Hoelschers eerste klap is daalder waard

Kijk, zo kan het dus ook. Als in Wijdemeren kakelverse wethouder liet Maarten Hoelscher (PvdA/GroenLinks) woensdagavond zien heel goed te weten hoe met vragen van de gemeenteraad moet worden omgegaan. Een verademing vergeleken met hoe wethouder Alette Zandbergen (De Lokale Partij) dat de afgelopen tijd deed.

Maarten Hoelscher (links) dankt dinsdagavond direct na zijn beëdiging voor het in hem gestelde vertrouwen. (Foto Douwe van Essen)

Op zijn eerste werkdag in Wijdemeren aan Hoelscher meteen de taak over het ingewikkelde en langlopende bouwproject ‘tweede IKC Loosdrecht’ zinnige dingen te wisselen met de raadscommissie ruimte en economie. Ter herinnering: dat nieuwe tweede integraal kindcentrum (IKC) in Nieuw-Loosdrecht moet plaats gaan bieden aan basisscholen De Linde en De Sterrenwachter, de buitenschoolse opvang en het consultatiebureau.

De fracties hadden over de extra 1,45 miljoen euro die het college daarvoor van de gemeenteraad vraagt de nodige opmerkingen en vragen – naast al eerder gestelde (en beantwoorde) technische vragen.

Zaken beter op orde

Zijn allereerste inhoudelijke optreden in de Wijdemeerse politieke arena begon Hoelscher ermee zijn verontschuldigingen ervoor aan te bieden dat enkele van die technische vragen laat waren beantwoord. Hij zei daarmee geen kritiek te willen leveren op het ambtelijk apparaat. Nee, zei hij, ‘we moeten wat  dit betreft als college zorgen dat we onze zaken beter op orde hebben’. Dat was nog eens een goede binnenkomer!

Onvermijdelijk was dat hij als splinternieuwe wethouder niet alle door de commissie afgevuurde vragen meteen kon beantwoorden. Wel beloofde Hoelscher dat alsnog schriftelijk te zullen doen en wel vóórdat de partijen maandagavond fractieberaad hebben ter voorbereiding op de raadsvergadering van volgende week donderdag. ,,Dat lijkt me normaal’’, aldus Hoelscher. ,,En als ik zeg vóór maandagavond, dan krijgt u ze ook vóór maandagavond’’, voegde hij daaraan toe.

Wat de Wijdemeerse politiek ook nog moge gaan beleven met Hoelscher, dit eerste uitstekende optreden staat in elk geval.

Zandbergen, jammer weer

Hoe jammer was het daarom wat volgde. Over een volgend onderwerp (nadeelcompensatie ofwel de nieuwe regeling voor wat tot nu toe planschade heet) had René Voigt (DorpsBelangen) een nogal technische detailvraag aan verantwoordelijk wethouder Alette Zandbergen. Helemaal niet raar dat ze uit haar hoofd het antwoord niet wist, dus beloofde ze een schriftelijk antwoord ‘vóór de raad’.

Commissievoorzitter (en partijgenoot van Zandbergen) Olivier Goetheer reageerde alert: ,,O, ik had gedacht vóór het fractieoverleg. Laten we zeggen: liefst voor het fractieoverleg (van maandagavond, red.) en anders vóór de raad (van donderdagavond, red).’’ Heel goede opmerkingen, want Zandbergen zelf had van haar dramatische optreden van de afgelopen weken blijkbaar onvoldoende opgestoken. Net als van Hoelschers goede voorbeeld van woensdagavond.

En toen, vlak voor Goetheer de vergadering sloot, nee maar! Zandbergen  revancheerde zich. Een ambtenaar had haar inmiddels het antwoord op Voigts vraag ingefluisterd, dus kon ze dat meteen geven. Of dat vooral haar verdienste was of van die ambtenaar weten we helaas niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.