Fusie-communicatie met inwoners gaat vooruit – een klein beetje

Een aangename verrassing: de communicatie van de gemeente Wijdemeren met de inwoners over de voorgenomen fusie gaat vooruit. Maar voor al te uitbundig feestgedruis is nog geen aanleiding, want het gaat een beetje vooruit, een klein beetje.

De gemeenteraad zegt het heel belangrijk te vinden goed met inwoners te communiceren over de voorgenomen fusie met een of meer andere gemeenten. Daarom krijgen inwoners na de zomervakantie de kans er hun zegje over te doen. Niet dat het een referendum wordt, want de gemeenteraad neemt de besluiten, maar inwoners kunnen bij de raad wel onder de aandacht brengen wat ze belangrijk vinden bij zo’n fusie. Daar kan de raad dan rekening mee houden in het vervolgtraject.

Vooruitgang

In een eerdere bijdrage beknorde ik de gemeente omdat die communicatie tot dat moment wel heel erg gebrekkig was. Nu (24 juli tussen 18.30 en 20.00 uur) valt op de gemeentelijke website echter vooruitgang te zien. Er is kennelijk sprake van lerend vermogen. Mooi zo.

Om te beginnen leidt aanklikken van het vakje ‘Toekomst gemeente Wijdemeren’ op de ‘homepage’ van de gemeente naar een geactualiseerde tekst onder de kop ‘Raad gaat in september graag in gesprek met inwoners’. Er wordt opgesomd op welke data inwoners uit welke dorpen hun zegje mogen komen doen. Ook lezen we dat de avonden om 19.30 uur beginnen en uiterlijk om 22.00 uur worden afgerond.

Verder is er een knop die leidt naar een inschrijfformulier voor mensen die willen meeluisteren en meepraten. Waar de bijeenkomsten worden gehouden zullen deelnemers te zijner tijd per mail vernemen, zo wordt vermeld.

Burgemeester Larson op GooiTV.

En daar duikt het eerste vraagteken op. Zijn die plekken van samenkomst dan nog niet bekend? Zeker wel, zo blijkt uit het gesprek dat Herman Stuijver op 19 juli voor GooiTV had met burgemeester Crys Larson. Ze noemt daar voor Loosdrecht en Breukeleveen het gemeentehuis, voor Ankeveen de Dillewijn, voor ’s-Graveland en Kortenhoef De Drie Dorpen en voor Nederhorst den Berg ‘de voetbal’ (VV Nederhorst). Te hopen valt althans dat die locaties kloppen, want de burgemeester noemde ook data die blijkens de website inmiddels achterhaald en aangepast zijn.

Domper

Verheugend is dan wel weer dat in het geactualiseerde bericht een linkje staat, waar volgens de tekst het debat in de raad over de bestuurlijke toekomst van Wijdemeren is ‘terug te zien’. Klik op dat linkje en . . . ontdek dat daar het debat van 12 juli valt te beluisteren, niet te zien. Da’s al veel beter dan niks, zoals eerder het geval was, maar valt toch enigszins tegen.

Wat wel weer mee zit: op die plek vallen in elk geval de vergaderstukken over de fusie en over de financiële hersteloperatie te raadplegen.

En wie goed oplet, ziet helemaal bovenaan de agenda bij cijfertje 0 (nul) een regeltje dat kan worden opengeklikt. Doet u dat, dan verschijnt een linkje naar het YouTube-kanaal van de gemeente. Plak dat in uw browser en . . . . u wordt ‘bedankt voor uw aandacht’. Niks te zien, niks te horen – dwaalspoor.

Ja lekker dan: een dwaalspoor.
Rekbaar

Maar kijk, na ongeveer 12 minuten verandert het bedankje ineens in de mededeling dat er toch iets aan zit te komen en wel ‘zo’. Nu is ‘zo’ natuurlijk een rekkelijk begrip, maar hier duurt het wel erg lang, namelijk nog ruim anderhalf uur. Wie echter doorschuift naar 1 uur, 48 minuten en ongeveer 50 seconden wordt alsnog beloond: beeld! En nog geluid ook!

