Wie is de baas? Burgemeester Larson of Notubiz?

Laat ik het antwoord maar meteen geven: Notubiz is de baas. Wie of wat is Notubiz vraagt u zich wellicht af. Notubiz is de vergadersoftware van de gemeenteraad.

Ronald Frisart gaf eerder vandaag al een onthullend portret van de gang van zaken rond het nieuwbouwproject ‘t Laantje in Loosdrecht en het debat daarover gisteravond. Er werd virtueel vergaderd. Alle raadsleden zaten bij moeder-de-vrouw of vader-de-man thuis aan de koffie achter hun pc. Tot Alette Zandbergen vroeg om een stukje besloten vergadering omdat zij iets in het contract tussen college en projectontwikkelaar had ontdekt dat zij wilde voorleggen aan de rest van de raadsleden. Maar, dat contract was en is geheim. Vandaar  haar verzoek om beslotenheid. Onder normale omstandigheden een simpel verzoek. Je veegt de publieke tribune even schoon en je vergadert achter gesloten deuren. Je opent ze als je klaar bent. Presto!

Software, software

Burgemeester Larson zag er met de videovergadering geen been in. Hoe dat afliep  is te lezen in het stuk van Ronald. Het was de software die min of meer in de weg zat. Of een kennisgebrek over het gebruik van de vergadersoftware.

Het is tijd, afspraak, jammer
Jan Willem Nienhuis (CDA) Foto: Douwe van Essen.

Om 23 uur deed zich een nog veel opvallendere beperking voelen. Als een duveltje uit een doosje meldde Jan Willem Nienhuis (CDA) zich. De hele avond was hij onzichtbaar gebleven, maar “plop!” daar was hij. Met luide stem vroeg hij de aandacht van voorzitter Larson. “Voorzitter, voorzitter!”:  onderbrak hij haar midden in een zin. “Voorzitter, het is elf uur. De raad heeft afgesproken om te vergaderen tot elf uur. Dat is het nu! Ik heb een andere afspraak, dus ik verlaat nu de vergadering.” :sprak hij via het scherm vanuit zijn huis en weg was hij.

De overige raads- en  collegeleden werden hier wel even stil van. “Wat is dit nu weer?” Er was sprake vaneen noviteit. Een raadslid dat klokslag elf uur out of the blue zegt: “Tabeh, toedeloe, ik heb een andere afspraak, ik ga, veel plezier verder samen!”. Ik heb honderden raads- en commissievergaderingen meegemaakt en gevolgd, maar een raadslid dat bij wijze van spreken, als ware het een nine to five baan, met zijn regenjas al aan bij de lift staat te wachten op het fluitsignaal en dan laat weten weg te gaan, dat had ik nooit eerder gezien.

Verwarring

De verwarring was groot. Dat was precies het moment waarop de verklaring van geen bezwaar voor het bouwplan Nederhorst Noord ter sprake zou komen. Zou de actie van Jan Willem Nienhuis daar mee te maken hebben? En zo ja, hoe en waarom dan?

Jan Willem had al afscheid genomen maar verscheen nog even terug, in ons aller virtuele midden, om te herhalen dat hij echt, echt een andere afspraak had. Verweesd liet hij de voorzitter achter met deze puinhoop. Zij deelde mee dat de vergadersoftware van Notubiz niet voorziet in het tussentijds afmelden van een deelnemer. De software vereist dus een “samen uit/samen thuis” benadering van de vergaderenden.

Schorsen dan maar

En dus? En dus kon zij, vanwege het opstappen van Jan Willem Nienhuis en de eis van Notubiz, niet anders beslissen dan de vergadering te schorsen tot vanavond 20.00 uur. Zij was graag nog een uurtje door gegaan om te besluiten over Nederhorst Noord, maar dat ging niet. Leuk hoor die software, die de vergaderorde bepaalt. (Ik moest steeds denken aan de Belastingdienst de de BTW op fruit niet op nul kan zetten. Ook daar is de software de baas.)

Stel dat de vergadering wel door was gegaan, dan had de raad bij de stemming over Nederhorst Noord bestaan uit 1 lid minder, ofwel 18 leden. Dat had de mogelijkheid geopend voor het staken van de stemmen. 9 tegen 9. Was dat gebeurd, dan was er opnieuw over gestemd in de eerste volgende raadsvergadering. En laat dat nou de nieuwe raad zijn die dan meteen zo’n zwaar onderwerp op zijn bordje krijgt. Onvoorspelbaar wat er dan gebeurt, na de verkiezingen.

Vanavond wordt een boeiend kijkspel als de voortekenen niet bedriegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.