitleg te geven over het geld dat de komende jaren is gemoeid met het beheer van de openbare ruimte. Maar de fracties van CDA en PvdA/GroenLinks snapten het nog steeds niet. Dommerdjes! Net zo dom als ik trouwens, want ook mij wilde het maar niet duidelijk worden.

(Illustratie freepik/juicy-fish)

Zijn eerste raadsvergadering begon burgemeester Charlie Aptroot met het toestaan van een bijzonderheid: een mini-presentatie in beeld en geluid als eerste bijdrage van het CDA. Christendemocrate Rosalie van Rijn probeerde zo aan het college en de andere fracties (Groep Goetheer was overigens afwezig) duidelijk te maken waarom het CDA de cijferopstellingen van het college niet snapt. Iets lelijker geformuleerd: waarom het CDA denkt dat het niet klopt met een deel van de cijfers over vele miljoenen euro’s.

Zo wil het er bij de christendemocraten niet in waarom het college op een onderdeel van het plan wegen aan de raad vraagt de komende vier jaar 20 miljoen euro te mogen uitgeven, terwijl uit diverse cijfers volgens het CDA blijkt dat het college eigenlijk 24 miljoen gaat uitgeven. Per jaar scheelt dat een miljoen, geen kattenpis.

Noodzaak

Wilna Wind (PvdA/GroenLinks) sloot zich bij het CDA-betoog aan, zij het in iets andere bewoordingen. Ze vond dat er te weinig informatie is en voor een deel onduidelijke informatie. Vanavond dus geen besluit nemen, stelde ze, hoewel ze onderstreepte dat ook haar fractie heus wel de noodzaak ziet dat de gemeente een inhaalslag maakt bij onderhoud en vervanging van zaken in de openbare ruimte – van complete wegen tot simpele bankjes.

De andere fracties gaven in uiteenlopende bewoordingen aan voldoende vertrouwen te hebben in de behandelende ambtenaren en in het college om in te stemmen met de plannen om de openbare ruimte voor heel, heel veel geld aan te pakken. Het verbluffendst was de formulering van Sorrel Hidding (VVD). Ze verklaarde: ,,Als het wordt uitgelegd snap ik het’’. Maar zei zei ook dat ‘wij niet alles kunnen navertellen’. Pffff!

Deemoed

Waarna de dommerdjes PvdA/GroenLinks en CDA tegen het beheerplan openbare ruimte stemden. De slimmeriken die het wel snapten (de meerderheid van de raad) stemden voor – al kunnen ze niet altijd navertellen waar ze nu eigenlijk voor hebben gestemd. Deemoedig boog ik het hoofd. Ik kon niet navertellen wat Kruijt en Zagt hadden uitgelegd. En misschien nog wel erger: toen ze het uitlegden begreep ik het al niet.

Maar goed, zo wordt dus in Wijdemeren beslist over het uitgeven van tientallen miljoenen euro’s belastinggeld. Raadsleden pretenderen te snappen wat ze besluiten – wat ik zeer waag te betwijfelen – en voor zover dat niet zo zou zijn, varen ze blind op hun vertrouwen in college en ambtenaren.

Wantrouwen

Ik keek eens naast me. Bovenop de stapel oude kranten lag De Gooi- en Eemlander van donderdagochtend. Openingskop voorpagina: ‘Overheid roept wantrouwen op’. De gemeenteraad van Wijdemeren illustreerde donderdagavond perfect hoe dat zo kan komen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.