Geen enkele partij gaat voluit voor betaalbare woningen, maar als enige stemt CDA in beide gevallen tegen

Wat een diep trieste avond was het donderdag voor mensen die zitten te springen om een betaalbare woning. Geen enkele fractie in de Wijdemeerse gemeenteraad zette zich voluit in voor het belang van deze woningzoekenden. Maar waar de andere fracties in het ene geval tegen en in het andere voor genoeg betaalbare woningen stemden, was het CDA als enige consequent tegen.

(Foto Nationaal Archief – CC0)

Misschien komen later nog wel meer gedetailleerde beschouwingen over de woningbouwplannen waarover het donderdagavond ging. Dit stukje is bedoeld om in kort bestek een overzicht te geven van hoe partijen zich – om allerlei, zeer uiteenlopende redenen – opstelden tegenover de twee grote bouwplannen die de gemeenteraad donderdagavond besprak. Zo’n kort, helder overzichtje lijkt alleen al nuttig om kiesgerechtigden uit de Wijdemeerse dorpen een beetje te helpen bij het bepalen van de stem die ze op 16 maart gaan uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Mooie verhalen

Partijen houden tijdens de verkiezingscampagne natuurlijk mooie verhalen in de hoop kiezers te lokken. Dat mag, daar is niks mis mee. Maar het helpt wel als kiezers weten wat echt gemeend is en wat mooipraterij voor de Bühne is. Anders gezegd: wat zijn de harde feiten? Wat partijen ook zeggen, concrete feiten zijn hun stemgedrag in de gemeenteraad. In de 19de eeuw zei een jurist en economisch en politiek analist al eens: beoordeel mensen niet op grond van wat ze zeggen, maar op basis van wat ze doen. Dat indachtig dan nu het overzicht van de concrete stellingname van de partijen in de Wijdmeerse raad inzake twee grote bouwplannen.

’t Laantje

Eerst het stemgedrag over nieuwbouwproject ’t Laantje 3 en 4 in Nieuw-Loosdrecht. Bij dat onderwerp stemden alleen De Lokale Partij en PvdA/GroenLinks vóór de bouw van voldoende sociale en middeldure huurappartementen (volgens de maatstaven van de gemeentelijke Woonvisie). Tegen stemden DorpsBelangen, CDA, VVD en D66.

Nederhorst Noord

Bij de behandeling van het bouwplan Nederhorst Noord lagen de kaarten anders. Daarbij stemden DorpsBelangen, VVD en D66 vóór de bouw van een nieuwe woonwijk. De Lokale Partij, CDA en PvdA/GroenLinks keerden zich daartegen – en dus automatisch ook tegen (voldoende) betaalbare huurwoningen.

Eindstand

Dus op z’n kortst samengevat:

De Lokale Partij, DorpsBelangen, VVD, D66 en PvdA/GroenLinks stemden in één geval vóór genoeg betaalbare woningen en in één geval tegen. Als enige stemde het CDA in beide gevallen tegen.

7 gedachten op “Geen enkele partij gaat voluit voor betaalbare woningen, maar als enige stemt CDA in beide gevallen tegen”

 1. Beste Rob,
  Je weet dat ik het beste met zowel het dorp als de inwoners voor heb.
  Je interpreteert mijn reactie denk ik ook verkeerd en legt mij woorden in de mond die ik niet gezegd heb. Dat vind ik niet netjes en het helpt de discussie niet. Ik schrijf dat alle partijen wel willen bouwen, onder voorwaarden. Alleen wil niet iedereen Nederhorst Noord.
  En ook dat er geluisterd moet worden: kijk naar behoefte, luister naar de inwoners en volg het juiste proces. Mocht het niet duidelijk zijn, je weet me te vinden. Fijn weekend.

  PS Wim en Johan, dank voor jullie reactie.

 2. Lees ik dit nu goed? Gaat Wim hier publiekelijk Rob de les lezen? Doen ze dat bij D66 niet eerst intern om dan met een verklaring komen o.i.d.? Is 1 van beiden soms niet meer lid van D66 of wat is er anders aan de hand?
  De integriteit van Wilma is boven elke twijfel verheven. Dat is een feit.

