PMD-zakken toch nog gratis te krijgen? Ja voorlopig wel. Nog even . . .

Voor die dunne gele PMD-zakken moesten we toch gaan betalen? En toch liggen ze half februari nog steeds gratis in de supermarkten. Hoe kan dat nou? Wat is er aan de hand?

Vorig jaar was er het nodige te doen rond de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst (GAD). Door diverse oorzaken gedwongen moest dit onderdeel van de Regio Gooi en Vechtstreek een bezuinigingsoperatie optuigen. Gezocht werd naar 3,2 miljoen aan besparingen per jaar. Zou dat niet lukken, dan zouden wij, inwoners van de regio, het haasje zijn. Dan zou namelijk de afvalstoffenheffing gevoelig omhoog gaan.

Die 3,2 miljoen is gevonden, maar dat ging niet zonder slag of stoot. Vooral dat verenigingen voortaan geen oud papier en karton meer mogen ophalen om de clubkas wat te spekken stuitte op veel kritiek. Precies daarom stemden de gemeenten Wijdemeren en Hilversum in het Regiobestuur tegen de bezuinigingsoperatie. Maar ze waren in de minderheid.

Beetje gewend

Inmiddels zijn we langzamerhand al zo’n beetje gewend aan een van de andere maatregelen: onze kliko’s worden sinds 1 januari in een andere volgorde en met een andere frequentie opgehaald dan voor de jaarwisseling.

Wat betreft plastic, metalen en drankkartons (PMD) is er aan het thuis scheiden daarvan niks veranderd, hoewel veel daar wel voor pleitte. Vanwege de lopende contracten met de afvalverwerkers bleek het veel te prijzig om die bronscheiding van PMD (bij inwoners thuis) al meteen op te heffen. De herkansing komt over een paar jaar.

Betalen

Intussen kregen we wat betreft PMD wel een klapje. De gele PMD-zakken die we bij onder meer supermarkten gratis konden meenemen, zouden voortaan niet meer gratis zijn. We zouden ervoor moeten gaan betalen. Kost geen kapitalen natuurlijk, maar de burger wordt er toch even chagrijnig van. De stellige indruk bestond dat die maatregel zou ingaan op 1 januari 2022.

Ook na Oud & Nieuw lagen ze echter nog steeds gratis voor het grijpen. Bij ons thuis kwam het al een paar keer ter sprake. ,,Ze maken vast de oude voorraad op’’, leek me. Maar dat is dan wel héél veel oude voorraad, want dat uitserveren van veronderstelde restanten duurt nu al anderhalve maand.

Toen de vraag over de PMD-zakken deze week ook opborrelde in het groepje Rading Nul-makkers heb ik maar eens contact gezocht met woordvoering van de GAD. En wat blijkt? Het gratis aanbieden van de PMD-zakken is op 1 januari helemaal (nog) niet gestopt. Sterker, er moet nog worden besloten wanneer deze bezuinigingsmaatregel daadwerkelijk wordt ingevoerd, aldus een woordvoerster.

Voorlopig zijn de PMD-zakken dus nog gratis. Geniet ervan zo lang het kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.