Da’s wel heeel lang wachten.

Aan de meeste mensen zal het niet besteed zijn, want wie gaat nu zo lang zitten wachten, of wie gaat met de moed der wanhoop zitten prutsen om toch iets tegen te komen. Zouden ze aan Rading 1 niet weten dat een vuistregel bij communicatie is dat je het voor mensen zo makkelijk mogelijk moet maken om bij informatie te komen?

Dapper hopen

Al met al is er dus vooruitgang op het vlak van communicatie met inwoners over de voorgenomen gemeentelijke fusie. Helaas is het echter nog tamelijk gebrekkig, de boel hangt met touwtjes en paperclips aan elkaar. Maar goed, de eerste stap is gezet, laten we dapper hopen op verbetering. Misschien komt die verbetering nog vóórdat de gemeente daadwerkelijk fuseert.

3 gedachten op “Fusie-communicatie met inwoners gaat vooruit – een klein beetje”

 1. Op 13 juli wilde ik naar aanleiding van de officiële mededeling dat de raad via YouTube te volgen zou zijn weer eens kijken. Via de gemeentelijke website werkte dat helemaal niet. Dus ging ik naar het gemeentehuis. Ik meldde het probleem na enige tijd bij de technici; die verweten mij dat ik het verkeerd deed en dat het wel werkte. Ze lieten dat inderdaad (via youtube) zien. Waarna ik hen op mijn telefoon aantoonde dat het via de gemeentelijke website niet werkte (via Notubiz of zo). Bleek geen sprake van enige verrassing, “daar gaat iemand anders over” was de hulp die ik kreeg. Zo werkt publieksvriendelijke communicatie kennelijk? Eens maar nooit meer

 2. Ik word al moe als ik lees wat een moeite je moet doen om via verschillende bronnen, Gooi-TV/NH Gooi, YouTube, Weekblad Wijdemeren en Wijdemeren.nl de informatie bijeen te sprokkelen en dan ook nog te vergelijken, om er zeker van te zijn dat het over de juiste data en de juiste locaties gaat.

  Ik wacht wel tot de gemeente zijn act bijeen heeft geveegd en helder gaat communiceren.

 3. Ik begrijp het wel hoe de gemeenteraad nu te werk wil gaan. Ze willen absoluut voorkomen dat wat in 2016 geplanned was (een fusie tussen Hilversum en Wijdemeren) , niet nog een keer in een drama eindigt: waar minister Ollongren de stekker er uit trok (feitelijk toch als argument :te weinig draagvlak bij de inwoners?)

  Nieuwe ronde-nieuwe kansen en wij (de inwoners van de kernen van Wijdemeren) mogen dan aangeven wat wij belangrijk vinden, wat wij graag willen behouden, of wat we anders willen. Als je er niet bij kan zijn. Dan alsnog kun je via een enquête je info kwijt.

  Daarna… tja daarna is het wel koffiedik kijken: wat wij als inwoners belangrijk vinden bij zo’n fusie ,
  “Dat wordt meegenomen in het proces/” “daar kan de raad dan rekening mee houden in het vervolgtraject.”

  Dan moet je maar op hopen dat de raad het gaat meenemen.
  Echter… kan mij nauwelijks voorstellen dat de gemeenteraad (icm de provincie) zich gaan veroorloven de wensen, eisen, van de inwoners niet mee te gaan nemen. Ze hebben
  toch draagvlak nodig ?
  Anders zal het weer de 1e en/of 2e kamer zijn waar de fusie kan stranden.

  Dus…. alle inwoners geef ajb aan tijdens de “september-avonden” wat belangrijk voor je is, wat je wilt behouden voor je kern, wat je extra wil. Hopelijk wordt de gemeenteraad goed begeleid tijdens de onderhandelingen, met een ondehandelaar die heel goed aangeeft welke wensen de inwoners van Wijdemeren hebben, wat zij (voor hun kern)belangrijk vinden in de nieuwe fusie gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.