Nieuwe Prioriteiten

Gisteravond was er een raadsvergadering. De raadsvergadering wordt voorgezeten door de burgemeester. Dat is logisch. De burgemeester is de voorzitter van de raad én van het college van B&W. Bovendien zit de burgemeester in de Agendacommissie, die de raadsagenda vast stelt. Hij/Zij is de onmisbare spil van de gemeentepolitiek.

Bgm Larson. (Foto: Douwe van Essen.)

Ik volg de gemeente politiek al vanaf midden jaren zeventig van vorige eeuw. Ik zag de burgemeesters Jansen, van der Walle, Kozijn, van Diepen, Bijl, Heerschop, Smit en Ossel in de raad optreden. Allen waren zij altijd present bij de raadsvergadering, de belangrijkste politieke vergadering van de lokale politiek, tenzij het echt, echt niet anders kon.

Burgemeester Larson breekt met die traditie. Onlangs werd door plaatsvervangend raadsvoorzitter én raadslid Jan Willem Nienhuis voor het eerst in de gemeenteraadsvergadering gemeld dat de burgemeester “verhinderd” was. Later bleek dat zij naar Amsterdam was afgereisd om daar een koninklijke onderscheiding uit te reiken in plaats van de raad voor te zitten.

Tot verbazing van de aanwezige persvertegenwoordigers werd gisteravond in de raadszaal weer onverwacht door Jan Willem Nienhuis (CDA) plaats genomen op de voorzittersstoel. Hij deelde mee dat burgemeester Larson verhinderd was en dat hij daarom de vergadering zou leiden. Waarom?

Avondvierdaagse

Het antwoord kwam om half tien, exact na de sluiting van de raadsvergadering, binnen lopen. Een uiterst vrolijke, opgetogen, lachende burgemeester Larson stapte kordaat de raadszaal binnen, waarbij zij wethouder Ron de Haan uitbundig begroette met een high five en de mondelinge begroeting “Hola!”. Zij vertelde dat zij was opgetreden bij de avondvierdaagse in Loosdrecht voor een publiek van 2000 kinderen en hoe leuk dat was.

Dat was wel even schakelen dat deze burgemeester de prioriteiten anders stelt dan de burgemeesters die wij tot op heden mee maakten. De Avondvierdaagse boven de Raadsvergadering. Dat is toch wel apart. We zullen er aan moeten wennen dat de raad wat lager op de prioriteitenlijst staat.

Agendacommissie

Tijdens de raad was er één moment waarop zij gemist werd. Rosalie van Rijn (CDA) stelde een vraag aan wethouder Zagt (DLP) over een kwestie waarvan zij dacht dat de wethouder daarvan op de hoogte moest zijn. De wethouder verklaarde: “Ik weet dat niet omdat het niet in de Agendacommissie aan de orde is geweest.”
Bo de Kruijf (VVD) sprong meteen in met een interruptie. “Het is wél besproken in de Agendacommissie. Aan de burgemeester is toen gevraagd om die informatie met u te delen, hetgeen zij toezegde.”
Kennelijk was dat niet gebeurd.

Pluim voor Jan Willem

Overigens is een pluim voor  Jan Willem Nienhuis hier zeker op zijn plaats. Hij leidt de vergadering strak genoeg, met de nodige souplesse waar nodig, maar ook streng als dat gewenst is. Een plezier om te volgen, al zijn de bijdragen aan het debat van sommige raadsleden en wethouders niet altijd even helder en bondig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.