Glasvezel en kérnen

In de raadsvergadering van afgelopen woensdag 9 februari deed weth. Boermans een heugelijke mededeling: de kérnen van Wijdemeren zouden binnenkort voorzien gaan worden van glasvezel en bewoners en bedrijven hadden de mogelijkheid om zich daar op aan te laten sluiten.

Deze werkzaamheden starten in Nieuw-Loosdrecht en mogelijk daarna komen Ankeveen en Nederhorst den Berg aan de beurt (dat laatste was nog niet zeker, de aannemer kon wellicht een andere volgorde kiezen)

In zijn betoog sprak deze wethouder wel vier keer het woord kérnen uit met inderdaad een nadrukkelijke klemtoon op het woord kérnen…. Daarbij bekroop mij een wat unheimisch gevoel. Was die benadrukking expres? Zouden de kérnen worden verglaasd, maar de buitengebieden worden vergeten?

Wijdemeren heeft heel veel buitengebied, dat is bekend. Ook is bekend dat aanbieders van glasvezelnetwerken (in dit geval het bedrijf Glaspoort, eigendom van KPN en ABP) heel graag kérnen aansluiten op glasvezel, maar absoluut niet happig zijn op buitengebieden. Waar een kérn de krent is, is het buitengebied de pap, zal ik maar zeggen…

Dus ik blijf nu met de vraag zitten ”Welke deal heeft weth. Boermans met Glaspoort gesloten?” Wordt héél Wijdemeren onder handen genomen en aangesloten op glasvezel, of is er een voor Glaspoort veel lucratievere deal gesloten en worden alleen de kérnen van Wijdemeren verglaasd…
Is dat laatste het geval, dan worden we weer eens lekker bij de neus genomen door de markt. Wordt iedereen in Wijdemeren, dus óók de buitengebieden de kans geboden om op glasvezel over te gaan…. dan driewerf hoera voor weth. Boermans.

3 gedachten op “Glasvezel en kérnen”

  1. Wel jammer dat de wethouder het afgelopen jaar de kans heeft laten liggen om in het buitengebied “kortenhoefsedijk” voor een prikkie glasvezel voorbereidende werkzaamheden te laten verrichten. Nu de dijk “af” is kunnen we graafwerkzaamheden verwachten voor de nieuwe kabeltjes of liggen wij daarvoor teveel buiten de kern.

  2. In Weekblad Wijdemeren staat een publicatie met gelijke strekking.
    Daar is sprake van (ook de andere) dorpen. Wat opvalt is dat Kortenhoef in het geheel niet wordt genoemd. Die moeten blijkbaar dan doorzwoegen op het nauwelijks toereikende ADSL netwerk. Woon je aan het eind van zo’n draadje dat is een regenachtige zondag en de woensdagmiddag een drama qua netwerk snelheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.