Goed Nieuws! Is Fixi een fictie?

Vrijdagavond werd er bij mij aangebeld. Voor de deur stond een mij bekende vrouw. Ze sprak me aan en zei: “U schrijft zulke aardige stukjes op Rading Nul. Zou U hierover een stukje willen schrijven?” Zij gaf me een briefje, een print, van de app “Fixi”.

Nu ben ik niet ver gevorderd in de digitale wereld en van Fixi had ik nog nooit gehoord. Natuurlijk naar internet en opgezocht waar dit over gaat. Het blijkt dat je volgens internet een melding bij de gemeente kunt doen. De tekst op internet luidt:

“Met Fixi maken inwoners  eenvoudige meldingen die gemeenten gemakkelijk toewijzen en afhandelen .”Allemaal onder het motto van “betrek inwoners en stroomlijn het proces meldingen openbare ruimte”.

De melding

De vrouw die mij de kopie van het fixi-bericht gaf had met Fixi een melding gedaan over het feit dat er op het Noordereinde auto’s geparkeerd stonden, waardoor zij met haar hond op straat of fietspad moet lopen, wat een gevaarlijke situatie oplevert.

Bericht van Fixi

Fixi rapporteert:

“Goed nieuws! De gemeente Wijdemeren heeft bevestigd dat je melding is afgehandeld.”

Maar wat heeft de gemeente gedaan vraag je je dan als lezer af. Dat staat in hetzelfde bericht!

“Beste xxx (inwoner)

De problematiek rondom het parkeren op het Noorder-en Zuidereinde is bij ons al langere tijd bekend. De problematiek is echter te gecompliceerd om via een Fixi melding op te pakken. Graag wil ik u verzoeken om via de website van de gemeente Wijdemeren een officieel handhavingsverzoek te doen.

Met vriendelijke groet,

Handhaving Wijdemeren”
Hier begrijpt de burger niks van.

De gemeente zelf meldt dat de melding is afgehandeld. Die afhandeling bestaat er kennelijk uit dat de beste mevrouw een officieel handhavingsverzoek moet doen. Dat is raar. Zij heeft de problematiek gemeld. De melding bevat niks nieuws want de problemen zijn al langere tijd bekend.
Je vraagt je af: “Als het bekend is, waarom treedt de gemeente niet handelend op ?”. Zou een officieel handhavingsverzoek iets aan de situatie veranderen? Het enige verschil is dat bij een handhavingsverzoek de gemeente  verplicht is om op te treden.

Van zo’n soort van verzoek heeft de beste mevrouw nog nooit gehoord en ze weet ook niet wat er in moet staan. Misschien had de handhaver haar moeten melden dat haar Fiximelding als een handhavingsverzoek wordt geïnterpreteerd en dat de gemeente handelend gaat optreden. Dat was beter geweest dan haar met een kluitje in het riet te sturen

Zo stroomlijn je het contact tussen de lokale overheid, maar zorg je als gemeente zelf voor afhakers.

Het Vervolg (update 28 mei 2033):

Vrijdagmorgen lag er een kaartje op de mat. De betreffende mevrouw bedankte me dat ik een stukje over haar Fixi-melding had geschreven.

Terloops vermeldde zij ook nog andere informatie, zij schreef:

“Ik ben trouwens door een mevrouw van de gemeente doorgezet naar Fixi. Ik had inmiddels al in november en december geklaagd. En dan krijg je ondanks dat er ‘spoed’ op staat na 5 maanden antwoord. Toch een beetje gek vindt u niet?”

Ja, dat is heel gek. De ene hand weet kennelijk niet wat de andere doet .De ene medewerker verwijst naar Fixi en de andere geeft na maanden als antwoord dat mevrouw een handhavingsverzoek moet indienen over een kwestie die al lang bij de gemeente bekend is. Daar zijn allerlei omschrijvingen voor: iemand met een kluitje in het riet sturen; alles in je oor laten zakken of de burger in zijn  sop gaar laten koken.

Vooral de burger niet serieus nemen!

4 gedachten op “Goed Nieuws! Is Fixi een fictie?”

  1. Over het fietspad aan de stichtse kade zijn ze jaren bezig geweest, in 2020 voor een andergeval verzoek tot handhaving aangevraagd, de gemeente is er nog mee bezig.eigenlijk nog niets gebeurd.wij wachten geduldig.

  2. Mijn Fixi ervaringen zijn anders:
    – handig systeem waar je vrij gemakkelijk (ja , het vraagt iets aan digitale skills om het uiteindelijk goed en snel te kunnen gebruiken. ) Voorbeeld waar het goed werkte: bij de gele brug ; fietspad, uitgaand richting middenweg/herenweg waren stoeptegels “lossig” . een paar foto’s gemaakt , in fixi het probleem aangegeven en tesamen met de foto’s opgestuurd ; binnen een week opgelost.

    het is duidelijk (voor mij dan) dat fixi niet de wijze is om het probleem van mevrouw op te lossen, dat is duidelijk. dat er dan net teveel ambtelijke taal gebruikt wordt en dat er een opm. geplaatst wordt zijnde het probleem is afgehandeld. tja niet zo handig. echter het is een handhaving probleem en dan moet je bij dat loket zijn. kom je er niet uit? bel gewoon even met gemeente wijdemeren (14035) en laat je even door verbinden met de handhavers.. toch?

  3. Nee, het is geen fictie. Ik heb ook enkele malen een melding via Fixi gedaan, bijvoorbeeld over de overlast van bergen afgevallen bladeren in de herfst, of over iets met het openbaar groen. In die gevallen werd er binnen enkele uren iets aan gedaan! Bladeren opgeruimd, of een ambtenaar van de groenvoorziening kwam langs. Zeer tevreden over deze dienst!

  4. Gemeente Wijdemeren kan niets, wil niets en doet niets. Ze is vleugellam. U moet eens over de Elbert Mooijlaan lopen, de bruggen vallen uit elkaar en de overlast voor de omwonenden wordt steeds erger. De slechte staat van de bruggen is al sinds 2018 bekend bij de gemeente Wijdemeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.