 3. Beste Rob, Het geeft geen pas om de persoon te bashen na te hebben gegoogeld op de naam “Wilma Snel”. Als activist binnen Wij Willen Wonen Wijdemeren hebben wij haar leren kennen als een eerlijk mens met zuivere argumenten. Wat zou er gebeuren als er op raadsleden én fractie-assistenten na googelen omgekeerd zou worden gebasht? Mag het weer over de feiten gaan in plaats van over KB? Waarom Wilma niet even gebeld over je begrijpelijke emoties, Rob?

 4. Geen enkele partij ontkent de woningbehoefte. En voor zover ik begrijp willen alle partijen wel bouwen, maar dat ligt aan de locatie én dat de juiste procedures zijn gevolgd. Ik ben geen CDA-er, maar zelfs de heer Verbruggen wil wel een rondje lopen om te kijken waar het wel mogelijk is.
  Persoonlijk zie ik ook wel mogelijkheden, zonder dat natuur en woongenot van bestaande woningen aangetast worden.

  Daarnaast wordt steeds gezegd dat de Bergse en ook Wijdemeerse woningzoekenden weer teleurgesteld worden, maar in hoeverre staat vast dat zij gehonoreerd zouden worden? Bij andere projecten was dat niet zo. En bij de door mevrouw Vermeulen genoemde Vlindertuyn zelfs het tegenovergestelde. Woningzoekenden gedwongen om naar de grote stad te gaan, waar de woningen helemaal onbetaalbaar zijn?

  M.i. zou het de gemeente sieren als de kansenkaart, die de inwoners zelf hebben ingebracht om aan te geven waar misschien woningen mogelijk zouden zijn, en die de gemeente onder de pet heeft gehouden, openbaar zouden maken.

  Misschien is een ’taskforce’ van enkele burgers en ambtenaren een idee om te kijken wat mogelijk is van de kansenkaart en vervolgens de juiste weg volgen om te kijken wat haalbaar is.
  En vooraf dialoog met planmakers/ontwikkelaars, gemeente/provincie, woningcorporaties én met name omgeving.

  Waarbij vooral door de ontwikkelaars (gemeentelijk en particulier) moeten kijken naar werkelijke behoefte en niet alleen gekeken wordt naar financieel gewin, maar ook een stuk maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  1. Beste Wilma, Lees hier ik nu het standpunt van De Lokale Partij, die heeft zeer nadrukkelijk tegen het plan gestemd. En ga jij nu vertellen dat ruim 800 ondertekenaars van de petitie en ruim 1100 inschrijvers voor een woning niet serieus genomen hoeven te worden en niet tot de maatschappelijke behoefte behoren?
   Je kunt de ontwikkelaar toch niet verwijten dat zij geen dialoog hebben gehad met de inwoners als die dialoog hem ontnomen is. Door tegen de voorlopige VVGB (verklaring van geen bedenkingen) te stemmen onthoud je tegenstanders en voorstanders van het plan de inspraak die DLP altijd zo belangrijk vindt. Waar is het zo belangrijke maatschappelijk belang zo kort voor de verkiezingen?

 5. CDA maakt op FaceBook zeer veel reclame voor bouwen, bouwen en nog eens bouwen. Wat vanavond is aangetoond is dat het CDA Wijdemeren recht tegen de oproep van hun eigen minister Hugo de Jonge in gaat om vooral te bouwen aan de randen van de dorpen omdat pas als ook daar wordt gebouwd de woningnood pas echt wordt aangepakt.
  Nee de FB-presentaties van het CDA om vooral te bouwen zijn zeer ongeloofwaardig en laten al die Bergers welke graag in eigen dorp willen blijven wonen flink in de kou staan. Geen betaalbare woningen voor hen in eigen dorp, zij zullen moeten uitwijken naar onbetaalbare woningen in de grote stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.