Toverbal amendement. Waarom makkelijk, als het moeilijk kan.

Gisteravond werd in de raad van Wijdemeren gestemd over twee belangwekkende zaken. De bouw van een uit de kluiten gewassen appartementengebouw in Loosdrecht en de bouw van woonwijk in Nederhorst den Berg. Daarbij viel mij iets op.

Wat mij opviel was de ingewikkelde manier van stemmen die de raad er op na houdt. Die is zo ingewikkeld, dat er gisteravond diverse door de wol geverfde raadsleden hulp van de burgemeester vroegen voor zij hun stem uit durfden brengen. Want de manier van stemmen is een soort toverbal waarbij je heel snel het zicht kwijt raakt op je stem. Vóór stemmen wordt tegen en tegen wordt in een oogwenk vóór.

Ik leg het u uit aan de hand van een simpel voorbeeld. Eerst stemmen zoals we het kennen. Ik vraag: “Wie wil er samen naar de Efteling? aan de 19 raadsleden. We doen een hoofdelijke stemming. Ieder raadslid zegt wat hij of hij vóór of tégen een bezoek aan de Efteling is. De griffier turft de vóórs en de tégens en verklaart daarna dat er bijv. 7 leden wél naar de Efteling willen en 12 dus niet. Dus gaat het gezamenlijk tripje niet door. Wat een oogverblindende eenvoud. Dat mensen zoiets kunnen bedenken. Prachtig!

Het toverbal-amendement

Maar nu het moeilijke stemmen waarbij de stemmer het spoor kwijt raakt. Daarbij maken we gebruik van iets wat we een amendement noemen. Een amendement is iets waarmee je een voorstel waarover gestemd gaat worden  wijzigt voorafgaand aan de stemming over het voorstel zelf.

Bijvoorbeeld in het geval hierboven zijn er enkele deelnemers die wel naar de Efteling willen, maar met de trein. Zij stellen dat voor en als de meerderheid daar ook vóór is, dan is dat een amendement. So far, so good. Dus in dat geval naar de Efteling met de trein.  Nog steeds geen enkel probleem.

Maar nu de  Wijdemeerse manier van stemmen. Let op, nu wordt het moeilijk. Er ligt een voorstel waarover gestemd moet worden. Vóór of tegen. Dat zou natuurlijk simpel kunnen. Gewoon hoofdelijk.

Maar nee, de Wijdemeerse raadsleden die tegen het voorstel zijn moeten een amendement schrijven en indienen waarin zij onderbouwen waarom zij tegen het héle voorstel zijn. Over dat amendement wordt gestemd vóór de stemming over het voorstel zelf.

Het voorstel als toverbal

En u komt het. Het amendement keert dus de strekking van het hele voorstel 180 graden om. Als je dus voor het amendement stemt (omdat je tegen het voorstel zelf bent), dan is het voorstel zelf daarna omgedraaid en moet je dus, als er daarna over het geamendeerde voorstel zelf gestemd wordt, ook vóór stemmen omdat het voorstel door het amendement als een toverbal van voor naar tegen is veranderd.

Bent u er nog?

Als u het spoor bijster bent, dan bevindt u zich in het gezelschap van ervaren raadsleden die in dit geval “help, help” roepen tegen de burgemeester. De vraag is dan: “Ik ben voor het amendement, maar wat moet ik daarna over het voorstel stemmen?”

Het antwoord is dan: “Ook vóór!” En dat voelt heel raar als je tégen het oorspronkelijke voorstel was.

Tegen in twee stemmingen

Het lijkt erop dat de Wijdemeerse raad deze uiterst ingewikkelde stemmethode structureel toe past, in plaats van het simpele vóór of tégen. Het gebeurde vanavond o.a. met het bouwplan Nederhorst Noord en het appartementencomplex in Loosdrecht. In beide gevallen werd met een amendement eerst het voorstel omgedraaid en werd in twee stemmingen over amendement en voorstel gewoon, domweg, tégen! gestemd. Door vóór te stemmen.

Een kronkel. Een beetje raar, maar iemand zal het zo bedacht hebben om de één of andere onnavolgbare reden.

Eén gedachte op “Toverbal amendement. Waarom makkelijk, als het moeilijk kan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.