Vorige week keerde de complete raad (coalitie en oppositie) zich in de commissie Ruimtelijke Ordening tegen wethouder Alette Zandbergen (DLP) toen zij weigerde om Verklaringen van geen Bedenkingen (VvgB) af te geven voor drie bouwprojecten. Vanavond was er een extra gemeenteraad waarin de raad zijn gelijk haalde.

Drie bouwprojecten wél
Dat gelijk bestond in het feit dat de raadsvoorstellen voor drie bouwplannen, twee kleine en één grotere (32 woningen) aan de Cannenburgerweg in Ankeveen, alsnog met unanieme stemmen van de gehele raad, werden voorzien van een amendement waarmee juist wél een VvgB wordt afgegeven, waarmee zij in principe verder de procedure in kunnen voor realisatie van de bouw. Dat leidde tot drie keer toe tot de merkwaardige stemming. “Wie stemt er voor het amendement? Unaniem voor! Wie stemt er voor het geamendeerde collegevoorstel? Unaniem voor!
Allemaal fouten
Die amendementen waren nodig omdat de wethouder vorige week voet bij stuk hield dat de bouw niet kon doorgaan om diverse procedurele en juridische redenen, allen volgens haar voldoende om de eindstreep niet te halen bij de provincie of de Raad van State. Bij de oppositie wekte zij de indruk dat ze niet wilde bouwen. Haar eigen partij (DLP) daarentegen vond dat zij zich een goed wethouder betoonde, die zich aan de wet hield.
Toch ging de hele coalitie, inclusief de monsterfractie van DLP in de commissie een week geleden mee in de kritiek op de wethouder. Zij verklaarde toen dat de raad maar met amendementen moest komen om de bouw mogelijk te maken. Daarmee hield zij de raad bezig met werk dat het college eigenlijk had moeten doen. Een aangelegenheid die haar op scherpe kritiek van met name Rosalie van Rijn (CDA) kwam te staan.
Diep door het stof

De wethouder wist dat er aan het eind van de agenda een motie van afkeuring tegen haar klaar stond, ondertekend door de voltallige oppositie. Dat was voor haar de aanleiding om heel diep door het stof te gaan over haar optreden een week geleden. Bij haar reactie vanuit het college verklaarde zij dat zij vorige week niet haar meest overtuigende optreden vertoonde. “Ik probeerde u deelgenoot te maken van de twijfels die ik had over de bouwplannen, maar ik heb u daarin niet overtuigd. Mijn optreden was geen visitekaartje voor de gemeente Wijdemeren. Ik kon wel door de grond zakken. Het college zal de amendementen morgen uitvoeren.”
Wij deden uw werk

De oppositie, CDA, DB, D66 en CU, had zware kritiek op de wethouder. “U heeft de betrokken bewoners een week in spanning laten zitten, voor niets! U deed uw werk niet, daarom moesten wij dat doen. Dat kostte veel tijd van de ambtenaren. U gaf geen antwoord op vragen van de raad.”
Gele kaart
Da apotheose van de avond was de behandeling van de motie van afkeuring ingediend door de oppositiefracties. “De gele kaart voor de wethouder. Eens maar nooit weer! ” Hier bleek een diepgaand verschil van taakopvatting van de fractie van De Lokale Partij en de rest van de raad. Fractievoorzitter Margriet Rademakers hamerde er herhaaldelijk op dat de raad het hoogste orgaan van de gemeente is en uit dien hoofde alles moet corrigeren wat het college in hun ogen fout doet. In een betoog van fractiegenoot Dingeman Goosen kwam dit ook terug.
Het tegenovergestelde betoogden Rosalie van Rijn (CDA ) en andere oppositieleden. Het college moet het werk doen en met voorstellen komen.. Het is niet de rol van de raad om zelf dat werk te doen en dat is wat hier mis ging.

Wethouder Alette Zandbergen was zo diep door het stof gegaan dat Wilna Wind (PvdA/GL) daarna geen enkele reden zag om nog een motie van afkeuring te steunen. Zij noemde het een “bedrijfsongeval”. Bo de Kruijff (VVD) steunde haar daar in.

Direct voor de stemming vroeg DLP lid Olivier Goetheer een schorsing aan, waarmee hij de aanwezigen met een raadsel opzadelde. Waarom wilde hij schorsing? Wilde hij voor de motie stemmen? Wilden andere leden van de DLP fractie met de oppositie mee stemmen? We zullen het nooit weten, want na de schorsing kreeg hij het woord, maar zei niets.
Bij de stemming over de Motie van Afkeuring werd het 7 voor (CDA, DB, D66 en CU) en 11 tegen (DLP, PvdA/GL en VVD (Sorrel Hidding (VVD) was afwezig)).